És az Idő még mindig rohan! Már kétéves A Kihagyhatatlan blog! Kedves, Drága Olvasók, Rokonok, Barátok!:) Zaklatott év volt ez nekem, és így a blognak is, de a lelkesedésem nem hagyott alább, továbbra is áradnak majd a vadonatúj bejegyzések, jönnek az új ajánlók. Jövőre pedig szuper évünk lesz! Nagyon köszönöm, hogy olvassátok a blogot, csak így tovább! :) Petrának, Leventének és Csillának még mindig köszönöm azt a sok jót és szépet, amit hozzátettek, hozzátesznek a bloghoz! Erzsinek köszönöm az alábbi ünnepi bejegyzés szerkesztéséhez nyújtott nyelvi segítséget!

Az alábbi ajánló 2009 júniusából való. Érdekessége, hogy akkor még nem létezett a BBC Sherlock. Egy másik híres sorozat indított arra 2009-ben, hogy Sherlock Holmesról írjak. Ennek megfelelően mindenkit megnyugtathatok, Benedict Cumberbach alig szerepel ebben az ajánlóban.:) És mellette még sok mindenki föltűnik, mert egy galériában összeszedtem minden Sherlock Holmes feldolgozást, amit csak ismerek. Ezenkívül láthattok még egy interjút Sir Arthur Conan Doyle-lal, 1927-ből. Ekkor történt meg először és utoljára, hogy az írót filmen megörökítették. Egy szó, mint száz: ez az ajánló kihagyhatatlan élmény!:)

Tudtátok, hogy Sherlock Holmes 42 féle kerékpárgumi fajtát tud megkülönböztetni? Én múlt csütörtökön tudtam ezt meg, valahol a Batthyány tér és a Budakalász Lenfonógyár Megállóhely között, miközben a Sherlock Holmes visszatér című novelláskötetet olvastam. Ez a nem mindennapi információ annyira fölvillanyozott, hogy úgy döntöttem, Mike Church nyomozót megszégyenítő alaposságú kutatásba kezdek, majd bemutatom Nektek, ki is volt Sherlock Holmes.

holmes3.pngMegalkotója Sir Arthur Conan Doyle 1859-ben született Edinburgh-ban. Angliában és Németországban tanult, majd később visszatért Edinburgh-ba, ahol orvosi diplomát szerzett. 1902-ben lovaggá ütötték, miután rövid tanulmányt írt a búr háborúról, amelyben orvosként vett részt. Múlhatatlan hírnevét azonban természetesen Sherlock Holmes alakjának köszönheti.

A nyúlánk, izmos mesterdetektív hihetetlen megfigyelőképességével, éles logikájával és az őt mások fölé emelő intelligenciájával 1887-ben jelent meg először a Study in Scarlet (A bíborvörös dolgozószoba - Tury Gyula fordítása) című regényben. A figurát Joseph Bell híres sebészorvos és tanár ihlette, aki, hogy tudatosítsa a tanítványaiban, többek között Arthur Conan Doyle-ban, mennyire fontos a pontos megfigyelés egy diagnózis fölállítása során, gyakran járt el a következőképpen: egy találomra kiválasztott idegenről megmondta, hogy mi a munkája és mit csinált mostanában, mindezt anélkül, hogy szót váltott volna vele. Sherlock Holmes rendszerint azzal ejti először ámulatba leendő ügyfeleit, hogy már azelőtt megmondja, mi a foglalkozásuk és honnan jöttek, hogy kinyitották volna a szájukat.

Sherlock Holmes egyébként rendkívül zárkózott, már–már emberkerülő, csak azt az ügyet vállalja el, amely igazán fölkelti az érdeklődését, és érdeklődésére csak olyan ügy tarthat számot, amelyben igazán sok a megmagyarázhatatlan mozzanat. Nehéz pillanataiban aztán pipafüstbe burkolózik vagy előveszi a hegedűjét. Ha pedig már ez sem segít, jön valami erősebb, például morfium (amely szabadon beszerezhető volt a XIX. századi Angliában). A „morfinista flegmatikusság”–ot aztán egy újabb energikus időszak követi és Sherlock Holmes a megolthatatlannak tűnő ügy végére jár. Mohay Béla irodalomtörténész szerint Holmesnak „a vidámság nem sajátja, s mosolya úgyszólván mindig baljóslatú”. Az is igaz azonban, hogy végül mindig nagy kedvvel avatja be a rejtély megoldásába lassú észjárású, de odaadó egyetlen igaz barátját, Doktor Watsont. Doktor Watson eközben mindent híven lejegyez, hogy később az olvasók elé tárhassa a kalandokat.

A Sherlock Holmes emlékiratai utolsó elbeszélésében a legendás detektív és ádáz ellensége, Moriarty professzor egy vízesésbe zuhan. A rajongók azonban ebbe nem nyugodtak bele, és kiadója kérésére Conan Doyle végül tovább folytatta a Sherlock Holmes történetek írását. A lakatlan ház című novellában kiderül, mennyire hasznos, ha valaki jól ismeri „a baricut és más japán bokszfogásokat”. Sherlock Holmes ezen ismereteinek köszönhetően visszatér a Baker Streetre, Anglia gonosztevői pedig tovább retteghetnek...

