Hogyan alakul ki a balkezesség? Milyen veszélyeket rejt az átszoktatás? Valóban kreatívabbak és okosabbak a balkezesek? A megannyi érdekes kérdésről Kiss Erzsébettel a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnökével beszélgettem. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin márciusi számában olvashatjátok.

 

bal1.jpg

 

Jelenlegi tudásunk szerint hogyan lesz valaki balkezes?

A balkezesség nem szerzett képesség, a génjeink „tehetnek róla”. A kutatók már 2006-ban találtak olyan géneket, amelyek felelőssé tehetők a balkezesség kialakulásáért. Ehhez hozzátartozik az öröklődés is: ha felmenői között már volt balkezes, akkor nagyobb esély van rá, hogy balkezes lesz valaki.

Az mivel magyarázható, hogy a balkezesek sokkal kevesebben vannak, mint a jobbkezesek?

Azok alapján a kutatások alapján, amelyeket én ismerek, a civilizációnak, az emberi társadalomnak szüksége van a balkezesekre. Hogy úgy mondjam, az evolúciónak érdemes megőriznie ezt a kisebbséget, a változatosság jegyében, de nem kell belőle több. A Magyarországi Balkezesek Egyesülete jó pár éve folytatott egy kutatást óvodások és kisiskolások körében. Háromezer gyereket vizsgáltunk meg, szerte az országban, három és hét éves kor között. Azt állapítottuk meg, hogy 16,5% a biztos balkezesek aránya.

 

bal2.jpg

 

Ma egyébként figyelnek arra, hogy aki balkezes nehézségek nélkül meg tudjon tanulni írni?

Ez még mindig a tanár és a szülő odafigyelésén múlik. De természetesen megvan rá a módszer, és hozzá a segédkönyvek, hogy egy balkezest meg lehessen tanítani rendesen írni. Egy balkezesnek nehezebb a baloldalról jobboldalra való írás, figyelni kell, a készséget ki kell alakítani. De ahogy mondtam, az emberi tényező nagyon fontos: ha egy balkezes kisgyereknek odafigyelő szülője, óvónénije és tanítónénije van, akkor tökéletes, akkor szárnyalhat. De persze van még ellenpélda, épp nemrég beszéltem egy anyukával, akinek átszoktatták a gyerekét.

Az átszoktatás még ma is létező jelenség?

Igen, sajnos van ilyen. Ritkább jelenség már, de amikor 2006-ban megalakult az Egyesület, még nagyon sokszor tapasztaltuk. De ezért is jó például az, hogy itt most beszélgetünk. Ha a szülők tudnak olvasni erről a témáról, és tájékozódnak, akkor még kevesebb olyan eset lesz, hogy átszoktatják a gyerekeket. Fontos, hogy erről beszéljünk, mert látom a hétköznapokban, hogy a szülők néha egyszerűen csak nem törődnek ezzel, még akkor sem, ha ő maguk is balkezesek, merthogy „nem olyan nagy dolog ez”. Pedig az, ha egy kisgyerek nem tanul meg rendesen írni, esetleg tartós problémai lesznek, akkor megette a nyavalya az egészet. Ma már kutatások bizonyítják, hogy az átszoktatás okozhat hadarást, dadogást, egyéb beszédhibákat. De az epilepszia korai kialakulásának és komoly viselkedési zavarok megjelenésének hátterében is állhat a balkezességről jobbkezességre való erőszakos átszoktatás. Egyesületünk működése során találkoztunk már olyan kisgyerekkel, aki agresszív, hiperaktív viselkedést mutatott mert megpróbálták átszoktatni. Pszichológushoz kellett mennie, és papírja van róla, hogy nem szabad átszoktatni.

 

bal3.jpg

 

Az érdekes az, hogy bár az átszoktatás jelensége még mindig megvan, párhuzamosan ott van a balkezesség másik oldala is: a balkezesek kiemelkedően kreatívak, zseniálisak. Igaz ez?

Természetesen énmagam is balkezes vagyok, és sokat gondolkodtam már ezen. Szerintem a balkezesek megpróbálnak kompenzálni. Igen, mindenki tudja, hogy Caesar, vagy éppen Viktória királynő balkezes volt. De biztos, hogy ez hozzáad a tetteikhez, a személyiségükhöz? A balkezesség egyébként az angol királyi család egészében megfigyelhető. VI. György királyII. Erzsébet királynő édesapja, akiről A király beszéde című film szól – minden valószínűség szerint azért dadogott, mert átszoktatták. Ez a filmben, és az abból készült színdarabban is megjelenik. De hogy visszakanyarodjak a kérdésedhez Alfred Zuckrigl Balkezes gyerekek című könyve nagyon jó választ ad rá. A könyvben találunk két érdekes diagrammot. Az egyik azt mutatja, hogy a jobbkezeseknél többségben vannak az átlagos képességű emberek. A nagyon jó, és a nagyon rosszképességű emberek vannak köztük kevesen. Ezzel szemben a balkezeseknél van egy nagy tortaszelet a nagyon jóképességűeknél, és egy nagy tortaszelet a rosszképességűeknél, az átlagos képességű ember kevés. Ebből eredhet az, hogy úgy érzékeljük, a balkezesek kiemelkednek, de ezt nem szabad túlmisztifikálni. Az biztos, hogy a balkezeseknek bizonyítaniuk kell, hogy képesek boldogulni egy jobbkezes világban.

Hogyan működik ma Magyarországon a Balkezesek Egyesülete?

Jelenleg kevésbé vagyunk aktívak, mint a megalakuláskor. Évekkel ezelőtt sokat jártuk az országot, felmértük a balkezesek helyzetét, végeztünk kutatásokat. De azért ma is dolgozunk. Az egyesületben jelenleg is van grafológus, fejlesztő pedagógus, pszichológus. Aki hozzánk fordul annak igyekszünk segíteni, közben pedig interjúkkal, tévés szereplésekkel próbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy a balkezesség nem probléma, csak oda kell rá figyelni.

