Stephens-Sarlós Erzsébet programot dolgozott ki, amely az időn túl fennmaradó csecsemőkori reflexek gátlását segíti. Ehhez a programhoz kapcsolódik most egy különleges mesekönyv, a Vulpi, amely nemcsak a gyerekek fantáziáját, de a testét is megmozgatja. Eközben pedig megmutatja, milyen fontos, hogy higgyenek magukban, és megismerjék a világot. Legyenek képesek bármire, mint egy szertelen kisróka. Stephens-Sarlós Erzsébet szerzővel beszélgettem. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin májusi számában olvashatjátok.

 

vulpi_cover.jpg

 

Körülbelül egy éve mi már beszélgettünk a Stephens-Sarlós-programról, de pár mondatban fölelevenítenéd, mit is jelent ez a program?

A nevemet viselő programról azt tudom elmondani, hogy az számomra is szinte naponta más megvilágításba kerül. Ahogy sorban jelennek meg a különböző külföldi kutatási eredmények, azokat folyamatosan próbálom beépíteni.

De a lényeg a következő: a csecsemőkori reflexek az első életévben jelen kell, hogy legyenek, mindenkinél. Ezeknek a reflexeknek a segítségével tapasztalja meg a kisbaba a világot.

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk elmagyarázni ezeknek a korai reflexeknek a szerepét, akkor öt fő területet mindenképpen meg kell említeni.

Ezek a következők:

  • az érzékszervi, érzékelési funkciók működésének a támogatása,
  • a táplálkozás,
  • a beszéd előkészítése,
  • a testtartás beállítása,
  • a védelem.

Egy idő után azonban a csecsemőkori vagy más néven primitív reflexek elvesztik a funkciójukat, ugyanis megérik az agykéreg. Ennek az úgynevezett kérgi gátlásnak az eredménye az, hogy a csecsemőkori reflexeket többé nem lehet kiváltani.

Oké, az ifjú és tehetséges svéd színész nem is ment sehova, de tény, hogy márciusban véget ért a főszereplésével készült Young Royals. De hamar kiderült, így sem maradunk sokáig Edvin Ryding nélkül. 2024. május 31-én érkezik a Netflixre egy új svéd film, A Part of You (En del av dig / Egy részed) címmel, amelyben ő is szerepet kapott.

 

a_part_of_you2.jpg

Edvin Ryding, Felicia Maxime és Zara Larsson az A Part of You c. filmben

 

A film történetének leírása szerint Agnes (Felicia Maximeféltékeny a nővérére, Juliára (Zara Larsson ismert svéd énekesnő alakítja), aki népszerű az iskolában és ott van minden buliban. Juliának mindene megvan, amiről Agnes csak álmodik. Egy napon Agnes élete a feje tetejére áll, úgy tűnik, elérhet mindent, amire csak vágyik, de ennek nagy ára van... A filmből nemrég megnézhettünk egy jelenetet. most pedig hosszú előzetes is érkezett hozzá, amelyet a "tovább" mögött találtok.

Az Álomjáró Márton különleges mesekönyv, csak álmokból sző egy összefüggő történetet. Az álomjáró kisfiú útját eközben különleges, művészi igényű rajzok kísérik. Miközben a könyvet olvassuk, ébrenlétünkhöz is kapaszkodót találhatunk. Majoros Nóra szerző maga is azt mondja, fontos lenne, hogy hassanak ránk az álmaink, és vezessenek minket a mindennapokban. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin májusi számában olvashatjátok.

 

alomjaro_marton_borito_cmyk.jpg

 

Miért volt fontos számodra, hogy az álmokról írj mesekönyvet, hogyan indult a folyamat?

