Nem gondoltam volna, hogy a Glee és a Heartstopper után kell nekem még egy kamaszokról szóló sorozat. De a Netflix algoritmusa másképp gondolta. Kitartóan ajánlotta nekem a hasonló témájú sorozatokat. A Young Royals pedig jött, látott és győzött.

 

royals3.jpg

 

A svéd sorozatból eddig két évad, összesen 12 epizód látható a Netflixen. Tizenkét feszültséggel és érzelmekkel teli epizód. A napjainkban játszódó történet főhőse Wilhelm herceg (Edvin Ryding), a svéd királyi család tagja.* A 16 éves fiú egy nap verekedésbe keveredik egy buliban. Az esetről értesülve édesanyja, a királynő úgy dönt, itt az ideje, hogy Wille internátusba vonuljon. Az elit bentlakásos iskolában, ősi nemesi családok és feltörekvő újgazdagok gyerekei között lesz majd ideje megtanulni, mi is a szerepe a királyi családban.

Az iskolában azonban Wille megismerkedik Simonnal (Omar Rudberg), aki nehéz körülmények között él, de rendkívül tehetséges, például gyönyörűen énekel, így támogatott diákként bejárhat a rangos intézménybe. Először úgy tűnik, Simon és Wille kapcsolata nem jelent gondot, de minden megváltozik, amikor Wille bátyja, Erik (Ivar Forsling) autóbalesetben életét veszti. Wille lesz a trónörökös, már nemcsak magának és a családjának, de a Koronának is felelősséggel tartozik. Így aztán amikor egy napon kompromitáló videofelvétel kerül ki az internetre róla és Simonról, a fiatal hercegnek választania kell: szerelem vagy kötelesség?

Azt hihetnétek, túl sokat meséltem, pedig ez tényleg csak az alaphelyzet, amelyet az első évadban ismerünk meg. Miközben a történet innen kibontakozik a Young Royals végig ügyesen tartja az egyensúlyt az izgalmas szappanopera (ki ne szeretne egy olyan történetet, amelyben egy királyi sarj beleszeret egy egyszerű emberbe?) és a komoly kérdéseket felvető dráma között.

 

 

A sorozat központi kérdése az, hogyan birkózik meg Wille a gyásszal és a rá váró feladatokkal, miközben a családja képmutatást, a hagyományok követését várja tőle. Simon pedig képes lesz-e megérteni, milyen szerep vár Wilhelmre, és hogy a családját nem hagyhatja cserben?

Fontos megfigyelni, hogy Wille és Simon kapcsolatát a sorozatban nem címkézik, nem minősítik. Talán egyszer hangzik el konkrétan, hogy a herceg homoszexuális, de nem ez a probléma, a botrány tárgya, hanem önmagában az, hogy intim helyzetben készült róla felvétel. Az, hogy ki mellett találja meg a szerelmet, természetesen fontos, de nem különálló kérdés, része annak a fejlődésnek, amelynek során megtalálja a helyét az iskolában és a szerepét a családjában.

A sorozat érzelmi erejét egyértelműen a főszereplők alakítása adja. Edvin Ryding fiatal kora ellenére már eddig is ismert volt Svédországban, nagy sikerrel játszott például a Gåsmamman című krimisorozatban. Wilhelm szerepe nem véletlenül hozott számára nemzetközi népszerűséget. Nagy dolgok állnak még előtte. Mostani alakításában egyszerre van jelen a kamaszok bizakodása, dühe, nyugtalansága és érzékenysége. Egyetlen pillantásával képes megfogni a nézőt, pláne akkor, amikor merészen áttöri a negyedik falat, és egy kicsit kihívóan, kicsit fenyegetően egyenesen ránk tekint. Wilhelm herceg tudja, hogy figyelik, de nem hátrál meg.

 

royals4.jpg

 

Omar Rudberg énekesként már egészen fiatal kora óta ismert Svédországban, de színészként a Young Royalsban mutatkozott be. Ez a frissesség, nyers erő pedig nagyon jól illik Simon karakteréhez. Simonban van egyfajta morcosság. Nem egyértelműen ő az ártatlan szegény fiú, és ez jó. Egyszerre nézi le az iskola gazdag diákjait, és vágyik arra, hogy a testvérét és őt is befogadják.