A balkezesekkel tehát nem kell különlegesen bánni, csak meg kell nekik adni a lehetőséget.

Pontosan. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak arra, hogy a tanár odafigyel, hogy egy balkezes diák a számára megfelelő helyre üljön, vagy arra, hogy az ebédlőben megfelelően terítsenek neki. Alfred Zuckrigl már említett könyvében van egy ábrasor, amely remekül bemutatja a balkezesek helyzetét. Az első ábra egy jobbkezes alakot mutat: jobbkeze optimálisan, a bal gyengébben fejlett. A második ábra „a törött szárnyú madár”, az átszoktatott balkezes: a balkeze visszaszorított, a jobbkeze közepesen fejlett. A harmadik ábra a hajlam szerinti erős balkezeseket mutatja: voltaképpen rendkívül jól differenciált kétkezes. Balkeze olyan, mint a jobbkezeseknél a jobb, jobbkeze pedig optimálisan fejlett, segíteni tud. Arra kell törekednünk, hogy senki se legyen törött szárnyú madár.

 

 Kapcsolódó bejegyzések:

„Tudatosan tágítottam Thomas határait, hogy fejlődni tudjon” – interjú Spengler Adrienne-nel

Balkezesek a világtörténelemben

 

 

bal4.jpg

 

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr2918030782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.03.07. 16:47:53

Még ma is van átszoktatás? Ez azért rémisztő! Remélem, tényleg sokakhoz eljutnak az ilyen izgalmas interjúk! Balkezesnek lenni jó!:) És én azért tartom, hogy a balkezesek zsenik!:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.03.07. 16:50:35

@ChristineJane: azért én is!:) Jólesik a tudat, hogy zseni vagyok!:D

IamSherLocked 2023.03.07. 17:49:05

Érdekes, hogy ilyen komoly problémákat okozhat az átszoktatás, ez lenne valószínű a legutolsó dolog, amire gondolok... vagy egy pszichológus, aki egy felnőtt ember agresszivitását diagnosztizálja, vajon gondol-e erre....
De amúgy nekem gyerekként pont az evőeszközök használata tűnt úgy, mintha balkezeseknek találták volna fel, sokáig nehezen tudtam a villával a bal kézben enni. Ezzel hogy vannak a balkezesek?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.03.07. 18:53:51

@IamSherLocked: mások nem tudom, hogy vannak vele, de én például imádok jobbkezes módra enni, tényleg nekem találták ki.:D A családban mondjuk körülöttem mindenki jobbkezes, szóval alkalmazkodnom kellett. Én tényleg jól differenciált kétkezes vagyok. Egy szuperhős.:D

ChristineJane 2023.03.07. 18:59:16

@IamSherLocked: először nekem is furcsa volt, hogy ekkora gondokat okoz az átszoktatás, de aztán, ha belegondolsz, nem a kezedről van szó, hogy melyik kezedet használod az csak a látható része. Az agyműködésedről van szó. Az átszoktatással az agyműködésedet, az idegrendszeredet zavarják meg. Innen nézve már nem csoda a dadogás, az epilepszia, az agresszió. Remélem, már egyre kevesebb ilyen eset lesz.

_Amatőr_ 2023.03.08. 23:54:34

Balkezesként én is jobbkezes módon használom a kést, villát, emellett még az élet számtalan területén kell alkalmazkodni a jobbkezes világhoz: eleve ott van a balról jobbra történő írás, jobb kézzel fogunk kezet, aztán ott vannak a szerszámok, kupakok, a ruhákon a gombok, zipzárak, stb.

Billy Hill 2023.03.09. 10:41:47

Engem jól átszoktattak (korai 80-as évek, akkor ez volt a "természetes"). Ha bármilyen problémám van, rá tudom fogni erre. ;-)

Zenetanárokkal beszélgettem, szerintük a legjobb növendékeik a balkezesek és látens meg átszoktatott balkezesek közül kerülnek ki, szóval lehet valami ebben a kreativitás dologban...

vincentmarvinjules 2023.03.09. 14:03:52

Mekkorát változott a világ! Régen valóban, szinte "fogyatékosság" volt a balkezesség, ma meg tök menő. :)

gertrudstein 2023.03.09. 14:08:06

Igen, gyerekkoromban a legnehezebb a kézzel írás volt, mindig elmaszatoltam a golyóstollat.
És a balkezesek okosabbak! Naná! :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.03.09. 14:44:21

@_Amatőr_: én néha még ma is bal kézzel akarok kezet fog.:) Ami viszont érdekes, hogy fogat mosni sokkal jobban tudok jobb kézzel. Bal kézzel egyszerűen kényelmetlen...

@Billy Hill: és ott van a rengeteg balkezes színész is.:) Lehet, hogy tényleg csak az alkalmazkodás miatt, de előtör a kreativitásuk.:)

@vincentmarvinjules: én ez esetben örülök, hogy változott a világ.:)

@gertrudstein: én még ma is remekül össze tudom maszatolni magam.:D Egy-egy lelkesebb blogbejegyzésnél (hisz az ajánlókat először kézzel írom) tiszta foltos leszek. Egyszer majd csinálok képet.:))

ChristineJane 2023.03.09. 15:12:28

@_Amatőr_: hihetetlen mennyi mindenhez kell alkalmazkodni.

@Billy Hill: még a 80-as évek elején is természetes volt az átszoktatás?

@vincentmarvinjules: néha tényleg jó, hogy a világ változik.:))

@gertrudstein: a balkezesek tényleg szuperhősök.:))
süti beállítások módosítása