Minden mesekönyv születésének más a története. Valóban van olyan eset, amikor fontosnak tartok egy témát, rág belülről és meg kell írnom. De az Álomjáró Márton mesekönyv nem így született. Nagyon fontos szerepe van az álmoknak az életemben, ez igaz, de nem ezért írtam ezt a mesekönyvet. Szinte az indulása óta tagja vagyok egy Író Cimborák nevű online íróközösségnek. Ez egy fantasztikus platform, ahol teljesen szabadon lehet alkotni. Nincsen sem formai, sem tartalmi, sem műfaji megkötése a közösségben megjelenő műveknek. Olyan az egész, mint egy nagy irodalmi játszótér. Az Író Cimborák közösségében kezdtem el Marci karakterével különböző meséket írni. A mesék között nem volt semmiféle kapcsolat, csak az, hogy Marci-mese volt mind. Az egyik öcsémet hívják Marcinak, innen a név. Aztán a Pagony Kiadó 3-5-8 perces mesék utazáshoz és kalandozáshoz című antológiájába az egyik Marci-mese bekerült. Elkezdett izgatni, hogy ez már nemcsak online megjelenés, és ezután elkezdtem tudatosan is Marci-meséket írni, és keresni bennük a közös pontot. Éreztem, hogy a hangulatuk egyezik, de nem egy összefüggő történet epizódjai voltak. És egyszer csak beugrott: de hát ezek a mesék Marci álmai! Ezt követően tudatosan fűztem össze a meséket egy álomfüzérré. Az a jó, hogy álmunkban a meredek ugrások indokolhatók. Ha ébrenlétben történik az, hogy az egyik pillanatban a hajód egy vitorlás, a másik pillanatban viszont már a levegőben száll, mert léghajó, az teljesen abszurd. De egy álomban ez mind megtörténhet. Így indult Álomjáró Márton története.

Május 30-án érkezik a Netflixre Benedict Cumberbatch új sorozata, az Eric. A '80-as évek New Yorkjában játszódó sorozatot nagyrészt Budapesten forgatták, története a következő: Vincent (Benedict Cumberbatch) elismert bábművész, akinek kilencéves kisfia, Edgar hatalmas inspirációt jelent. Amikor egy napon Edgar az iskolába menet eltűnik, Vincent viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá válik. A férfi rögeszméjévé lesz, hogy csakis hatalmas bábja, Eric segíthet neki megtalálni a kisfiát.

 

eric2.jpg

 

A misztikusnak, izgalmasnak és szívfacsarónak ígérkező sorozathoz nemrég előzetes is érkezett, amelyet a "tovább" mögött nézhettek meg magyar felirattal.

 

Mit jelent pontosan az intuíció? Mindannyiunkban megvan? És vajon mindig kell rá hallgatnunk? Az Intuíció a gyakorlatban című könyvben található gyakorlatok segítségével megtanulhatjuk fejleszteni, és biztonságosan használni intuitív képességeinket. A könyv szerzőjével Pattermann Kingával beszélgettem. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin áprilisi számában olvashatjátok.

 

intuicio.jpg

 

Az intuíció sokak számára misztikus lehet, te hogyan határoznád meg?

A pszichológia, de akár a neurológia területén is ismert, hogy a születésünktől, de igazából már a fogantatásunktól fogva, elképesztő mennyiségű, milliárdnyi tapasztalatot szerzünk. Ezeknek a tapasztalatoknak óriási része pedig a nem tudatos memóriarendszerünkbe kerül. Ott van az agyunkban, de nem tudunk róla feltétlenül. Egy váratlan helyzet azonban okozhat szabad asszociációt, első ránézésre össze nem illő gondolatok összekapcsolódását, egy-egy felvillanást. De egy nem várt helyzet hozhat akár libabőrözést, ihletet, sejtelmet is. Az intuíció mindenkinél máshogyan jelenik meg.

William Shakespeare a világ legnagyobb drámaírója valószínűleg április 23-án született 1564-ben, és április 26-án keresztelték meg. Az biztos, hogy 1616. április 23-án halt meg, így világszerte a napokban ünnepeljük a művészetét. A jeles alakalomból én most egy rövid jelenet hoztam az Upstart Crow című angol szituációs komédiából, amely Shakespeare életét mutatja be utánozhatatlan humorral. 

