A 120. ajánló a blogon, Roxinak szeretettel,

mert nélküle nem ismertem volna meg Nick és Charlie csodálatos történetét.

 

…és örömöt hoz a lelkünknek. A címe azt a pillanatot jelzi, amikor a szívünk kihagy egy ütemet, és a lélegzetünk is elakad a boldogságtól. Abban a percben tudtam, hogy szeretni fogom a Heartstopper című angol sorozatot, amikor megláttam Charlie Spring (Joe Locke) ragyogó mosolyát és csillogó szemét az első képkockákon. Amikor pedig rájöttem, hogy a sorozatban Stephen Fry és Olivia Colman is vállalt egy-egy kisebb szerepet, már azt is tudtam, hogy imádni fogom. Nem is csalódtam.

 

heartstopper1.jpg

 

A sorozat készítője Alice Oseman még nagyon fiatal, idén lesz 28 éves. De ifjúsági regényei már most nagyon sikeresek. Eddigi legnagyobb hatású regénye a 2014-ben megjelent Solitaire. A történet főhőse Victoria („Tori”) Spring. Torinak van egy öccse, Charlie, Charlie barátja pedig Nick. A regényben Nick és Charlie keveset szerepel, de az kiderül, hogy komoly, egymást támogató kapcsolatban élnek. Alice Oseman elmondta, hogy a kezdetektől nagyon foglalkoztatta őt a két fiú sorsa. Hogyan kezdődött a kapcsolatuk? Mi várhat még rájuk? A fiatal alkotó így kezdte el írni és rajzolni a Heartstopper című képregényt, amely először az interneten aratott hatalmas sikert.

Az, hogy két fiú kapcsolatáról van szó, természetesen fontos, de ez a történetnek csupán egy rétege. Alice Oseman összetett, élő karaktereket alkotott, és a karakterek fejlődése az, amely izgalmassá teszi és előre viszi a történetet.

A Heartstopper sorozat tehát méltán népszerű képregények alapján készült. A történet középpontjában a fentebb említett Charlie Spring és Nick Nelson kapcsolata áll. Charlie hamarosan 15 éves lesz, Nick alig múlt 16. Ugyanabba a fiúiskolába járnak, és egy nap egymás mellé ültetik őket. Charlie-nak azonnal megtetszik a magas, sportos, csíntalan mosolyú Nick. Nick is érzi, hogy ellenállhatatlanul vonzódik a félénk, okos, kicsit kócos, csillogó szemű Charlie-hoz, aki rögbizni ugyan nem tud, de profin dobol. Charlie nyíltan meleg, a szexuális identitásában biztos, Nick azonban hirtelen elbizonytalanodik, nem tudja mostantól hogyan tekintsen magára. A fiúk nagy utat járnak be, mire mindketten biztosak lesznek önmagukban, egymásban és a kapcsolatukban. Mi így kapunk egy gyönyörű, felemelő történetet.

 

 

Alice Oseman a nehéz témákhoz is biztos kézzel, de érzékenyen nyúl. A Heartstopper nemcsak szexuális identitásukat kereső fiataloknak szól, hanem mindenkinek, aki éppen kamasz vagy volt már kamasz. Megláthatjuk belőle, hogy a problémáinkkal, kétségeinkkel nem vagyunk, és nem is voltunk soha egyedül. Mert kamasznak lenni néha magányos, néha nagyon nehéz, de egyszer s mind’ fantasztikus dolog. A Heartstopper pedig olyan derűt, bizakodást és életörömöt sugároz, amelyre mindannyiunknak szüksége van.

