Almási Csabával, a Szepes Mária Alapítvány elnökével beszélgettem Pöttyös Panni megújulásáról, a gyermekrajzok erejéről, és arról, hogy Szepes Mária különleges és szerteágazó szellemi öröksége a mai napig hatással van gyermekekre és felnőttekre egyaránt. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin januári számában olvashatjátok.

 

almasi_-szepes_jav.jpg

A bejegyzésben szereplő színes portrékat Almási J. Csaba készítette

 

Hogyan mutatnád be a Szepes Mária Alapítványt?

Az Alapítványt Mária maga hozta létre 1996-ban. A mai napig a tanítványai munkálkodnak benne – Ilona, Teri és Juli -, Szepes Mária és tanítványai között a legszorosabb kötelék jött létre. Ma már idősebb hölgyekről van szó, akik harminc-negyven évig dolgoztak Mária mellett. Én kerültem a legkésőbb Máriához, tizenöt évig dolgozhattam vele, tanulhattam tőle. Az Alapítványt tulajdonképpen a szellemi hagyatékának feldolgozására, örökségének továbbvitelére hozta létre Mária. Az utolsó években már felkészített minket, hogy hogyan vigyük ezt véghez. A mai napig visszük tovább ezt a gyönyörű szellemiséget, őrizzük szerteágazó tevékenységét. Jelenleg már más munkatársak is segítenek nekünk. Tudni kell, hogy Mária mindent, mindig írt. Gyerekkora óta arra készült, hogy író lesz, ő maga mondta, hogy grafomán volt: írt novellákat, filmforgatókönyveket, dalszövegeket, meséket, regényeket, tudományos-fantasztikus műveket, ezoterikus tanulmányköteteket, modern misztériumjátékokat, verseket. Szinte minden műfajt kipróbált. Nagyon sok könyvet és kéziratot hagyott ránk, az Alapítvány fő feladata ezeknek a továbbadása és korszerű módon való megjelenítése. Többek között archívumot építünk a műveiből, előadásokat tartunk, pályázatokat írunk ki, könyvkiadókkal és színházakkal működünk együtt.

Mária életében hogyan jelenhettek meg a művei?

Fontos tudni, hogy A vörös oroszlán című művét 1947-ben, nem sokkal megjelenése után bezúzták, Hamvas Béla mentett meg belőle néhány példányt a Széchenyi Könyvtárból. Mária életének fénykora tulajdonképpen az utolsó tíz-tizenöt év volt, amikor szinte minden műve felszínre került és megjelenhetett.

Pöttyös Panni hogyan kapcsolódik az életműbe?

Pöttyös Panni színre lépése az előbb említett sötét korszakhoz kapcsolódik, amikor semmiféle más jellegű írás nem jelenhetett meg. Mária ekkor, az ’50-es években kezdte el írni Pöttyös Panni történeteit. Könyvben először 1953-ban jelentek meg. Tavaly ünnepeltük a hetvenéves Pannikát, ha humorosan szeretnénk fogalmazni, akkor ő már serdülőkorba lépett. Mária néni az életből vett tapasztalatával és természetesen rendkívül gazdag fantáziával alkotta meg Panni történeteit. Pöttyös Panni kalandjait már akkor a Móra Kiadó adta ki, és rögtön hatalmas sikert aratott. Tizenhat Pöttyös Panni könyv van, amelyek ma már ugyan retrónak számítanak, de kultuszművek. Bárkit kérdezünk ma meg, legyen akár irodalom szakértő vagy laikus olvasó, mindenki elmondja, hogy a Pöttyös Panni az óvodásoknál és a kisiskolásoknál is alapmű volt, generációk gyerekkorát határozta meg. Ez azért is lehetséges, mert Szepes Mária tudott úgy írni, hogy a történetet a gyerekek és mondjuk a nagymama szemszögéből is megmutassa. Mindeközben pedig színes, különleges, humoros, úgy mondanám, barokkos, kacifántos történeteket talált ki. A mai napig tartunk felolvasásokat a Pöttyös Panni könyvekből, ami nagy élményt jelent a gyerekeknek, mert Pannika olyan szituációkba keveredik a mesékben, amelyeket ők is átélhetnek a mindennapokban. Szerencsére azt látjuk, hogy a mai gyerekeknek is nagyon nagy igényük van a klasszikus mesékre.

