Boldog Karácsonyt, Kedves Olvasók!:) (Örök érvényű ajánló 2011-ből.)

Bevallom, én borzasztóan szeretek aludni. Mármint néha egészen borzasztó, milyen nehezen tudok reggel fölkelni. Pedig ha már egyszer végre kikecmeregtem az ágyból, nincs is annál jobb, mint édesanyámmal együtt reggelizni. Reggeli közben valamiért mindketten szeretjük föleleveníteni régi és új mozi élményeinket. Mostanában Woody Allen legújabb filmjéről, az Éjfélkor Párizsban címűről beszélgettünk sokat, hiszen mindkettőnknek nagyon tetszett. Régebbi filmek esetében már beszélgetnünk sem kell, elég egy mondat a lekváros pirítós fölött, hogy mindent fölidézzünk. „Emlékszel, amikor Mathieu Kassovitz hátrafordult, és azt mondta, si, c’est vous ça azaz, de igen, ez maga”? Emlékszem, persze. Nagyon is jól. Mert bizony Párizsban nemcsak éjfélkor történhetnek ám csodák!

am.jpgAz Amélie csodálatos élete című francia vígjáték, amelyből a fentebb idézett rövid mondat származik, már több mint tíz éve hatalmas népszerűségnek örvend világszerte. Főszereplője Amélie (Audrey Tautou), egy sugárzóan bájos fiatal lány, akinek élete egyáltalán nem mindennapi, elhatározta ugyanis, hogy akin csak tud, segít. Boldogabbá teszi maga körül a világot. Ha kell, bosszút áll a zsarnok zöldséges gaztetteiért, ha kell, világkörüli útra küldi a kerti törpét és még azt is kinyomozza, ki a fotó automaták fantomja. Amélie magányos, és egy harsány színekkel megfestett világba menekül, ahol különös embereken segíthet. Csupán egy különös emberről feledkezik meg: sajátmagáról. Ő maga fél megtalálni a boldogságot…

Engem egészen szoros kapcsolat fűz Amélie csodálatos életéhez, a mai napig megvan videokazettán is, nemcsak DVD-n. Magyarországon az elsők között láttam, magyar szövege nagyon kedves nekem, minden sorát nagyon jól ismerem. Magával ragadó zenéjét akkor is szoktam hallgatni, amikor a filmet éppen nem nézem. Szeretem Amélie-t, mert nagyon el tud varázsolni. Audrey Tautou-nál tökéletesebb színésznőt nem is találhattak volna a szerepre. Mosolya egyszerre ártatlan és csintalan, és olyan pillantással kísérve képes föltörni a crème brûlée-t, amilyennel senki más. Elgondolni is nehéz, hogy Jean-Pierre Jeunet a film író-rendezője eredetileg Emily Watson angol színésznőre akarta bízni Amélie megformálását. Emily Watson azonban nem tudta elvállalni a szerepet, így esett a választás Audrey Tautou-ra. Mellette Mathieu Kassovitz félénk tekintetével ellenállhatatlanul aranyos, mint Nino Quincampoix. Miatta komolyan lehet szeretni egy olyan fiút, aki azzal tölti a szabadidejét, hogy fotó automaták alól szedegeti ki az elrontott, széttépet, képeket majd albumba gyűjti őket.

 

Az Amélie csodálatos élete jó film, sőt mi több, elbűvölő. De vigyázni kell vele. Csakis akkor nézzük meg, ha igazán rá tudunk hangolódni. Rossz pillanatban mindaz, ami máskor elbűvöl, rémesen émelyítően hathat. A magával ragadó zene, a harsány színek, a különös figurák, Amélie mosolya, Nino félénk tekintete. Mindez nagyon bosszantó is lehet. Hiába szeretem Amélie-t ezt már én is tapasztaltam. De ha valamikor, hát a karácsonyi készülődés időszakában egyenesen meg kell nézni Amélie csodálatos életét. Feltölt a világ iránti szeretettel és életörömmel. Az a jelenet pedig, amikor Mathieu Kassovitz hátrafordul, és azt mondja, si, c’est vous ça, már ön magában felér egy karácsonyi ajándékkal!

      

                                                                                                               Bori

Amélie csodálatos élete

(Le fabuleux destin d'Amélie Poulain)

színes, magyarul beszélő, francia-német romantikus vígjáték, 117 perc, 2001

rendező: Jean-Pierre Jeunet
író: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant
forgatókönyvíró: Guillaume Laurant
zeneszerző: Yann Tiersen
operatőr: Bruno Delbonnel
díszlettervező: Volker Schäfer
jelmeztervező: Madeline Fontaine látványtervező: Aline Bonetto vágó: Hervé Schneid

szereplők:

Audrey Tautou (Amélie Poulain)
Mathieu Kassovitz (Nino Quincampoix)
Rufus (Raphaël Poulain - Amélie apja)
Yolande Moreau (Madeleine Wallace - házmester)
Artus de Penguern (Hipolito - az író)
Urbain Cancelier (Collignon - zöldséges)
Dominique Pinon (Joseph)
Michel Robin (Collignon apja)
Isabelle Nanty (Georgette)
Jamel Debbouze (Lucien)

A film díjai:

BAFTA-díj (2002) - Legjobb eredeti forgatókönyv: Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant
BAFTA-díj (2002) - Legjobb látványtervezés: Aline Bonetto
Cézár-díj (2002) - Legjobb film: Jean-Pierre Jeunet
Cézár-díj (2002) - Legjobb rendező: Jean-Pierre Jeunet
Cézár-díj (2002) - Legjobb látványtervezés: Aline Bonetto
Cézár-díj (2002) - Legjobb filmzene: Yann Tiersen
David di Donatello Díj (2002) - Legjobb idegennyelvű film: Jean-Pierre Jeunet
Európai Filmakadémia (2001) - Legjobb film: Claudie Ossard, Jean-Marc Deschamp
Európai Filmakadémia (2001) - Legjobb rendező: Jean-Pierre Jeunet
Európai Filmakadémia (2001) - Legjobb operatőr: Bruno Delbonnel

És a magával ragadó zene:

 

 

További karácsonyi ajánlók a blogon:

Életöröm karácsonyra

Három öröm - három film

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr526959697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2018.01.04. 18:45:34

Ó, ennek a filmnek fantasztikus a magyar szövege, elhiszem hogy szereted.:)
süti beállítások módosítása