A képregények valóban Nick és Charlie kapcsolatára koncentrálnak, arra, hogyan segíti és bátorítja egymást a két fiú. A Netflix számára készült sorozat azonban az imádnivalóan különc mellékszereplőknek is kellő teret biztosít. Mivel a sorozatot is maga Alice Oseman írja, így ezek a mellékszereplők, Nick és Charlie barátai, az ő elképzelései szerint fejlődnek. Ott van Tao (William Gao), aki néha őrületbe kergeti a barátait azzal, hogy a Kifulladásig című klasszikust nézné meg velük a Bosszúállók helyett. Tao a világért be nem vallaná, hogy nagyon fél a magánytól, és egyáltalán, ő mindig jobban tudja, mi kell a barátainak, mint ők maguk. Elle-nek (Yasmin Finney) saját magának is meg kell találnia az identitását, és a helyét a világban, de a barátaira mindig jut ideje. Tara (Corinna Brown) és Darcy (Kizzy Edgell) két vidám és energikus kamaszlány, aki sokat segít Nicknek, hogy merje vállalni önmagát. Isaac (Tobie Donovan) ugyan nem beszél sokat, de érző szívű és mindent lát, mindenki számíthat rá. Mindegyikükkel együtt lehet érezni.

 

 

A fiatal színészek egytől egyik kiválóak, ám akit ki kell emelnem, az egyértelműen a két főszereplő. Kit Connor alakítja Nicket, Joe Locke pedig Charlie-t. Kit Connor fiatal kora ellenére már tapasztalt színész. Láthattuk (és hallhattuk énekelni) például a Rocketmanben is, a kamasz Elton Johnként. Joe Locke-nak ez az első szerepe profi színészként, de természetes őszintesége lehengerlő. Minden apró gesztusa hiteles. Ami a felnőtteket illeti Stephen Frynak sajnos csak a hangját halljuk, a hangos bemondón beszél, mint a fiúiskola igazgatója, de nem meglepő módon ő így is lenyűgöző. Olivia Colman pedig bizonyítja, hogy számára nincs kis szerep: bármit is játszik éppen, abban kiemelkedő. Varázslatos őt Nick édesanyjának szerepében látni. Az a jelenet, amelyben Nick elmondja neki, hogyan érez Charlie iránt a sorozat egyik érzelmi csúcspontja. Nem utolsó sorban azért, mert a jelenetben Olivia Colman minden színészi fogástól mentesen őszintén meghatódik.

A Heartstopper képregényből eddig négy kötet jelent meg angolul (magyarul is már kettő), az ötödik pedig már készül. A sorozat eddig két kötetet dolgozott föl egy évadban, de a Netflix már bejelentette a folytatást, jön a második és a harmadik évad is. Úgyhogy én most itt ülök, a várakozásnak azzal a gyomorszorítóan izgalmas érzésével, ami mindig megelőzi azt, amikor folytatódik valami, amit szeretek. Szaporán dobogó szívvel várom, hogy Nick és Charlie története folytatódjon, mert két fantasztikus emberről van szó. Mindkettejüknek sok mondanivalója van még, akár képregényben, akár filmsorozatban.

 

                                                                                                           Bori

A sorozat IMDb-oldala

A képregény a Webtoon oldalon követhető.

A bejegyzésben a csoportképre kattintva galéria nyílik.:)

 

anigif_sub-buzz-6040-1652081226-2.gif_400x252

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr3617838643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincentmarvinjules 2022.07.01. 12:11:28

Szó bennszakad, hang fennakad,. Lehellet megszegik...
Jó ez az idézet itt durva anakronizmus, de ez az ajánló most nagyot üt! Rohanok, keresem, hol olvashatom, láthatom Nicket és Charlie-t :)))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2022.07.01. 12:29:48

@vincentmarvinjules: nagyon köszönöm! <3 És tényleg szívből ajánlom a sorozatot, egyszerűen jót tesz az ember lelkének!:)

ChristineJane 2022.07.01. 12:38:03

@vincentmarvinjules: @PuffCinq: én úgy jártam, hogy egy magyar könyvesboltban láttam először a képregényt (egyébként szuper, hogy megjelent magyarul!), az a címe, hogy Fülig beléd zúgtam. Gondoltam is, hogy ez nekem nem kell, milyen hülye cím ez már... aztán szerencsére földobta a sorozatot a Netflix. És bumm! Teljesen belezúgtam.:D Azóta angolul olvasom a képregényeket, és tűkön ülve várom a második-harmadik évadot. Egyszerűen csodálatos, mindenkinek fölírnám receptre, reménytelenség ellen. Mert van remény, szerelem, szeretet és mély emberi kapcsolatok.