Wille és Simon mellett három szereplőt kell még kiemelnem. August (Malte Gårdinger), Wille másodunokatestvére. Első ránézésre nem is lehetne odaadóbb barátja a hercegnek. Fokozatosan kiderül azonban, hogy mindez csupán látszat. És ezzel lesz számomra August a sorozat legizgalmasabb karaktere. Mert mindenkin képes átgázolni, hogy megtépázott nemesi családját mentse. Bizonyítani akarja édesanyjának és a világnak, hogy legalább a nemesség látszatát képes fenntartani. És ezért képes olyan dolgokat megtenni, amelyekért egyszerre nagyon gyűlölőm és nagyon megértem.

Sara (Frida Argento), Simon testvére az igazi kívülálló az iskolában. Asperger szindrómás és ADHD-je van, ebből is adódik, hogy egyszerre kíméletlenül őszinte és nagyon naiv. Mindennél jobban szeretne a közösséghez tartozni, és barátokat szerezni, ezért még az öccsét is képes elárulni, anélkül, hogy igazán átérezné, mit tesz…

 

young-royals.jpg

 

Végül, de nem utolsósorban ott van Felice (Nikita Uggla), a modern nemesség tagja, aki először csak puszta érdekből közeledik Wilhelmhez, mert a családjának jót tenne egy királyi kapcsolat. De a történet egyik legszebb szála, ahogy Wille és Felice igaz barátsága kialakul.

Meg kell mondanom, sokat gondolkodtam rajta, mi fogott meg engem ennyire ebben a sorozatban. Arra jutottam, hogy elsőre biztosan a „svéd szomorúság”. Van abban valami ellenállhatatlan, ahogy egy gyönyörű, hűvös erdő mélyén, magas fák alatt pihenő iskola titkokat rejt. Utána pedig jött a fentebb bemutatott öt fiatal, aki egyértelmű társadalmi helyzete ellenére (vagy talán éppen azért) sem tudja még, hova tartozik igazán. És ebben a melankolikus környezetben minden akadályt leküzdve próbálják megtalálni boldogságukat, szabadságukat, saját határaikat a világban.

Most, a sorozat második évadjában egyelőre ott tartunk, hogy a képmutatás, titkok és hazugságok áthatolhatatlan hálójába kerültek. De hamarosan jön még a harmadik, befejező évad, és ha sikerül, amit Wilhelm szeretne, akkor vége lesz az alakoskodásnak, és eljön egy „gyönyörű forradalom.” ** 

 

                                                                                     Bori

 

royals1.jpg

 

 

 

*Harry herceg nemrég megjelent könyve és a szintén friss dokumentumfilm ráirányította a figyelmet a modern monarchiák működésére, de a Young Royals egy kitalált történet, és nem Harry herceg esete inspirálta. Első évadját 2021 júliusában mutatták be, ami azt mutatja, hogy ötlete már jóval azelőtt megvolt, hogy Sussex hercege a figyelem középpontjába került volna. Ha kapcsolódási pontot keresünk, a Young Royalsnak sokkal inkább a The Crown adott mintát. A The Crown történeti kontextusban, de fikciós elemekkel mutatja be a brit királyi családot. A Young Royalsban ebből maradt a fikció. Mert egy királyi család története, legyen bár kitalált vagy valós, mindig érdekli az embereket.

 

**Az Elias nevű svéd rockzenekar Revolution című száma többször is fölhangzik a sorozatban, a szövege nagyon illik a történethez:

 

 

 

 

 

Falling

We are falling now

Words written down

They are falling now

 

But the lies they will hurt you

Hold on

Human kindness desert you

Hold on

 

Let's start a revolution

How beautiful

It is

Let's start a revolution

How beautiful

It is (revolution)

 

Running with a crown on your head

A resolution

Written on your hands

 

And the lies they will hurt you

No more

Human kindness desert you

No more

 

Let's start a revolution

How beautiful

It is

Let's start a revolution

How beautiful

It is

 

City's on fire but it's beautiful

Revolution

City's on fire, won't you burn it all?

