És még nem futottam ki az időből, hogy meséljek róluk, ugye? És egy kicsit csalok is: lesz itt olyan kötet, amit már tavaly nyáron megrendeltem, de decemberben jelent meg, és olyan is, amit a névnapomra kaptam. Háború, béke, boszorkányok, szeretők, modern drámák és néhány sci-fi is. 9+1 kötet, hátha ad néhány ötletet, hogy mit olvassatok. De kérlek, ti is mondjátok majd el, milyen könyvek szereztek már nektek örömet idén. :)

 

ujkonyv.jpg

 

Háború és béke: úgy 16 éves voltam, amikor két Harry Potter kötet között (egészen pontosan a harmadik és a negyedik között) elolvastam Lev Tolsztoj remekművét, Makai Imre csodálatos fordításában. Emlékszem, egyszer majdnem elfelejtettem leszállni a HÉV-ről, mert éppen egy hosszú izgalmas csatajelentet olvastam… Most, húsz évvel később, itt az alakalom, hogy újra fölfedezzem ezt a múlhatatlan klasszikust. Új magyar kiadása decemberben jelent meg, a XXI. század Kiadó gondozásában, Gy. Horváth László friss fordításában, amely a régit biztosan nem fogja felülmúlni, de mindenképpen érdekes, új élményt adhat. Izgalommal várom.

Kirké: Madeline Miller Akhilleusz dala című előző regényében az Iliász történetét mutatta be egészen új szemszögből, Akhilleusz és Patroklosz barátságára összpontosítva. Az a regény számomra magával ragadó élmény volt, így a Kirkét nagy várakozással veszem majd kézbe. Kirké az Odüsszeiából ismert varázslónő, akit talán mégsem ismerünk igazán. Madeline Miller műve lehetőséget kínál, hogy fölfedezzük ennek a rendíthetetlen nőnek az erejét.

Galaktika tudományos-fantasztikus antológia (52.): Philip K. Dick számára a regényei hozták meg a hírnevet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy mielőtt első regénye (Űrlottó) 1955-ben először megjelent, Philip K. Dick rengeteg elbeszélést, novellát is írt. Ezekből a rövid írásokból ad válogatást a Galaktika 1983-as kiadványa. Megtalálhatjuk benne többek között a Helyreigazító csoport című novellát is, amely a Sorsügynökség című film alapja. A Sorsügynökség kapcsán megírtam már nektek, hogy Philip K. Dick műveit olvasni érdemes, úgy tárul föl igazán nyugtalanító, mégis felemelő világlátása.

 

 

Brontë minden napra: egy-egy idézet Emily, Charlotte és Anne Brontë műveiből az év minden napjára. Január elseje óta minden reggel elolvasok tőlük egy gondolatot a nap indító tea mellé, és már is jól indul a napom! A Brontë-nővérek kétségtelenül megelőzték a korukat. Nyíltan írtak a viktoriánus kor képmutatását feszítő témákról, és a mindent elsöprő érzelmekről is. Ambiciózusak voltak, fűtötte őket az írás vágya. Hálás vagyok, hogy olvashatom a soraikat, inspirálnak mindennap.

The Queen (A Királynő): Erzsébet hercegnő 21 éves korában ígéretet tett, hogy legyen bár élete hosszú vagy rövid, egész életében népét fogja szolgálni. Ma már tudjuk, hogy Erzsébet 25 évesen lépett az angol trónra, és 70 éven át szolgálta népét rendületlenül, méltóságot és tartást adott a monarchiának. Andrew Morton könyve ennek a kivételes hetven évnek a krónikája.

Lady Chatterley szeretője: D.H Lawrence ma már klasszikus regénye Nagy-Britanniában teljes terjedelmében csak 1960-ban jelenhetett meg, azután, hogy kiadója pert nyert. A perben a regényt obszcenitással és pornográfiával vádolták. Mint a Könyves Magazin írja: „Az angliai könyvkiadás történetében mérföldkőnek számító 1960-as per összesen hat napig tartott, ami alatt a védelem a mű irodalmi értékének bizonyítására összesen 35 tanút sorakoztatott fel, köztük kritikusokat, vallási vezetőket, kiadóvezetőket, írókat (például E.M. Forstert). Az esküdtszék a vád- és védőbeszédek elhangzását és háromórányi tanácskozást követően végül arra jutott, hogy Lawrence regénye nem obszcén mű.” A per lezárulása után a könyvet kiadták, természetesen hatalmas sikerrel, alig volt ember Angliában, aki nem olvasta. A mű most egy új filmfeldolgozás miatt került újra figyelem középpontjába.