 

upstart.jpg

 

Mielőtt megmutatnám a jelentet annyit még el kell mondanom, hogy az Upstart Crow magyarul annyit tesz, Jöttment holló, és magára Shakespeare-re utal. A kifejezés Robert Greene (1558-1592) angol író, drámaíró egyik pamfletjéből származik, amelyben élesen bírálta Shakespeare-t a következő szavakkal: "van egy jöttment holló, aki a mi tollainkkal ékeskedik, színészbőrbe burkolt tigrisszívével". (Angolul: „for there is an upstart Crow, beautified with our feathers that, with his Tiger's heart wrapped in a player's hide"). A saját korában színészként is ismert Shakespeare valóban sokat küzdött azzal, hogy nehezen fogadták el a londoni művészvilágban. Az ebből adódó frusztráltsága és bizonyítási vágya meg is jelenik az Upstart Crow című sorozatban. 

A "tovább" mögött található jelenetben például Shakespeare (David Mitchell zseniális alakításában) arról áradozik, hogy gyakorlatilag ő alkotta meg a modern angol nyelvet. Röpködnek az olyan kifejezések, mint a "a világ a lábai előtt hever", "dióhéjban" és "jóból is megárt a sok". Na jó, lehet, hogy nem Shakespeare találta ki, vagy használta először ezeket a kifejezéseket (legalábbis nem mindet), de leírta őket a színdarabjaiban, ezzel pedig elérte, hogy a mi napig használjuk őket. Nézzétek csak:

A Bocs, hogy élek izgalmas irodalmi kísérlet: felnőtteknek szóló illusztrált kötet. A kamaszkortól vezet minket végig a felnőtté válás örömein és nehézségein. Nehéz témák jelennek meg a lapokon, de mindvégig ott van bennük a remény. A szöveg és a rajzok tökéletes egységet alkotnak a kötetben, ezzel igazán különleges élményt adva az olvasóknak. Balássy Fanni szerzővel és Korbuly Ági illusztrátorral beszélgettem arról, vajon miért mondjuk a mindennapokban annyiszor: bocs, hogy élek. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin áprilisi számában olvashatjátok.

 

bocs_hogy_elek_borito_1000px.jpg

 

Beszélgetésünkre készülve olvastam, hogy két évbe telt, mire a Bocs, hogy élek című könyv megszületett. Fanni, mesélnél erről a folyamatról, a könyv születéséről?

Fanni: Érdekes kérdés, hogy mit tekintünk írásnak. Vajon már azt is a munkafolyamat részeként könyveljük el, ha az ember sétál az utcán, fölül a villamosra, vásárol, főz, takarít, és közben kattog az agya? Vagy csak azt tekinthetjük igazán annak, amikor leülünk a szövegszerkesztő elé, és pötyögünk a billentyűzeten? Nálam hosszabb ideig tartott az előbbi fázis. Azt fontosnak tartom elmondani, hogy a Bocs, hogy élek ötlete Grancsa Gergely szerkesztő fejéből pattant ki. Ő szerkesztette az első könyvemet is még a Covid-járvány ideje alatt, és az e-mail váltásainkban folyamatosan elnézést kértünk egymástól. Minden levelet úgy kezdtünk, hogy „bocs, ezt úgy gondolom”, „ne haragudj, de azt hiszem”. Állandóan szabadkoztunk, és Gergőnek ekkor jutott eszébe, hogy van még valaki a Pagony Kiadónál, aki folyamatosan bocsánatot kér mindenért, ő pedig Korbuly Ági illusztrátor, és jó lenne, ha hárman összeállnánk, és alkotnánk ebből valamit. Egy felnőtteknek szánt, illusztrált kötet ötlete fogalmazódott meg, ami nem gyakori a magyar könyvpiacon. Dániel András A nyúlformájú kutya című kötete jut eszembe példaként, amit ezúton is mindenkinek ajánlok. De a Bocs, hogy élek még így is kísérleti könyvnek számít.