Én most megyek, olvasom tovább a Hajóskapitány című izgalmas novellát, ám előtte még lenne egy kérdésem: tudjátok, ki az a XXI. században kitalált alak, aki páratlan intelligenciájával, különös munkamódszerével, jó és rossz szokásaival s sok más aprósággal, például hogy lakásának száma 221B minden megjelenésekor Sherlock Holmes előtt tiszteleg?*

                                                                                                            Bori

                                                                                                                     

sh 002.JPG

Sir Arthur Conan Doyle minden bizonnyal leghíresebb regénye a Sátán kutyája, amelyben Sherlock Holmes és Doktor Watson egy Devonshire lakóit rettegésben tartó titokzatos szörnyeteggel veszi fel a harcot. 2010-ben egyébként a Szukits Kiadó az össze Sherlock Holmes történetet kiadta, két kötetben, klasszikus fordításban. Sherlock Holmes kalandjait ITT is megtaláljátok.

 

* A válasz természetesen: Doktor Gregory House, aki nem riad vissza semmitől, hogy kiderítse, mi a hozzá és csapatához rejtélyesebbnél rejtélyesebb tünetekkel érkező betegek baja. Sherlock Holmes-i módszerekkel kutat a gyógyulást hozó kezelés után. Ugye a galériában Dr. House-t is megnéztétek?:) Csak kattintsatok a Holmest és Watsont a vonaton ábrázoló rajzra, és a galéria megnyílik!

Update: a nagy hírt még nem is mondtam! Nemrég találtak egy majdnem százéves, eddig elveszettnek hitt Sherlock Holmes filmet, remélem, jövőre mi is láthatjuk már!

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr396906299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elizabeth Bennet 2014.11.23. 19:36:38

Először is, mint a blog 100. számú kedvelője, gratulálok az elmúlt két év csodás bejegyzéseihez! :) Csak így tovább, várjuk a következő évek izgalmas ajánlóit! :) (Persze rengeteg balkezes színésszel fűszerezve. :) )

Természetesen az orosz Sherlock-feldolgozásokra szavazok, ezzel egyidejűleg javaslom még több francia és orosz mű kielemzését a blogon! :)

AaannnaaA 2014.11.23. 19:37:33

Köszi az írást, élvezet volt olvasni! És bódog szülinapot a blognak! :)

tenesseeblues 2014.11.24. 05:44:12

@Elizabeth Bennet: Csatlakozom az előttem szólóhoz, minden tekintetben egyetértek. És zseniális a galéria!

vincentmarvinjules 2014.11.24. 05:47:37

Nagyon szerettem ezt az írást, már akkoriban is. A galériáért most külön köszönet!

gertrudstein 2014.11.24. 05:50:38

Kedvencem a Kihagyhatatlan blog! Várom, mikor írsz Rowling felnőtt regényeiről, Franzenről, új filmekről, új regényekről, új élmnyekről...boldog szülinapot, és hajrá!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2014.11.24. 14:47:33

@Elizabeth Bennet: Kedves Lizzy! (Ugye szólíthatlak Lizzynek? :) ) Nagyon örülök, hogy megjöttél, remélem, kommentelsz majd rendszeresen!:) Na, de melyik orosz Sherlockot nézzük? Nekem valahogy a régi szimpatikusabb. Kéne hozzá angol felirat, és akkor én is tudnám nézni.:) A blogra pedig szuper dolgok jönnek, ígérem! Nemcsak britek!:D

@AaannnaaA: köszönöm!:))) Kicsit féltem, hogy azt mondjátok, "jaj, ne, már megint Sherlock!", de hát, van, amit nem lehet megunni!:D

@tenesseeblues: köszönöm, szerintem is jó lett most a galéria!:D

@vincentmarvinjules: te ezt olvastad már a Kalász Újságban is? De jó!:)))

@gertrudstein: jövőre jönnek az újdonságok!;)

IamSherLocked 2014.11.30. 17:38:51

Juuj, boldog szülinapot! :)))
Sherlockról olvasni nekem mindig öröm. :D S kifejezett boldogsággal láttam Sherlock és Johnny Lee Miller nagysikerű Frankensteinjét a galériában. Bizony, még az is lehet, hogy elmegyek megnézni idén az Urániába!
Conan Doyle interjúra hiánypótló volt számomra, nagy élmény őt hallgatni meg nézni. S ezért is szeretem ezt a blogot, mert olyan kevéssé ismert, de hihetetlen értékes és fontos dolgokat mutat meg összeszedetten, teljesen szerényen, hogy az hihetetlen. Kihagyhatatlan. :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2014.12.01. 16:18:29

@IamSherLocked: juhúúú, IamSherLocked megjött!:))) "Sherlock és Johnny Lee Miller nagysikerű Frankensteinjét" ez annyira aranyos! Mert látom, az Elementary téged sem fogott meg, különben azt írtad volna, Sherlock és Sherlock.:D

A Conan Doyle interjú nekem is nagy élmény, szuper dolog, hogy ez a felvétel fönnmaradt. (A dicséreteken csak irulok és pirulok... :)) )

ChristineJane 2018.01.04. 18:33:22

Ez a bejegyzés úgy tökéletes, ahogy van, nagyon örülök, hogy van ez a blog, és még sok-sok születésnapot kívánok!:)

SzerzoiJogvedettTartalom · sherlock.blog.hu 2021.08.08. 23:44:57

Jó cikk.
Köszönettel: a Magyar Sherlock Holmes Club
sherlock.blog.hu

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2021.08.09. 12:23:29

@SzerzoiJogvedettTartalom: Köszönöm!:) Ha a modern Sherlockról is szeretnétek bővebben olvasni, ide kattintsatok:
puffcinq.blog.hu/tags/bbc_sherlock
süti beállítások módosítása