 

img095javv.jpg

 

Tavaly a Szepes Mária Alapítvány a Móra Kiadóval közösen Pöttyös Panni alkotói pályázatot hirdetett óvodásoknak és kisiskolásoknak. A zsűriben te is benne voltál, hogy láttad, mit jelent ma a gyerekek számára Pöttyös Panni?

Közel nyolcszáz pályamű érkezett a felhívásunkra, főként rajzok. El kell mondanom, hogy a pályaműveket sokrétűen, alaposan átgondolva kellett értékelnünk. Nagyon sokan, sokszor megnéztük őket. Grafikus, művészeti vezető, író és mesekönyvszerkesztő is volt mellettem a zsűriben. A legfontosabb, hogy a gyerekek művein látszik a szeretet. Látszik az, hogy őket őszintén megihlette az óvodában vagy az iskolában a Pöttyös Panni-könyvből felolvasott mese. Utána pedig nagyon színesen tették bele Pannikát a saját fantáziavilágukba, és adták át ezt egy műben. Voltak nagyon megható rajzok is, amikor láttuk, hogy a nagymama volt a fő instruktor a mű mögött, mert az ő gyerekkorában rá is hatott Pannika. Amit még kiemelnék, az a műhelymunka. Komplett installációkat küldtek nekünk gyerekcsoportok: leporellók és 3D-ben megjelenített rajzok, szinte mini bábszínházak is érkeztek. Nagyon nehéz volt válogatni, mert a korosztályoknak megfelelően is nagyon nagy palettán mozogtak a művek, de éppen ezért hatalmas élményt is jelentett számomra a zsűrizés. A pályázatból, és a Pöttyös Pannihoz kapcsolódó egyéb programokból az látszik, hogy az olvasásnak, a manuális készségeknek, a rajzolásnak napjainkban is van létjogosultsága. Az olvasás és a rajzolás olyan útravaló egy kisgyerek számára, amely az egész életét meghatározza. Nem pótolja a televízió vagy a számítógép. Az persze természetes, hogy a klasszikus dolgokat lehet ötvözni a modern eszközökkel, de egy klasszikus mese ma is elengedhetetlenül fontos. A fantázia, a humor és a történetek átélése, ezt közvetíti ma is Pannika. Terveink szerint egyébként a pályázatra beérkezett alkotásokból 2024 elején egy válogatás kiállítást szervezünk a budapesti Deák17 Galériában. A megnyitó a tervek szerint február 3-án lesz.

Terveitek között szerepel az is, hogy Pöttyös Panni hamarosan megújult formában jelenik meg. Erről már mesélhetsz?

A helyzet az, hogy Pannika hetvenéves jubileuma alkalmából nemcsak a gyerekeknek, de a profi illusztrátoroknak is kiírtunk egy pályázatot a Móra Kiadóval közösen. Ez jelenleg még folyamatban van. Nagyon nagy felelősség, hogy hogyan újítjuk meg Pannikát a mai kor számára, ezért is készülnek lassan ezek az új könyvek. Azok az alapgondolatok, amiket Mária a tizenhat könyvben leírt annyira sokrétűek, annyira életszerűek, hogy fontos, hogy újabb és újabb formában jussanak el a közönséghez. Mária maga sem akarta, hogy az életműve megporosodjon. Pannika hamarosan új rajzokat kap tehát, amellett, hogy természetesen megmarad a régi retrókiadás is. Ez tulajdonképpen egy új univerzumot nyit Pannika életében, hogy átadhassuk őt a jövő generációi számára.

