Az ifjú Viktória királynő

2013.11.08. 08:41

 

Ajánló 2010-ből, Viktória királynőről (aki egyébként balkezes volt), mert most is nagyon szeretném már eldobni a jegyzeteket, de még egy kicsit várnom kell...

Az utóbbi hetekben nehezen bírtam magammal, alig vártam már, hogy az utolsó vizsgám után végre eldobhassam a jegyzeteimet és megnézhessem Az ifjú Viktória királynőt DVD-n.

 

young-victoria-1_960_600_80.jpg

 

Nektek mi jut eszetekbe Viktória királynőről? Egy tiszteletreméltó idős hölgy? Egy királynő, aki csendesen és egyszerűen él, miközben birodalma egyre csak fejlődik? Egy uralkodó, akinél hosszabb ideig senki nem ült még a brit trónon? (S akinél hosszabb ideig egy nő sem ült még trónon, sehol.) Meg persze az, hogy ő „Európa nagymamája”, ugye?

Jean-Marc Vallée filmjét, a 2009-2010-es év nagy sikerét, moziban láttam először. S nagyon jólesett, hogy semmi olyasmit nem mutatott be, ami Viktória királynőről rögtön eszembe jut. Az Emily Blunt által megformált ifjú Viktória energikus, szenvedélyes, makacs és nagyon fiatal, 17 éves, amikor először találkozunk vele és 21 éves, amikor elbúcsúzunk tőle. Éppen olyan, amilyennek eddig el sem tudtuk képzelni.

Nem is kérdés, hogy nagyon élveztem és csodáltam a filmet, ott a moziban. Élveztem Paul Bettany játékát, lehengerlő és ellenállhatatlan volt, mint Lord Melbourne, a királynő első miniszterelnöke. Ketten rajongtunk érte, Viktória és én. Élveztem, ahogy Viktória egyre újabb és újabb gyönyörű, de nem hivalkodó ruhákban jelenik meg. Csodáltam, ahogy a Nap beragyogja a Buckingham-palotát. S persze csodáltam, ahogy Albert herceg iránt érzett szerelme beragyogja Viktória életét.

 

 

Mégsem voltam felhőtlenül boldog, amikor kiléptem a moziból. A film ugyanis, amellett, hogy egyértelműen Viktória, Albert és Lord Melbourne izgalmas, heves érzelmektől egyáltalán nem mentes kapcsolatát állítja a középpontba, meg akar azért mutatni mást is. Mégpedig mindazt a sok ármányt, cselt és számító tervezést, amely Viktória hatalomra jutását kísérte. Azonban mindez csak keret, az ármánykodók, cselszövők és számítók csak egy-egy pillanatra lépnek ki a fényre Viktória, Albert és Melbourne mellé, hogy aztán már vissza is húzódjanak az árnyékba. A néző pedig ott áll (illetve ül), kicsit türelmetlenül és zavartan: „Igen, Albert végre megtanult táncolni, de ki az a titokzatos férfi, aki tanácsokkal látja el és a háttérből irányítja?” S ekkor jön az olvasás. Rögtön ki is derül, hogy a titokzatos férfi - akinek a neve egyszer sem hangzik el a filmben -  Stockmar báró, akit a korban Európa egyik legjobb politikusának tartottak. Stockmar báró, aki Albert herceget egészen kicsi korától kezdve arra készítette föl, hogy íróasztala egyszer majd Anglia királynőjének íróasztalával szemben álljon.

 

the_young_victoria2.jpg

 

Rögtön kiderül, hogy az ifjú Viktória királynő tényleg jó történelmi film. Éppen annyival kevésbé hiteles és annyival inkább romantikus, amennyire egy ilyen alkotásnak lennie kell. Egyetlen hibája, hogy tényleg el kell olvasnunk egy Viktória királynőről szóló életrajzot ahhoz, hogy igazán megértsük. Mert ha olvasunk, akkor nem csak az álomszép ruhákat és az álomszép szerelmet élvezhetjük és csodálhatjuk, de még büszkén mosolyoghatunk is, hogy minden apró részletet átlátunk. Bár, nem tudom, hiba az, ha valami olvasásra ösztönöz? Nekem nagy – felhőtlen – boldogság volt, ahogy büszke mosollyal néztem a DVD-t, lábamnál a szétdobált jegyzetekkel...

                                                                                              Bori

 

Az ifjú Viktória királynő
(The Young Victoria)

színes, feliratos, angol-amerikai történelmi dráma, 105 perc, 2009

 

rendező: Jean-Marc Vallée
forgatókönyvíró: Julian Fellowes
zeneszerző: Ilan Eshkeri
operatőr: Hagen Bogdanski
díszlettervező: Maggie Gray
jelmeztervező: Sandy Powell
producer: Sarah Ferguson, Tim Headington, Graham King, Martin Scorsese
látványtervező: Patrice Vermette

 

szereplők:
Emily Blunt (Viktória királynő)
Rupert Friend (Albert herceg)
Paul Bettany (Lord Melbourne)
Miranda Richardson (Kent hercegnője)
Jim Broadbent (IV. Vilmos király)
Mark Strong (Sir John Conroy)
Thomas Kretschmann (Leopold, Belgium királya)

 

Könyvajánló:

Lytton Strachey: Viktória királynő, megjelent a Gabo Kiadó gondozásában, 2004-ben, fordította Dobos Lídia, 320 oldal.

Lytton Strachey a viktoriánus kor legnevesebb angol kutatója. Viktória királynő című műve 1921-ben jelent meg először és máig a leghitelesebb Viktória-életrajz, amely alapját adta a későbbi műveknek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr665619749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2013.12.07. 20:55:47

Ó, tényleg, milyen jó film is volt ez! És milyen jó ajánló! Sokkal inkább van kedvem megnézni bármelyik filmet, aminek az ajánlóját itt olvasom, mint amiket pl. a port.hu-n, vagy bárhol máshol olvasok. Ezért ma több ajánlót el se olvasok itt, mert különben nem lenne vége a mai filmnézésnek! :)))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2013.12.09. 19:05:53

@IamSherLocked: itt irulok-pirulok!:) Remélem, ezek után nem csalódtál, amikor megnézted!:)

ChristineJane 2017.12.23. 19:44:00

Szerintem ez a film jobb, mint a mostani sorozat.
süti beállítások módosítása