240 éve született az angol papkisasszony, aki hat klasszikus regénnyel, és legalább egy olyan férfi szereplővel gazdagította a világirodalmat, akire még ma is vágynak a nők. Kedves Olvasók, itt van végre a blogon Jane Austen és Mr. Darcy! Boldog Karácsonyt!

Az előbb levettem a polcról Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének angol papírkötéses kiadását. A Wordsworth Classics könyv már gyűrött, maszatos, igen megviselt. Mégis nagyon szép. Mert minden gyűrődésében, maszatában és megviseltségében az látszik, hogy mennyire szeretem én ezt a könyvet. Nagyon sokat forgattam.

jenniferehle5.jpg

Jane Austen iránt való rajongásban nem vagyok egyedül. Nagyon sokan forgatjuk nagyon sokat a könyveit a mai napig, mondatait idézzük, szereplői velünk élnek. Jane Austen lelkészcsaládból származott, 1775. december 16-án született, Steventonban, Hampshire-ben, Angliában. 1817 júliusában halt meg, 41 éves korában. Rövid életében hat teljes regényt írt, amelyek mindegyike az angol klasszikus irodalom része. És nem túlzás azt állítani, hogy Büszkeség és balítélet című regényének kezdő mondata a világirodalom egyik leghíresebb kezdőmondata: „It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.Szenczi Miklós fordításában: „Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség.

Jane Austen hat regényéből négy már életében megjelent. Népszerű írónő volt, így természetesen érte kritika is. Kortársai főleg azt kifogásolták, hogy műveiben képtelen kilépni a saját szűk világából. Csak a vidéki Anglia felsőközéposztályának bálokkal néha színezett, de egyébként szürke, egyhangú életét képes ábrázolni. Regényeiből hiányzik a romantika lendülete, a francia forradalom tüze és Napóleon hódításai. De ha ezt a kritikát megfordítjuk, azt is megláthatjuk, hogy Jane Austennal vette kezdetét a modern regényírás. Hiszen Jane Austen azt a társadalmi réteget ábrázolta valósághűen, reálisan, amelyiket valóban ismerte, amelyikben benne élt.

Jane Austen regényeiben a jellem és a cselekmény ugyanolyan fontos, egymást feltételezik. Szinte mindegyik regényének fontos témája a valóságra való ébredés, az illúziók, tévhitek lebomlása. Szereplői összetett jellemek, fejlődésre képesek. Jane Austen azt vizsgálja, hogy a társadalmi beidegződések és az egyéni adottságok között feszülő ellentétek hogyan kerülnek felszínre. Hogyan képes az egyén a közösséghez alkalmazkodni? Egyáltalán, mennyire szükséges, hogy alkalmazkodjon?

Szenczi Miklós (akinek klasszikus Büszkeség és balítélet fordítása 1958-ban jelent meg először, és azóta sem született jobb) a „felvilágosodás gyermekének” nevezi Jane Austent, aki tudatosan csúfolja a romantika túlzásait. Szintén Szenczi Miklós jegyzi meg, hogy Jane Austen ugyanakkor csak a társadalmi élet ferdeségeit, az emberi ostobaságot és sznobizmust nevette ki, az igaz szerelem kifejlődését utánozhatatlan bájjal ábrázolta. Ennek legszebb példája Mr. Fitzwilliam Darcy és Elizabeth Bennet története a Büszkeség és balítéletben. Mert igen, Jane Austen adta nekünk Mr. Darcyt.

Jane Austen regényeit a tömör, mégis könnyed szerkesztés jellemzi. A nyelvvel rugalmasan és játékosan bánik. Jellemábrázolása humoros és ironikus, látszólagos egyszerűsége bonyolult gazdagságot takar. Virginia Woolf így ír Jane Austenról: „Látszólag jelentéktelen dolgokról ír, de van bennük valami, ami kiterjed az olvasó tudatában és az élet állandó formáival ruházza fel a köznapi élet jeleneteit.”

De ha félretesszük az elemzést, és azt az alapvető igazságot is, hogy Jane Austen regényei zseniálisak, akkor mégis hogy lehet, hogy Jane Austen a XXI. századra a tömegkultúra része lett, és születésének 240. évfordulóján népszerűbb, mint valaha? Ez kétségtelenül annak is köszönhető, hogy számtalan színvonalas filmfeldolgozás született a műveiből, például Ang Lee 1995-ös alkotása, amely Jane Austen első regényét, az Értelem és érzelmet dolgozta föl, Emma Thompson Oscar - és Golden Globe - díjas forgatókönyve alapján.

De a legtöbbet mégiscsak a BBC Büszkeség és balítélet sorozata tette Jane Austen modernkori népszerűségért. Jane Austen második regénye, a Büszkeség és balítélet 1813-ban, több mint 200 éve jelent meg először. A regény, amelyben a Bennet család öt lánya keresi a boldogságot minden bizonnyal Jane Austen legnépszerűbb műve. 1940-ben bemutatott filmváltozatának egyik forgatókönyvírója Aldous Huxley volt, és maga Sir Laurence Olivier alakította Mr. Darcyt, a férfit, akit Elizabeth Bennet rosszul ítél meg. A 2004-es Mátkaság és legényélet Jane Austen regényének indiai filmváltozata. És bármilyen szörnyű is leírni, hamarosan jön az a változat, amelyben az öt Bennet lány nemcsak férjekre, de zombikra is vadászik. (Büszkeség és balítélet és a zombik, 2016)