 

 

A boszorkány szíve: Egy száműzött boszorkány beleszeret Lokiba. Kell ennél többet mondanom? :) Oké, Genevieve Gornichec első regényében nem a Marvel-filmek csínytevőjéről, hanem az őt ihlető mitológiai alakról van szó, de Loki minden formában jó. A fülszöveg szerint „megindító, elsöprő erejű” történetet olvashatok majd.

Pintér Béla: Drámák: Pintér Béla 1987-ben kezdte alkotói pályáját, azóta több alternatív közösségi produkcióban is meghatározó szerepet játszott. Legismertebb alkotói közössége a Pintér Béla Társulat, amelynek célja, hogy a mai magyar társadalmat érintő, megrázó, ugyanakkor szórakoztató műveket hozzon létre. A kötetbe gyűjtött kilenc drámát biztosan intenzív élmény lesz olvasni.

Így éltek ők, a krimi klasszikusai: átfogó kötet a krimiirodalom kialakulásról, és legnagyobb képviselőiről, Martin Edwards tollából. Edgar Allan Poe A Morgue utcai kettős gyilkosság megírásával valami egészen fantasztikusat teremtett: az első detektívtörténetet. Azóta pedig nincs megállás: jött Sir Arthur Conan Doyle, Agatha Christie, Patricia Highsmith, Raymond Chandler, hogy John le Carré csavaros kémregényeit ne is említsük. De miért szeretjük ennyire a krimiket? Ez a kötet ezt is igyekszik feltárni. Tökéletes olvasmány fotelba gömbölyödve, egy tea mellett.

+1 Egy tiszta nő: ez a könyvet most olvastam, ezért lóg ki a sorból. Viszont nem állhatom meg, hogy le ne írjam, hogy egy mestermű. Thomas Hardy klasszikusát megjelenésekor – 1891-ben – ellentmondásosan fogadták, mert szembe ment a viktoriánus erkölccsel. A történet hőse Tess, a fiatal lány, akit egy férfi álnok módon elcsábít. Tess azonban nem süllyed szégyenbe, minden erejével azért küzd, hogy önálló egyéniségként, tiszta nőként új életet kezdhessen. A regényt magyarul Szabó Lőrinc gyönyörű fordításában olvashatjuk.

 

th.jpg

 

Kapcsolódó bejegyzés:

Tudhattad volna, hogy Matthew McConaughey olyan, mint te...

 

A második képnél galéria nyílik, kattintsatok!:)

 

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr2018009298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.01.16. 22:45:35

Ó, éppen most olvasom az Egy tiszta nőt! Már a végén járok, fantasztikus könyv!

De a lista többi része is csábító!:) Kapsz te egyébként mást is karácsonyra, vagy csak könyveket?:D

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.01.16. 22:51:39

@ChristineJane: zoknikat!:D Néha kapok zoknikat! Imádom őket!:D

IamSherLocked 2023.01.19. 10:00:13

Juhú, de izgalmas könyvek! :)
Én speciel erre a karácsonyra kismamaként szülői szakirodalmat kaptam, illetve egy szórakoztató regényt is, egy Poldark regényt. Már beleolvastam mindbe :D de azért nem párhuzamosan fogom őket olvasni.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Lady Chatterley szeretője regényt te minek fogod titulálni, irodalmi értékkel rendelkező regénynek, vagy értéktelen ponyvának. :)
De amúgy az Egy tiszta nő talán a legizgalmasabb a leírásod alapján :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.01.20. 14:40:30

@IamSherLocked: az Egy tiszta nő megrázó, de mesteri regény, feltétlenül ajánlom. Bár talán kicsit később, nem kismamaként, lehet, hogy sokat sírnál rajta. <3 Nekem is voltak pillanatok... a Poldark viszont minden életszakaszban kiváló szórakozás, ajánlott.:D

A Lady Chatterleyről feltétlenül beszámolok! (Nem volt az neked kötelező angol szakon?:))

ChristineJane 2023.01.20. 14:44:19

@IamSherLocked: gratulálok! <3 Nekem egyébként a film kapcsán a legkülönbözőbb emberek mondták most, hogy a Lady Chatterley jó regény. Már nagyon kíváncsi vagyok, majd én is beszámolok.:)

gertrudstein 2023.01.23. 18:36:14

Szupi ötleteke! És micsoda kavalkád! Igencsak eklektikus az ízlésed.
Jó olvasást! :)

ChristineJane 2023.01.25. 17:21:15

@gertrudstein: akkor szép az élet, ha az ember olvassa (és szereti) a Heartstoppert és a Háború és békét is!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.01.25. 17:23:40

@ChristineJane: teljesen egyetértek, én sem válaszolhattam volna szebben!:D
süti beállítások módosítása