Lovagregény

2014.01.29. 17:37

Oké, ez még mindig nem friss, nem új ajánló. De most, hogy sikerült a középkor története szigorlatom, nagyon is eljött a Lovagregény ideje. Ajánló 2008 októberéből, minden változtatás nélkül, mert a középkor egyszerűen mesés.

Február óta nincs nyugalmam. Ha föllapozok egy könyvet vagy megnézek egy filmet az első gondolatom nyomban az, mit mondhatnék róla Nektek. Lapzárta közeledtével a mozgólépcsőn döntésre jutok végre, a HÉV-en írok, éjszaka a szobámban pedig gépelek. Minden képlékeny az utolsó pillanatig. Ez alkalommal igen sokáig úgy terveztem, hogy most egy komolyan kalandos történelmi utazásra hívlak benneteket Maurice Druon segítségével. Nem számoltam azonban Sweeney erejével. (Nemrég Sweeney Toddot néztem, bizony.) A démoni borbély története után nem vágytam másra, csak egy igazi mesére. Hamar beláttam, eljött a Lovagregény ideje.

aknights-tale-tv.jpgA 2001-ben készült amerikai film díszletei szerint a százéves háború korába kalauzol minket, ám egy-kettőre kiderül, a mikor nem számít, hiszen ez valóban egy igazi mese. Gyönyörű, örökérvényű, soha meg nem unható. A nemesség a szívünkben és a lelkünkben rejlik, nem származásunkban. Ha egy pillanatig is kételkedtek ezen állítás igazságában, akkor nézzétek meg a Lovagregényt! A főszerepben az ez év januárjában fájdalmasan fiatalon elhunyt tehetséges ausztrál színész, Heath Ledger látható. Az én kedvencem e mesében azonban Paul Bettany, aki Geoffrey Chaucert kelti életre parádésan. (Alakítása értékét nagymértékben emeli a magyar változat, amelyben a Canterbury mesék mesterének – és megformálójának – magyar hangja Alföldi Róbert.)

Kutyagolni annyit tesz, mint „lassan, komótosan, elcsigázva, világvége hangulatban lépkedni tova, katonás ritmusban, mintha misem történt volna.” – állítja Chaucer. De a kutyagolásból is van ám kiút! Nem kell hozzá más, csak egy aranyszívű és mindenre elszánt ifjú, aki valódi lovaggá akar lenni, egy szerelmet ébresztő szépséges úrhölgy, egy „nike” páncél és némi Rock (’n’ Roll).

                                                                          Bori

 

 

 

Lovagregény

(A Knight's Tale)

színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 132 perc, 2001

 

rendező: Brian Helgeland
forgatókönyvíró: Brian Helgeland
operatőr: Richard Greatrex
jelmeztervező: Caroline Harris
zene: Carter Burwell
producer: Todd Black, Brian Helgeland, Tim Van Rellim
látványtervező: Tony Burrough
vágó: Kevin Stitt
művészeti vezető: John Hill

szereplők: 
Heath Ledger (William Thatcher/Sir Ulrich von Lichtenstein)
Rufus Sewell (Adhemar gróf)
Shannyn Sossamon (Lady Jocelyn)
Paul Bettany (Geoffrey)
Mark Addy (Roland)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr885788409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tenesseeblues 2014.01.29. 20:42:22

A középkor "mesés"? Mesélj még erről! Ennek a filmnek a ruhái, a díszletei, a zenéje is óriási! :)))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2014.02.21. 17:21:15

@tenesseeblues: most éppen Jeanne D'Arc perének jegyzőkönyveit olvasom, az nem éppen mesés, de nagyon izgalmas.
süti beállítások módosítása