Revolution

City's on fire but it's beautiful

Revolution, revolution

 

(Oh, oh, revolution)

 

Let's start a revolution

How beautiful

It is

Let's start a revolution

How beautiful

It is

 

(Oh, oh, revolution)

(Oh, oh, revolution)

 

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr2317961758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.01.29. 17:44:02

Te jó ég, annyi mindent tudnék írni erről a sorozatról! Imádom.:D És jó, hogy írtál róla!
Két dolog csak gyorsan: 1. Nekem őszintén eszembe se jutott Harry herceg, miközben néztem. A sorozatban az, hogy Wille királyfi (hihi), csak az eszköz. Kell, hogy megteremtse a feszültséget, de amúgy nem a királyi család a lényeg, hanem a kamaszok szabadságkeresése.

2. A forgatókönyvírók (és a színészek) tehetségét mutatja, hogy miközben August és Sara karakterét külön-külön egyre kevésbé tudom elviselni, együtt hihetetlenül aranyosak és őszinték, drukkolok nekik.

Várom a harmadik évadot, nagyon!:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.01.29. 17:49:26

@ChristineJane: őszintén nekem se jutott eszembe Harry herceg, az ismerőseimmel való beszélgetésben jött elő, hogy "de hát Harry herceg..."

Wille elvarázsolt.:) És igen, August és Sara kapcsolatát nagyon jól megírtákI Izgalommal várom a harmadik évadot, remélem, már forgatják.:D

gertrudstein 2023.01.29. 18:13:26

A videóklip szuper!
Szóval, ez nem egy tündérmese, hanem hús-vér emberek, komplex személyiségek élettel teli története?
Jó lehet, köszi tippet és az ajánlót!!! :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.01.29. 18:30:02

@gertrudstein: igen, ez egy összetett sorozat, azt mondanám, hogy a tömegkultúra minőségi terméke.:)

ChristineJane 2023.01.29. 18:37:37

@gertrudstein: mindenképpen érdemes nézni, több van benne, mint amit a romantikus felszín ígér.

IamSherLocked 2023.01.30. 20:01:07

Hm, olyan érdekes, ez most engem a szuper ajánló ellenére sem fog meg! De lehet, hogy azért, mert mindig is utaltam a kamaszkort, fiatalkort, főleg a nehéz részét... talán túl realisztikus nekem! :D Most mi Lie to me-t nézünk, és Tim Roth után nehéz is mást nézni. :)

ChristineJane 2023.01.30. 20:50:42

@IamSherLocked: Engem bezzeg annyira megfogott, hogy legszívesebben rögtön elkezdenék svédül Harry Pottert olvasni!:D

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.01.31. 16:15:46

@IamSherLocked: teljesen megértelek! De azt meg kell mondanom, hogy Tim Roth nekem így az igazi:

www.youtube.com/watch?v=9LYDKs480UA&ab_channel=Runabrat

:))

@ChristineJane: Harry Pottert svédül én is, mostakarom!:D

gertrudstein 2023.02.04. 15:57:17

Ezt az interjút láttátok már?

www.youtube.com/watch?v=ufoZ3mz5MRo

Hát, elég meggyőző, hogy ez a film se nem tündérmese, se nem szappanopera.
"maga az élet", ahogy mondani szokták :)
Köszi az ajánlót! Szuper!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.02.04. 18:18:07

@gertrudstein: még nem láttam, de köszönöm megnézem! (Miután írtam valamiről egyébként már igyekszem kevés háttérvideót nézni, mert akkor nincs megállás.:D)

ChristineJane 2023.02.04. 18:25:53

@gertrudstein: én megnéztem, köszi! Engem amúgy lenyűgöz, mennyire jól beszélnek angolul. Szerettem volna így beszélni angolul húszévesen. Saját magukat szinkronizálják angolra a sorozatban. Merthogy a Young Royals angolul is elérhető a Netflixen. Ja, és Omar Rudberg ugye, spanyolul is beszél mert Venezuelában született. Tényleg föl kell kötnöm a gatyámat az angollal és a franciával.:D
süti beállítások módosítása