William Shakespeare a világ legnagyobb drámaírója valószínűleg április 23-án született 1564-ben, és április 26-án keresztelték meg. Az biztos, hogy 1616. április 23-án halt meg, így világszerte a napokban ünnepeljük a művészetét. A jeles alakalomból én most egy rövid jelenet hoztam az Upstart Crow című angol szituációs komédiából, amely Shakespeare életét mutatja be utánozhatatlan humorral. 

 

upstart.jpg

 

Mielőtt megmutatnám a jelentet annyit még el kell mondanom, hogy az Upstart Crow magyarul annyit tesz, Jöttment holló, és magára Shakespeare-re utal. A kifejezés Robert Greene (1558-1592) angol író, drámaíró egyik pamfletjéből származik, amelyben élesen bírálta Shakespeare-t a következő szavakkal: "van egy jöttment holló, aki a mi tollainkkal ékeskedik, színészbőrbe burkolt tigrisszívével". (Angolul: „for there is an upstart Crow, beautified with our feathers that, with his Tiger's heart wrapped in a player's hide"). A saját korában színészként is ismert Shakespeare valóban sokat küzdött azzal, hogy nehezen fogadták el a londoni művészvilágban. Az ebből adódó frusztráltsága és bizonyítási vágya meg is jelenik az Upstart Crow című sorozatban. 

A "tovább" mögött található jelenetben például Shakespeare (David Mitchell zseniális alakításában) arról áradozik, hogy gyakorlatilag ő alkotta meg a modern angol nyelvet. Röpködnek az olyan kifejezések, mint a "a világ a lábai előtt hever", "dióhéjban" és "jóból is megárt a sok". Na jó, lehet, hogy nem Shakespeare találta ki, vagy használta először ezeket a kifejezéseket (legalábbis nem mindet), de leírta őket a színdarabjaiban, ezzel pedig elérte, hogy a mi napig használjuk őket. Nézzétek csak:

 

 

The world is your oyster kifejezés egyébként különösen érdekes. Shakespeare A windsori víg asszonyok című művének második felvonásában így szerepel: "Úgy osztrigám a nagy világ legyen, / Mit kardommal nyitok ki."* De az angol közmondás, amelyből ered egyértelműen azt jelenti, hogy a világ a lábai előtt hever. 

Nem véletlen, hogy azt a kártyát, amelyet a mai napig használnak az angol tömegközlekedésben Oyster cardnak hívják. Így a világ az utazó lábai előtt hever, és még Shakespeare-re is emlékezhet minden utazással. Shakespeare pedig meg is érdemli, a világ az ő osztrigája, még ma is. Boldog születésnapot, Shakey!

*Shakespeare, William, ford: Rákosi Jenő. A windsori víg asszonyok

 

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr6518388443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2024.04.25. 19:36:11

Már régóta keresem, de sajnos teljes Upstart Crow epizódokat még nem találtam, ez viszont egy jó lejátszási lista:

www.youtube.com/watch?v=GV87QWzfu8Y&list=PLZwyeleffqk5Xv8XwDaSQcdeuPHT6lfpb&index=2&ab_channel=BBCComedyGreats

Bárhogy is, ez zseniális, és boldog szülinapot, Shakey, még legalább 460-at! :) <3

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2024.04.25. 19:44:15

@ChristineJane: ó, nagyon köszi! Én is nagyon szeretném már látni az egész sorozatot, jó lenne, ha jönne nálunk is streamingre, de annyira angol, hogy kevés rá az esély... Bárhogy is, éljen Shakey! :) <3

gertrudstein 2024.04.26. 07:55:10

Hát, igen. Shakespeare zseniális. A titok megfejthetetlen, akárcsak Leonardo da Vinci, Mozart, Bach... nem sorolom. Ezer és ezer zsenit elfelejtünk, de néhány közülük örök, amíg csak létezik az ember :) köszi a posztot!

vincentmarvinjules 2024.04.26. 07:58:39

Aszta! Vlgre, nem meleg tinik?! :)
Zseniális, és szuper a videorészlet. Valahol fönt van az egész film?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2024.04.26. 12:16:16

@vincentmarvinjules: muhaha. :D A meleg tinik nem mentek sehova, de Shakespeare örök! <3

ChristineJane 2024.04.26. 12:29:34

@vincentmarvinjules: @PuffCinq: ráadásul pont az Upstart Crowban van egy jelenet, amelyből kiderül, hogy Shakespeare a Rómeó és Júliát eredetileg Romeo & Juliannek írta. :) Sőt, sok szonettet írt férfiaknak, ami tudományosan bizonyított tény. Itt van az említett jelenet:

www.youtube.com/watch?v=GV87QWzfu8Y&t=13s&ab_channel=BBCComedyGreats

Ahogy írtam, sajnos jelenleg a sorozat nincs fönn Magyaroszágról elérhetó streamingen vagy egyéb felületen, de ha megtalálom szólok! Addig is ott a lejátszási lista, amit betettem.:))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2024.04.26. 12:34:05

@gertrudstein: <3

@ChristineJane: és ebben a jelenetben még Robert Greene benne van, köszi!:))
süti beállítások módosítása