Could suggest honey or a hidden stiletto blade – mondta egyszer Helen Mirren Alan Rickman hangjáról. Alan Rickman lassan beszélt, halkan, lágyan, hangja egyszerre volt szívhez szóló, mégis félelmetes. Rabulejtő. Az utóbbi napokban, amióta befejeztem a naplóit, egyre csak az jár a fejemben, hogy nemcsak a hangja volt ilyen, hanem ő maga is.

 

alan_1.jpg

 

Élesen tudott szúrni, szigorú volt, és a maximumot várta el saját magától és mindenki mástól is. De odaadó volt, tele szeretettel és nevetéssel. A színészet volt az élete, a szenvedélye, de annyira túlhajszolta magát benne, hogy az szinte tönkre is tette. A Raszputyin forgatása alatt halláskárosodást szenvedett. A Dogma idején megroppant a háta az angyalszárny súlya alatt, és alig aludt. Piton professzor megformálásakor a karakter azt kívánta tőle, hogy érzelmileg bezárkózzon, így volt, hogy napokig nem szólt a stábtagokhoz, ami nagyon megviselte.

Ugyanakkor ő is tudta, hogy senki sincs, aki a vásznon nála jobban elmesélhetné Perselus Piton történetét. Alan Rickman egyszerre volt rendkívül magabiztos és minden percben bizonytalan. Egész életében arra törekedett, hogy őszinte színész legyen, aki nemcsupán eljátssza, de át is éli a szerepeit. És csak nagyon ritkán volt biztos benne, hogy amit csinál, az jó.

 

 

Én pedig a naplók elolvasása után szeretném elmondani neki, hogy amit csinált az fantasztikus. Köszönöm, hogy ő volt az Úr hangja, köszönöm Brandon ezredes szerelmét, Piton professzor minden kegyetlen és hősies tettét, köszönöm az Igazából szerelmet, és természetesen köszönöm Hans Gruber eleganciáját, minden szavát és mozdulatát, még a zuhanását is. És Hans Grubert tekintve még egyet is értenénk, Alan Rickman meg én. Bizony, a Die Hardról ő maga is azt gondolta, hogy egy mestermű. Minden kockájával elégedett volt.

Alan Rickman naplóit olvasni olyan mintha egy távoli barátunkkal beszélgetnénk. Néha bezárkózó, néha kitárulkozó, felkavaró, de minden pillanatában csodálatos élmény. Pengeéles, de mézesen édes.

 

Én most angolul olvastam Alan Rickman naplóit, de az Őrülten, mélyen c. kötet már magyarul is megjelent a Kossuth Kiadó gondozásában, fordította: Németh Dorottya

 

 

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr1218134716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.06.04. 12:47:01

Gyönyörű ez az írás, azt is kifejezi, amit én érzek. <3 Alan Rickman ellentmondásos, de fantasztikus személyiség volt, nagyon örülök, hogy olvashattam ezt a naplót. Emma Thompson előszava és Rima Horton utószava pedig gyönyörű keretet ad a könyvnek.
Most persze Alan Rickman össze filmjét megnézném újra, sorrendben, elemezve.:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.06.04. 12:49:56

@ChristineJane: nagyon köszönöm! <3 Igen, a filmekkel én is így vagyok!:) A naplót pedig hamarosan elolvasom újra, magyarul is!

IamSherLocked 2023.06.04. 22:19:27

Hát igen, nagy emberek is elmennek sajnos. Milyen fura, hogy ő mennyire nem volt magabiztos. Persze a művészet pont az a dolog, ahol a legkevésbé van olyan, hogy valamiről bebizonyítható, hogy így jó, vagy nem. Ha mondjuk mérnökként dolgozott volna, akkor legalább egy idő után kiderül, hogy jó (működik) vagy sem, amit kitalál. És akkor lehet, hogy magabiztosabb lett volna. Bár azért az igazán nagy művészek is "működnek": eladhatóak velük a filmek. Őket megnézik. Rájuk keresnek, hogy olyan filmet akarok nézni, amiben ő van. A kollégáik is méltatják. Vajon ez sem elég visszajelzés?
A hangjáról nekem leginkább Szakácsié jut eszembe. Ő tudott még annyira sokfélét a hangjával, és az övé volt olyan nagyon nagyon bársonyos...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.06.05. 15:33:16

@IamSherLocked: szerintem egyébként minden (igazi) művész átesik azon, hogy a pozitív visszajelzések ellenére nem biztos magában. A családomban is ismerek ilyet.:) Ez a kreativitás velejárója... egyébként, ha már a mérnököket említed: Emma Thompson írja a naplók előszavában, hogy az egyik utolsó látogatásakor a kórházban, Alan Rickman és ő megpróbáltak működésre bírni egy lámpát. Nem ment, és AR megjegyezte, milyen jó, hogy nem villanyszerelő lett belőle.:) Én a naplók elolvasása után úgy gondolom, hogyha arra adja a fejét, Alan Rickmanből lett volna a világ legjobb villanyszerelője. Mondjuk elég valószínű, hogy a maximalizmusával az őrületbe kergette volna a világ többi villanyszerelőjét.:D

Én tényleg ajánlom, hogy olvasd el a naplókat, hiszen Alan Rickman Pitonként a te gyerekkorodat is meghatározta, és nagyon érdekes olvasni, hogy mindaz, amit mi nézőként átéltünk, hogyan hatott rá szereplőként. Nem is árulom el, melyik volt a kedvenc HP-filmje, és melyiket utálta, legyen meglepetés.:D

ChristineJane 2023.06.05. 15:46:27

@IamSherLocked: egyébként Alan Rickman nagyon sok pozitív visszajelezést kapott, gyönyörű, ahogy Juliet Stevenson beszél róla, ezt a megemlékezést tényleg érdemes meghallgatni:

www.youtube.com/watch?v=K7BsBEbB-Ls&ab_channel=BBCNewsnight

@PuffCinq: és azt a HP-t szerette, amelyiket én, és azt utálta, amelyiket én.:D Erre nagyon büszke vagyok!:))
süti beállítások módosítása