Mi lett volna, ha...?

2013.05.31. 10:59

Ha életem első történelem dolgozatára nem csillagos ötöst kaptam volna, ma egészen biztosan nem azért ülnék itt, hogy a Mi lett volna ha...? című könyvről írjak Nektek. Életem első történelem dolgozatára azonban igazi, hamisítatlan 5*-öst kaptam. Remélem, mire az ajánlóm végére értek, nem fogjátok nagyon bánni, hogy tizenhat évvel ezelőtt mindennél jobban tudtam, például, hogy a szerszámok anyaga szerint miképpen szakaszolhatjuk az őskort.

mi.jpgÚgy esett tehát, hogy az utóbbi két hétben a Mi lett volna ha...? volt az a könyv, amelyet minden percben olvastam volna, ha tehettem volna. Nick Hornby egészen biztosan büszke lett volna rám: ha valami miatt le kellett tennem, mindig alig vártam, hogy folytathassam. Olvastam korán reggel és késő éjjel, egyetemi előadóban és HÉV-en. Olvastam minden adandó alkalommal.

Pedig a Mi lett volna ha...? nem éppen olyan olvasmány, amit minden körülmények között könnyű követni. A kötetben közreadott tizenkét tanulmány ugyanis kontrafaktuális, azaz a megtörtént eseményeknek ellentmondó nézőpontból vizsgálja a világtörténelmet. A történészek számára sokáig „tilos” volt föltenni a kérdést: „Mi lett volna, ha...?” A felvetést tudománytalannak, értelmetlennek bélyegezték. Napjainkban azonban egyre több történelemtudós munkássága bizonyítja, a valójában megtörtént események pontosabb megértését segíti a „Mi lett volna, ha...?” kérdésre adott válasz.  

napoleon.jpg

Természetesen a kontrafaktuális történetírásnak komoly szabályai vannak. A legfontosabb szabály a hihetőség. Andrew Roberts történész így fogalmaz: „Mindig csak egy húrt szabad elhangolni – ám soha nem az egész hegedűt.” Nem szabad túlzásokba esnünk. Megkérdezhetjük, hogyan alakult volna Anglia XVI. századi története a továbbiakban, amennyiben a spanyol armada kiköt a partjainál 1588-ban. Azt azonban nem kérdezhetjük meg – bármennyire érdekes lenne is - hogyan befolyásolta volna ez az esemény a XX. század történetét; mint ahogy az sem lehet kérdés, mi lett volna, ha Napóleonnak a mai haditechnikai eszközök állnak rendelkezésére a waterlooi  csatában. A Mi lett volna, ha...? című kötet szerzői – természetesen – nem esnek túlzásokba.  Ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy nagy fantáziával, izgalmasan elemezzék például azt, mi lett volna, ha I. Károly győz az angol polgárháborúban, ha Napóleon győz Oroszországban vagy, ha az IRA megöli Margaret Thatchert...

 

                              Bori

 

 

Mi lett volna, ha...? (fejezetek a meg nem történt világtörténelemből)

Megjelent a Corvina Kiadó gondozásában, 2006-ban, 182 old.

Szerkesztette: Andrew Roberts

Fordította: Bart István

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr225303154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2013.06.17. 20:24:46

Ah, milyen jó könyvet olvas valaki! :) Ez nagyon érdekes, egyébként még én is ott tartottam, hogy ez a módszer tudoománytalan. De így egyébként érdekesebbnek is tűnik a történelem. :) Milyen jó, hogy ilyen dolgokról lehet itt tájékozódni! :)
De egy dolog nem világos - hogy adhat jobb megértést ez a módszer? Kaphatnék egy példát?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2013.07.28. 10:25:55

@IamSherLocked: Természetesen nem arról van szó, hogy hirtelen a "mi lett volna, ha...?" kérdés lett minden történelmi vizsgálódás alapja, ez továbbra is elég tudománytalan. De az biztos, hogy egy történész elemzőkészségét tényleg fejlesztheti, ha - a keretek szigorú figyelembevételével - végiggondolja, hogy "ez vagy az", így is történhetett volna. Arról nem is beszélve, hogy tényleg jó szórakozás.:) De majd kezedbe adom a könyvet, és akkor még beszélünk róla!

ChristineJane 2017.12.01. 13:53:46

Erről most Stephen Fry Csináljunk történelmet c. regénye jutott eszembe, arról is írsz majd?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2018.01.14. 16:48:34

@ChristineJane: Juj.:D csak azt mondhatom, hogy igyekszem!
süti beállítások módosítása