Március 18-án felkerült a Netflixre a Young Royals befejező epizódja, mellé pedig egy megható dokumentumfilm, amely a sorozat készítését, hatalmas sikerének hátterét mutatja be. Megtörtént tehát Wille utolsó bátor kamerába nézése.

 

ryvege.jpg

 

Az utolsó rész egyébként egészen az utolsó öt percig meglepett, szívszorító, de reális végkifejletet ígért. Az utolsó öt percben fordult romantikus irányba, és azt adta meg a nézőknek, amire a szívük vágyott, és nem azt, amire a szereplőknek és a nézőknek is szüksége lett volna. Miután megnéztem az epizódot még napokig gondolkodtam rajta, mennyivel eredetibb és bátrabb befejezés lett volna, ha Wille nem fut az autó után. De aztán rá kellett jönnöm, hogy tulajdonképpen én is ezt akartam. Ez így volt szép. És a Young Royals egésze még így is eredeti és bátor sorozat, telve érzelmekkel, őszintességgel, de ezt kiegyenlítve svéd hűvösséggel is. Egyszer még biztos végignézem az egész sorozatot elejétől a végéig, megízlelve minden részletet, amin először átrohantam. 

 

 

Azt pedig nagyon remélem, hogy a főszereplőket hamarosan újabb filmekben láthatom viszont. Omar Rudberg (Simon) vagy Malte Gårdinger (August) újabb szerepeiről egyelőre sajnos nincs hír, Edvin Rydinget (Wille) viszont hamarosan újra láthatjuk a Netflixen. A Part of You című filmje, 2024. május 31-én érkezik. és már meg is nézhetünk belőle egy jelenetet:

 

 

Véget ért tehát a Young Royals, de így sem maradunk szerelmes kamaszok nélkül. De erről a "tovább" mögött mesélek bővebben. Kattintsatok. :)

Meséltem már nektek, hogy sok évvel ezelőtt (van az már húsz is…), még gimnazista koromban, egy szilveszteri buli előtt filmlistát készítettem a barátnőimnek. Pár mondatos ismertetőt írtam minden filmről, amit itthon találtam, hogy tudják, milyen filmekkel köszönthetjük együtt az új évet, ha éppen úgy hozza kedvünk. Azt is elmondtam nektek, hogyha ezt a listát, akkor, gimnazistaként nem kezdem el írni, ma blogot sem írnék. Az utóbbi hónapokban sokszor eszembe jutott ez a lista, mert úgy érzem, mostanában nehezen tudok blogot írni. Ötletnek és lelkesedésnek nem vagyok híján, de minden bejegyzést nagyon meg akarok tervezni, így nem találom az időt és a ritmust, hogy le is írjam, amit szeretnék. Ezért aztán pár napja úgy gondoltam, kicsit hagyom a tervezést, és az izgulást, hogy minden tökéletes legyen. Egyszerűen csak leülök, és írok egy lelkes listát, ahogy régen. Még azzal sem törődöm, hogy a bejegyzés címében és bevezetőjében a sorozatok ugyanabban a sorrendben kövessék egymást, mint magában a bejegyzésben. Éljen a káosz.:) Vikinek nagyon szépen köszönöm az inspirációt. Adrienn-nek a biztatást. Négy sorozatot választottam, amelyeket nemrég láttam, vagy nemrég újra megnéztem. Jön egy kalandvágyó amerikai újságíró, két angol magánnyomozó, az amerikai újgazdagok és persze egy nap, amely mindent megváltoztat. Remélem, ezek a sorozatok szép, izgalmas perceket szereznek nektek is. Jó szórakozást kívánok!

