A démoni borbély

2014.02.21. 18:31

Alan Rickman ma ünnepli 68. születésnapját. A zseniális brit színész tavaly Shakespeare szonettet szavalt Nekünk, születésnapja alkalmából, itt a blogon. Idén énekel. Partnere pedig nem más, mint Johnny Depp. Ajánló 2008-ból.

Tudom, csakis én tehetek arról, hogy most nagyon fázom. Tettem volna föl inkább a Van, aki forrón szeretit, vagy a Lovagregényt megint... Én azonban ezen a borongós szombat délelőttön a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című filmet választottam.

large sweeney todd  blu-ray4.jpg1979-ben mutatták be a Broadwayn Stephen Sondheim musicaljét, amelynek alapja egy a XIX. század óta ismert városi legenda. A nagysikerű mű filmszínházi változatát 2007-ben készítette el Tim Burton. S igen, már a főcíme is olyan, hogy a hideg futkos a hátamon...az 1850-es évek Londonjának borzongató képe tárul elém...miért nézem hát mégis? A válasz egyszerű: ha egyszer Tim Burton úgy dönt, hogy kamerája elé állítja kedvenc színészét, Johnny Deppet és kedvenc színésznőjét Helena Bonham Cartert, akkor abból egészen biztosan olyan alkotás születik, amelyet nem lehet csakúgy otthagyni. (Update: Igen, az Éjsötét árnyék a szabályt erősítő kivétel.) Ez esetben egy rémségében vonzó történetet bontakozik ki a szemem előtt, amelyben egy borbély 15 évnyi ausztráliai rabság után visszatér hazájába, hogy bosszút álljon a bírón, aki ártatlanul börtönbe juttatta. Ismét megnyitja üzletét Mrs. Lovett szebb napokat megélt pitesütödéje fölött...s türelmetlenül, visszafojtott lélegzettel vár arra az egy bizonyos vendégre, Turpin bíróra...

Sweeney Todd, a borbély látszólagos nyugalma alatt izzó dühét a film képi világa is tükrözi, színei tompák a kamera viszont néha szédítő iramban mozog, a szűk sikátorokban, sejtelmes padlásszobákban. S ha mindez még nem lenne elég, hogy az utolsó képkockáig a képernyő elé láncoljon, minden más szereplő mellett – természetesen - a Turpin bírót életre keltő Alan Rickman is énekel. (Már azt is kivételes élmény hallgatnom, amikor e kiváló színész beszél...)

A Sweeney Todd rémisztő, taszító, felkavaró, mégis rabul ejtő film. Szinte tökéletes, mert célja nem a félelemkeltés maga. A véres felszín alatt egy mélyen emberi, elgondolkodtató történet rejlik. Egyszer mindenképpen meg kell ismernetek Nektek is! Már csak azért is, mert maradt még egy kérdés, amelyet nem érintettem: fellendül –e vajon Mrs. Lovett sütödéje, miután szomszédja mesteri mozdulatokkal újból borotválni kezd?

                                                                                                                Bori

 

 

Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya

színes amerikai-angol krimi, 116 perc, 2007

Szereplők: Johnny Depp (Sweeney Todd) Alan Rickman (Turpin bíró) Helena Bonham-Carter (Mrs. Lovett)

Rendezte: Tim Burton

Zeneszerző: Stephen Sondheim

Látványtervező: Dante Ferretti

 

A film díjai:

Golden Globe díj (2008) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória: Johnny Depp
Golden Globe díj (2008) - Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória
Oscar-díj (2008) - Legjobb látványtervezés: Dante Ferretti

 

Alan Rickman, amellett, hogy szavalt, szerepelt már itt a blogon, mint Perselus Piton professzor a Harry Potterből, és mint Harry, az Igazából szerelemből. Sőt, Alice csodaországában is járt.

További zseniális brit színészek a blogon, akiknek a születésnapját idén is megünnepeljük majd:

Hugh Laurie

Benedict Cumberbatch

Stephen Fry

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr665822631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása