Ma van a Balkezesek Világnapja. Mivel én is büszke balkezes vagyok, jöjjön most egy különleges balkezes ajánló 2008-ből, a szokásosnál több - balkezes - képpel és videóval. Jó szórakozást kívánok minden Kedves Olvasómnak, és balkezes vagy tiszteletbeli balkezes barátomnak!

bal3.jpg

bal5.jpgMinden mozdulatomat figyeltem az elmúlt öt percben. Először is a balkezemmel letettem a – jó nagy – teásbögrét az asztalra, majd a bal kezemmel beburkoltam magam egy – jó nagy – takaróba (na, jó ebben kicsinyt segített a jobbkezem is). Most már itt ülök kedvenc – jó nagy – fotelemben, ölemben a füzetem, balkezemben a tollam, (bal)oldalamnál pedig Ed Wright Balkezesek a világtörténelemben című könyve. Egyre csak nézem Ádám Életre váró bal kezét, Napóleont, Viktória királynőt, Chaplint, Bill Gates –t a címlapon és minden egyre csak kavarog...

bal2.jpgNem akarom, hogy félreértsetek, a Balkezesek a világtörténelemben remek életrajzi gyűjtemény, nagyon élvezetes olvasmány. Lapjain tényleg föltárul valami 26 kivételes képességű ember sorsából és tehetségéből. Engem pedig, ha lehet, még nagyobb büszkeséggel tölt el, hogy balkezes vagyok, mint eddig – miközben olvasom. Egy dolog azonban mindvégig ott motoszkál bennem: soha, semmit nem szabad túlértékelni.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a balkezesek a másik oldalról látják a világot, mert a jobb agyféltekéjük a domináns, míg a jobbkezesek esetében a helyzet éppen fordított. Azt pedig tapasztalatból mondhatom, a személyiségem fontos része, hogy a fentebb leírt, természetes, máskor föl sem tűnő apróságokat mind balkézzel csináltam. Bármikor tudatosul is bennem balkezességem, rögtön eszembe jut, hogy a balkezesek „zsenik”, és ez nem kevés energiát, önbizalmat ad. Nem mindennapi tulajdonságom már csak ezért is fontos, de nem mindenek feletti.

 

Nem tudom elfogadni, hogy Nagy Sándor csupán azért volt képes sarkaiból kifordítani az ókori világot, mert a balkezesek kísérletező kedvűek, a „változás ügynökei”. Azt sem tudom elfogadni, hogy Napóleon csak azért vitt véghez addig soha nem látott mértékű hódítást, mert balkezessége miatt hihetetlenül jó volt a vizuális és térérzékelési képessége. Emma Thompson és Robert Sean Leonard sem azért kiváló színészek, mert egész életükben egy „velük ellenkező” világhoz kell alkalmazkodniuk.

bal7.jpg

A balkezesség kétségtelenül jelenlévő, de nem mindent meghatározó, uralkodó tényező a személyiség, a képességek kialakulásakor. Ed Wright művének egyetlen igazi hibája, hogy úgy mutatja szereplőit, mint akiknek minden rezdülését áthatja balkezességük, ahogy már mondtam, én ezt nem tudom elfogadni. (Talán ha jobbkezes lennék...a balkezesek köztudottan roppant kritikusak és hagyományrombolók.)

A balkezesek különlegesek, ez vitathatatlan. Én mégis mindenkit arra kérek, lelkesen, de kellő kétkedéssel vegye kezébe (mindegy, melyikbe) e balkezes történelemkönyvet, hisz tengersok kötetet lehetne megtölteni jobbkezes nagyalakokkal. Egész lényünktől függ, mit érünk el életünkben, nem csupán attól, melyik kezünk tevékenyebb. Bármilyen jó érzés is, ha a balunk az!    

                                                                                  Bori

Ed Wright: Balkezesek a világtörténelemben, megjelent a Népszabadság Rt. gondozásában 2008-ban, fordította Nagy Mónika Zsuzsanna, 252 oldal.

bal6.jpg

andrew.jpg

Igen, a BBC Sherlock, amely miatt most lázban égek, teljes mértékben balkezes filmsorozat. Nem, maga Sherlock (Benedict Cumberbatch) nem balkezes, de azért így is imádom. Doktor Watson, azaz Martin Freeman és Jim Moriarty azaz Andrew Scott viszont nagyon is balkezes, így csak még jobban imádom őket. Figyeljétek meg, a jelenetben, amelyet fentebb beágyaztam Moriarty bizony minden fontos dolgot bal kézzel csinál! Na jó, most lebuktam, én azt a jelentet már annyiszor megnéztem, hogy ilyenekre tudok figyelni, de nem bánom!

bal8.jpg

bal4.jpg

bal1.jpg

S ha már szóba került a Sherlock, íme a hét találós kérdése: Mit mutogat Sherlock? Aki látta a Vak bankár c. epizódot tudja jól, hogy a válasznak köze van a balkezességhez! Ó, de még mennyire!

 

tumblr_moumdfs4H91srzi8mo1_500.gif_500x260

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr795454744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2013.08.14. 10:40:37

Óóóó :) Ez az ajánló, vagy legalábbis az első része úgy hangzik, mintha épp a jobb kezesek lennének a nyerők :))) (ki is húztam magam a szövegbe belelátott dicséret fényében :))
És hát igen. Andrew Scott, Martin Freeman, és az összes többi rulez :) A Calico skyesért pedig külön big thanks!!! :)
A megoldás pedig természetesen a lelőtt bankár, akinek a rövid kis részleten látható jelenet alapján "quite a bit of contortion" lenne lelőnie magát jobb kézzel, minthogy balkezes. :) Mit kapok jutalmul? :))))
És természetesen: boldog balkezesek világnapját utólag is! :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2013.08.14. 13:33:33

@IamSherLocked: mit is mondhatnék, dear? Mit sem ér balkezesnek lenni, ha az embernek nincsenek szuper jó fej jobbkezes, sőt, néha egyenesen tiszteletbeli balkezes, barátai. Szóval húzd csak ki magad!

A megoldásod pedig tökéletes, természetesen! Jutalmul mit szólnál egy Oreo shake-hez, most már komolyan?:) + megígérem, hogy írok neked Tudodmit, illetve Tudodkit, aki természetesen nem Tudodki.:)))

ChristineJane 2017.12.23. 19:17:34

Éljenek a balkezesek!:)
süti beállítások módosítása