 

oneday2.jpg

 

Egy nap: "Emlékezetes napja maradt életemnek ez a nap, mert nagy változásokat okozott bennem. De ez a nap senki életéből nem hiányzik. Képzeljétek csak el, hogy egy bizonyos nap kiesett volna az életetekből, milyen másképp fordult volna minden."[1] A Charles Dickenstől származó idézet tökéletesen összefoglalja az Egy nap kiindulópontját: 1988. július 15.: Emma és Dexter a diplomaosztójuk éjszakáján találkoznak, de másnap el kell válniuk. A következő húsz évben végigkövethetjük, mi történik velük, minden évben július 15-én. Mindegyik olyan nap, amely, ha kimaradt volna, másképp alakult volna az életük… Dexter és Emma, egymásra találhatnak-e valaha?

A kapcsolatanalízis mély, többsíkú kapcsolódást hozhat az anya, az apa és a magzat között. De pontosan mit jelent a kapcsolatanalízis, és milyen hatásai lehetnek? Dobiné Olasz-Papp Nórával és Szabó-Kürtösi Csillával beszélgettem. Nóra kapcsolatanalitikus és személyközpontú tanácsadó, Csilla pedig kisfiával és férjével maga is részt vett kapcsolatanalízisen. Most együtt mesélik el tapasztalataikat. Ez a beszélgetés bővített változata, amely csak a blogon jelenik meg, a nyomtatott változatát a Baba Patika magazin márciusi számában olvashatjátok.

 

kapa1.jpg

 

Egy kismama ösztönösen beszél a magzatához, mi az, amiben egy anya-magzat kapcsolatanalízis többet, mást adhat, mint az ösztönös kommunikáció?

Nóra: Nagyon jó felvetés, hogy minden kismama beszélget ösztönösen a babájával, és ez így is van. Én is azt szoktam mondani az első találkozáskor, amikor elkezdődik a kapcsolatanalízis folyamata, hogy itt nem arról van szó, hogy valami újat varázsolunk. Nem olyan dolgot hozunk létre, ami nincs, vagy eddig nem volt, hanem olyan dolgot mélyítünk el, ami már alapvetően megvolt. Az, hogy valaki beszélget a kisbabájával, az csupa-csupa szeretet. Simogatja hozzá a pocakját, elképzeli a kisbabáját, elképzeli, hogy vajon hogyan fekszik, hogyan érezheti magát éppen. Ez már nagyon jó kapcsolódás. De a kapcsolatanalízis relaxációban történő kapcsolatfelvétel, amely mélyebb síkot jelent. Ezáltal intenzívebb megélés, intenzívebb tapasztalás történik. A kapcsolatanalízis nem „csak” arra alkalmas, hogy a babával beszélgetni lehessen, hanem például egyes szorongásoknak a feloldására vagy átkeretezésére is. Vagy ha például adódik egy fizikai probléma, annak a megoldásában is segíthet a kapcsolatanalízis. Gondolhatunk itt például arra, hogy a méhlepény takarja a méhszájat. Tudom, hogy ez furán hangzik, de relaxációs állapotban lehet segíteni abban, hogy a méhlepény arrébb menjen. De akár meg lehet állítani egy fenyegető koraszülést. Elképesztő, hogy milyen intenzív és mély síkokat érhetünk el. A kapcsolatanalízis tehát adhat egy önismereti utat, oldhatja a szorongásokat, és a kisbaba is intenzívebben éli meg a számára dedikált időt. Sokan, akik már nem az első gyereket várják, pontosan azért jönnek, hogy lehessen figyelni a babára, hiszen ez meglévő gyerek mellett már egyre nehezebb. A kapcsolatanalízis viszont erre teret biztosít, és ezzel mindegyik résztvevőnek rengeteget ad. A babák érezhetően hálásak érte, és a nők félelme is oldódik. Mire a folyamat végére érünk, általában a 39. hétre, a nők megérkeznek oda, hogy akarnak szülni, és a baba is vágyik megszületni. Nagyon sok kismama jelzi ezt nekem vissza, hogy a születéskor megérkezett a baba. Úgy igazán. De szülésznők, neonatológusok is gyakran mondják, hogy nagy a különbség kapcsolatanalízises babák és más babák között. A kapcsolatanalízises babák máshogy néznek, nagyon kíváncsiak a világra.

süti beállítások módosítása