ChristineJane 2022.07.01. 15:27:43

@vincentmarvinjules: <3 <3 <3, egyébként itt egy nagyon aranyos videó arról, hogyan tanítja Alice Oseman a sorozat szereplőit arra, hogy lerajzolják Nicket és Charlie-t.:)

gertrudstein 2022.07.02. 08:42:19

Idealizált tündérvilág. Bárcsak ilyen lenne a valóság :)

De az egész sorozat, úgy, ahogy van, CUKOR!!! nagyon jó!
És köszi az elragadtatott elemzést :)))

ChristineJane 2022.07.02. 11:45:22

@gertrudstein: sajnos nem találom a konkrét cikket, mert mostanában sokat olvastam róla, de Alice Oseman már nyilatkozta, hogy olyan történetet akart írni, amelyben a szexuális identitásukat kereső fiatalok fölismerhetik, hogy ők is lehetnek boldogok, ők is érdemesek a szeretetre. Tehát nem kirekesztő, szenvedést bemutató történetet akart írni, hanem pozitív példát mutatni, hogy így is lehet. Ezért a cukor. És ha néha túlzásnak is tűnik, elég csak Alan Turing történetére gondolnunk (amit már itt a blogon is leírtak), hogy megértsük fontos ez, fontos, hogy a világ változik , és lehetünk nyitottabbak.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2022.07.02. 11:51:43

@ChristineJane: @gertrudstein: és azt se felejtsük el, hogy nem azért kezdte el írni ezt a történetet, mert a téma most "divatos" vagy "pc", hanem mert a két fiú sorsa érdekelte, az, hogy milyen emberek. A többi csak utána jött.:)

IamSherLocked 2022.07.03. 20:30:25

Megosztó téma, az biztos, van aki ilyenről hallani se akar. Engem nem zavar, úgy se, hogy felkapott. Fontosabb szerintem a kamaszkor maga. Én, ha a saját kamaszkoromra gondolok, az identitás keresésem nehézségei jutnak inkább eszembe. Az egy nagyon nehéz időszak, szerintem mindenkinek. És pont az a bizonyosság hiányzik belőle fájóan, amit a sok átélt magányos szenvedés, fejtörés, társas megerősítés ad hosszú évek után. Persze mindig vannak jó pillanatok, de sose mennék vissza a kamaszkoromba. Örülök, hogy sikerült eddig eljutnom :D persze vannak nagyon nagyon kivételes szerencsések, akiknek ez könnyebben megy, de igen, az álomvilág az álomvilág. De az biztos, hogy ez egy nagyon nagyon érdekes időszak. De talán nem most nézném ezt meg.

ChristineJane 2022.07.04. 11:07:30

@IamSherLocked: az biztos, hogy nem kell mindenkinek rögtön megnéznie. De egyszer mindenképpen ajánlom. (Nem mintha az ajánlás az én tisztem lenne ezen a blogon, de már egészen otthon érzem magam.:D) A kamaszkoromba én sem mennék vissza most, de az biztos, hogy ez a sorozat nekem most jó helyen jött, jó időben. Feltölti a lelkem.:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2022.07.04. 11:14:03

@ChristineJane: nyugodtan ajánlj bármit!:) @IamSherLocked: csak hogy megragadjam a lényeget: mit szólsz, hogy már 120 ajánló van a blogon? Hozzászóltál már mindegyikhez?:)
süti beállítások módosítása