De az igazi Büszkeség és balítélet adaptáció minden kétséget kizáróan a BBC 1995-ös, hatrészes minisorozata, Colin Firth és Jennifer Ehle főszereplésével. A sorozat éppen húszéves, 1995 szeptemberében mutatták be. Töretlen népszerűsége annak köszönhető, hogy tökéletesen sikerült megragadnia Jane Austen egyszerűségben rejlő gazdagságát. A pergő párbeszédeket, az összetett jellemábrázolást, az iróniát és természetesen a kibontakozó szerelem ellenállhatatlan varázsát. Mindehhez pedig még hozzájön a gyönyörű zene, az aprólékosan kidolgozott jelmezek és a lélegzetelállító táj. És természetesen ott van Colin Firth vizes ingben. A jelenet, amelyben Mr. Darcy a tóba ugrik majd víztől csöpögő inggel és hajjal véletlenül összetalálkozik Elizabeth-tel, a regényben nem szerepel, de Andrew Davis forgatókönyvíró fontosnak tartotta, hogy ilyen védtelen helyzetben is lássuk a dölyfös Mr. Darcyt. A zavarba ejtő találkozás a brit tévétörténelem egyik legemlékezetesebb jelenete lett, és nagyban hozzájárult, ahhoz hogy Colin Firth minden idők legemlékezetesebb Mr. Darcyja legyen.

Jane Austen történeteiben a hétköznapok egyszerűségét tudja izgalmassá és igazzá tenni. Szereplői megküzdenek a saját világuk gondjaival, és végül, aki méltó rá, megtalálja a boldogságot. És ezt mindig jó elolvasni vagy megnézni. Általánosan elismert igazság ez, amely nem fog változni a következő 240 évben sem.

 

Jane Austen befejezett regényei:

 

Büszkeség és Balítélet (Pride and Prejudice) színes, angol tévéfilmsorozat, 1995, 312 perc

Szereplők: Colin Firth, Jennifer Ehle, Crispin Bonham – Carter, Susannah Harker

 Forgatókönyv: Andrew Davis Rendezte: Simon Langton Zene: Carl Davis

(Ne felejtsétek el megnézni a bejegyzéshez tartozó galériát sem! Kattintsatok arra képre, amelyen sok Mr. Darcy látható, és sok információ jön még elő! ;) )

 

Kapcsolódó filmek:

A király beszéde

Jane

 

További karácsonyi ajánlók a blogon:

Életöröm karácsonyra

Három öröm - három film

Si, c'est vous ça! - Amélie csodálatos élete

 

 elizabeth-bennett-mr-darcy.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr28192152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elizabeth Bennet 2015.12.26. 16:34:26

Köszönöm szépen, csodálatos karácsonyi ajándék ezt olvasni a blogon! :)Nagyon egyetértek, különösen a jellemfejlődéssel kapcsolatos bekezdéssel. Illetve hogy mennyire szükséges megfelelni a társadalmi elvárásoknak, ez szerintem ma is egy érdekes kérdés. Természetesen a galéria is csodálatos!:) Viszont most már küldd vissza hozzám Mr. Darcyt, már kicsit hiányzik. :)

IamSherLocked 2015.12.30. 15:59:12

Csodálatos a cikk egyszerűen!! Nemcsak éleslátó, hihetetlenül gazdag érdekességekben, hanem a megfogalmazása is irodalmi! Imádom! És a galéria is fantasziktus... És egyetértek a kedves előttem szólóval :), a társadalmi elvárások és az egyéni jellem kapcsolata ma is az egyik legfontosabb, hiszen társas lények vagyunk. Gratulálok! :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.01.01. 21:51:15

@Elizabeth Bennet: @IamSherLocked: nagyon szépen köszönöm a kedves és gyönyörű szavakat! Remélem, idén is lelkesen olvassátok majd a blogot, és sok olyan dolgot találtok rajta, ami tetszik! (És kommenteltek sokat!:D)

Lizzy, Mr. Darcyt küldöm, és ki tudja, talán hamarosan jön Mr. Thornton!:D

jessm 2016.08.21. 16:20:26

Az érdekes az , hogy a legnépszerübb regény az Emma volt akkoriban. Talán még mindig az második legnyépszerübb regénye.
De valóban Mr Darcy a legkülönlegesebb. AH viszotna történet szempontjából nézem , akkor számomra a legkedvesebb regényem a Meggyőző érvek. Abból kedvelem a meglévő filmet, abból készithetnénk egy olyan darabot mint amilyen 95 BBc sorozat vagy Ang Lee féle Sense and Sensibility

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.08.23. 17:10:04

@jessm: a mai napig vannak olyan tanulmányok, amelyek azt vizsgálják, hogy az Emma sok tekintetben jobb regény, mint a Büszkeség és balítélet (felépítés, karakterek, történet), és mégis a Büszkeség és balítéletnek van olyan kisugárzása, ami már 200 éve nem múlik. És persze a BBC sorozattal páratlan kultusz épült köré. Érdekes ebbe belegondolni.
A Meggyőző érvek valóban nagyon jó regény. Én valamiért úgy emlékszem, készült belőle sorozat is, majd utánanézek!:))

ChristineJane 2018.01.06. 12:08:08

Ez a cikk valami fantasztikus, összeszedett, pontos és nagyon inspiráló, köszönöm! <3

ChristineJane 2019.04.17. 12:26:55

@jessm: a Lost in Austent láttad már?

puffcinq.blog.hu/2019/04/15/lost_in_austen_475

Szerintem nagyon jót írtak róla!:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2019.04.17. 12:35:44

@ChristineJane: :)) @jessm: én is szeretettel ajánlom a Lost in Austent!:))
süti beállítások módosítása