Alan Rickman nélkül nincs karácsony. Nézzük akár az egyik Harry Potter-filmet, a Robin Hoodot, a Die Hardot, az Igazából szerelmet vagy az Értelem és érzelmet, ő mindig velünk van az ünnepek alatt (is). Hamarosan én is megnézem valamelyik filmet, sőt, ahogy magamat ismerem, inkább az összeset, szép sorban. :) Remélem, nálatok is nyugalomban, filmekkel (és jó könyvekkel) telik majd a karácsony. Addig is egy igazi különlegességet hoztam nektek: Alan Rickmant Valmont-ként. 

 

alan1.jpg

 

Alan Rickman 1985-86-ban játszott a Veszedelmes viszonyok színpadi változatában, Lindsay Duncan oldalán. Az eredeti tervek szerint szintén Alan Rickman alakította volna Valmont vikomtot az 1988-as legendás filmváltozatban. Azonban a forgatás kezdetekor már szerződés kötötte a Die Hardhoz, így érkezett a helyére John Malkovich. És mi így kaptunk két ikonikus szerepet, két fantasztikus filmben. 

Azonban mindig izgalmas elgondolni, milyen volt és lett volna Alan Rickman Valmont-ként. Én pedig most végre találtam egy rövid jelentet, amely ezt mutatja meg. A "tovább" mögött láthatjátok Alan Rickman és Lindsay Duncan szereplését az 1987-es Tony-díjátadón.

"Choderlos de Laclos a XVIII. közepén született, közel húsz évig szolgált tüzértisztként a francia hadseregben. Tehetsége ellenére nem juthatott előbbre, mivel egyszerű nemes volt, nem pedig igazi arisztokrata. A magasabb rang eléréséhez főnemesnek kellett volna lennie. Gyűlölte az arisztokratákat és közéjük vágyott. Megfogatta, hogy „csinál valamit, valami rendkívüli dolgot, ami felkavarja a kedélyeket, s aminek visszhangja akkor sem némul el, amikor már nem lesz a világon”. Egyetlen szépirodalmi művével, az először 1782 márciusában megjelent Veszedelmes viszonyokkal elérte a célját. A pontosan szerkesztett, izgalmas levélregény 230 év után is remekmű.

Laclos korában, amikor egy szerelemi kaland még egy nő teljes bukását jelenthette Merteuil márkiné és Valmont vikomt egy dolognak él, hogy művészi szintre emelje a tökéletesen érzelemmentes csábítást. A szerelmet lenézik és gúnyt űznek belőle. A lényeg a diadal, hogy áldozatuk romlottá legyen. Valmont számára a legnagyobb kihívást az erényes Tourvelné elcsábítása jelenti. [...] Az eszébe sem jut, hogy végül ő maga is szerelmes lehet…" - írtam majd' tíz éve a Veszedelmes viszonyokról.

Az alábbi jelenetben Merteuil márkiné (Lindsay Duncan) és Valmont vikomt (Alan Rickman) Tourvelné elcsábításáról beszélgetnek. Valmont magabiztosan állítja, hogy minden a tervei szerint halad, a márkiné azonban már érzi, hogy a vikomt igazán szerelmes, és ez veszélyt jelent...

 

 

John Malkovich a tökéletes Valmont, ehhez kétség sem fér. Látni, hogy Alan Rickman más lett volna a filmben, de éppoly lenyűgöző. Mézesen édes, de pengeéles.

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr6418286647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.12.22. 18:11:29

Ez egyszerűen csodálatos! Teljesen más, mint John Malkovich, de egyszerűen csodálatos. Bárcsak megnézhetnénk az egészet, de már ezt a kis részletet is köszönöm. <3

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.12.22. 18:14:31

@ChristineJane: igen, ha ezt ma játszanák, lenyűgöző National Theatre at Home felvétel lenne belőle, de én ezért a pár percért is hálás vagyok.:)
süti beállítások módosítása