 

 

Pannikáról már igen sokat beszéltünk, kíváncsi vagyok, te hogy látod, a felnőtteknek mit ad ma Szepes Mária életműve?

Ahogy már a beszélgetés elején említettem, Mária művei nagyon sok műfajt ölelnek fel. Mária akkor is tud valakinek útravalót adni, ha az a valaki éppen nem hisz az ezotériában, nem a spiritualitásban él. Erre a legjobb példa a ma is népszerű Mágia-sorozat, amelynek kötetei mindenki számára kulcsokat adnak a mindennapi élethez. De emellett természetesen a mai napig sokan olvassák Mária más ezoterikus és spirituális könyveit, valamint önéletrajzi műveit is. Emberek és jelmezek című kötete például fantasztikus korrajzot ad életének közel száz évéről.

Mi az, amit az Alapítvány jövőbeni terveiről elmondhatsz?

Első és legfontosabb feladatunk, mint mindig, Mária életművének naprakészen és frissen tartása. 2023 decemberében ünnepeltük Mária születésének 115. évfordulóját, de az életművével még mindig rengeteg dolgunk van. Tudni kell, hogy az Alapítvány nemcsak Szepes Mária hagyatékát kezeli, de a férjéét, Szepes Béláét is, aki tehetséges sportolóként az 1928-as olimpián ezüstérmes lett gerelyvetésben. Alkotóművészi pályája során jellegzetes sportkarikatúrái által, sportújságírói, szobrászi tehetségével is hírnevet szerzett., A hagyatékukat jelenleg is igyekszünk például digitalizálni. De több éve szervezünk már szellemi szabadegyetemet is. Ennek is az a lényege, hogy mai módon, ne szolgai másolással, hanem az előadók mai tudásanyagát is beleépítve adjuk át Mária szellemiségét. Tavasszal tervezünk tartani egy Szepes Mária-napot ismert művészek részvételével. De természetesen számunkra a legnagyobb misszió, hogy Szepes Mária könyveit mindenki számára elérhetővé tegyük, akár a mai modern formákban is. Ezen dolgozunk a jövőben is. Mária még évtizedes távlatból is a könyvei által kiragyog.

 

Kapcsolódó bejegyzés:

 „Karácsonykor bármi megtörténhet!” – interjú Marék Veronikával

 

A bejegyzésben szereplő képeket Almási Csaba bocsátotta rendelkezésemre. A Pöttyös Panni könyvborítóra kattintva galéria nyílik.

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

 

szepesmaria1jj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr5018276829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2024.01.11. 16:06:50

Ó, ez fantasztikus! Én még csak a meséit ismerem, de ezután örömmel és igalommal fölfedezni az életműve többi részét is, köszönöm!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2024.01.11. 16:09:30

@ChristineJane: örülök, hogy inspiráltunk, így év elején.:)

vincentmarvinjules 2024.01.12. 17:47:10

A Mindennapi élet mágiája - alapmű. A legjobb pszichiáter sem tud több erőt nyújtani, mint Szepes Mária...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2024.01.15. 17:26:32

@vincentmarvinjules: <3 még meg kell ismerkednem az életművével, de tudom, hogy a Mindennapi élet mágiája alapmű.

ChristineJane 2024.01.15. 17:29:45

@vincentmarvinjules: az interjú is kíváncsivá tett, de a hozzászólásod még inkább, köszönöm!

IamSherLocked 2024.01.29. 20:36:28

Én is csak a Pöttyös Pannit ismertem. De már azt is elég rég hallottam.. :) na majd nemsokára! Szerintem elég nehéz lesz ezeket a kedves rajzokat jól megreformalni. Annyira aranyos, hogy szerintem kár hozzanyulni, mert jobb úgyse lesz. De kíváncsi leszek!

ChristineJane 2024.02.01. 18:10:59

@IamSherLocked: én is imádom a régi rajzokat!:)
süti beállítások módosítása