Szerelmes Shakespeare

2013.07.19. 09:00

Reméljük, a születésnapját ma ünneplő Benedict Cumberbatch hamarosan eljátssza Hamletet, mert már nagyon szeretné. Addig is, a mai különleges ajánlóban mi nézzük meg, milyen William Shakespeare, amikor szerelmes. Önmagába vagy gyönyörűséges fiatal lányokba.

Először is jöjjön egy dal a BBC Horrible Histories c. műsorából. A Horrible Histories egy ismeretterjesztő műsor érdeklődő gyerekeknek és gyermeklelkű történészhallgatóknak, kiváló szórakozás. Az egyik epizódban Shakespeare (Mat Baynton) szerényen arról énekel, hogy ő alkotta meg a modern angol nyelvet. Mindent ő írt le, vagy mondott ki először, ez van. Nagyon szereti is magát ezért. Bárhogy is van, a dalt nem lehet megunni.

A tovább után aztán végre ott van az igazi szerelmes Shakespeare, Joseph Fiennes. Sőt, ha jól figyeltek, még Hugh Laurie is föltűnhet, mint minden drámaírók legnagyobbika, hihetetlen szőke parókában és természetesen önmagába szerelmesen. Az ajánlót a Szerelmes Shakespeare-ről 2008-ban, vizsgaidőszak közben írtam, a szövegén nem változtattam.

A filmajánló legvégén pedig ott van még egy videó, még egy Shakespeare-rel. Vajon ki lehet a 4. Shakespeare? Olvassátok el az ajánlót, és derítsétek ki! Jó szórakozást!

William a rettenetesen nagy forgalom miatt késve érkezik a menedzseréhez. Sebaj, ez az apró kellemetlenség eltörpül pártfogója abbéli öröme mellet, hogy Shakey új darabjának címe végre közönségcsalogatóan rövid. Mindössze ennyi: Hamlet. A mű maga is egészen rendben van, csak itt-ott hosszú kicsit... Az odaadó menedzser tolla azonban serényen dolgozik, és ennek nyomán a dán királyfi majdnem leveti magát a várfokról az első felvonás közepén... Azt sajnos nem tudom megmondani, végül hogyan menekül meg, mert én ezen a ponton már nem látok, nem hallok a nevetéstől...

William Shakespeare nevét mindenki ismeri. Általánosan elfogadott állítás, hogy ő volt az angol reneszánsz korának legragyogóbb tehetségű drámaírója. Alakját azonban máig számtalan rejtély övezi. Ez pedig kiapadhatatlan forrása a köré szőtt történeteknek, amelyek tisztelettel és szeretettel kiemelik Shakespeare-t a történelmi személyiségek sorából, hogy nézőnek, olvasónak örömet szerezzenek. Az én egyik kedvencem a fentebb leírt rövid jelenet, amelyet 1989-ben Hugh Laurie és Rowan Atkinson közreműködésével állítottak színpadra, ahogy azt már írtam, itt a blogon. A másik alkotás, amellyel sohasem tudok betelni, a Szerelmes  Shakespeare című film.

 

Három, szorosan egymást követő vizsga után tegnap úgy döntöttem, egy időre megint sutba dobom a tényeket: néhány óráig nem érdekel, ki is volt valójában az avoni hattyú csak az, hogy jól érezzem magam. A bemutatása óta eltelt majd’ két évtized ellenére ma is könnyfakasztóan mulatságos tréfát az interneten néztem meg, majd pedig, amikor már kaptam levegőt és meg tudtam mozdulni, föltettem a Szerelmes Shakespeare-t. E vidám, áradó és nagyon romantikus mese, amelynek  valóságtartalma nem sok, a következőképpen kezdődik:

Az ifjú William Shakespeare-t 1593 nyarán szörnyű baj sújtja: mély és tartós alkotói válság...ám egy este megpillantja Lady Violát, a szívtelen és számító Lord Wessex világszép menyasszonyát. A színházban pedig megjelenik Thomas Kent, a Lady dadájának fiatal unokaöccse, mert minden vágya, hogy egyszer közönség elé léphessen....hogy végül milyen szerepet kap? Érdemes utánajárni! A címszerepet alakító Joseph Fiennes ugyan émelyítően szép, szenvedélyesen szenvedő szerelmes, ami néha borzasztóan zavaró, de mellette szerencsére ott van Colin Firth, aki üdítő könnyedséggel lubickol Lord Wessex szerepében. Gwyneth Paltrow utolérhetetlenül bájos Viola, a mellékszerepekben pedig olyan kiválóságok tűnnek föl, mint Judi Dench, Geoffrey Rush és Imelda Staunton.

wessex.jpg

Az 1999-ban többek között hét Oscar–díjjal jutalmazott Szerelmes Shakespeare kitüntetési között megtalálható számos a díszletet és a jelmezeket méltató elismerés is. Nem véletlenül. A XVI. századi Anglia teljes pompájában mutatkozik meg a filmkockákon. Kell ennél több egy jól megérdemelt szabad délutánhoz?

                                                                                       Bori

 

Szerelmes Shakespeare
(Shakespeare in Love)

színes magyarul beszélő amerikai-angol romantikus vígjáték, 118 perc, 1998

rendező: John Madden forgatókönyv: Marc Norman, Tom Stoppard szereplők: Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes, Colin Firth

 

 

Íme, itt a 4. Shakespeare. Egyébként Ti is megrugdosnátok Shakespeare-t Kenneth Branagh Hamlet-filmjéért, és mindazért a sok szenvedésért, amelyet a diákoknak az évszázadok alatt okozott? Én nem. Én szeretem Shakespeare-t.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr495397901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Identity Crisis 2013.07.29. 12:26:16

Kenneth Branagh Hamletjét nem láttam, de kedvenc darabom. David Tennent-ét nagyon szeretem, és jó ez az utolsó videó is, :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2013.07.29. 21:23:32

@Identity Crisis: Kenneth Branagh Hamletje szerintem nem a legjobb (persze azért nem rugdosnám meg érte...:) ), de a darabot én is imádom, különleges kapcsolat fűz hozzá.
David Tennentet már nagyon régen szeretném megnézni Hamlet szerepében, de sajnos még nem volt rá alkalmam. Remélem, nemsokára lesz!

ChristineJane 2017.12.23. 13:40:46

Éneklő Shakespeare! Éneklő Shakespeare! Ennél jobb ma már tuti nem lesz, köszi!:D
süti beállítások módosítása