Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva Benedict Cumberbatch nem szerepelt tavaly, amikor fantasztikus alkotótársaimmal megünnepeltük a blog 10. születésnapját. Most eljött az alkalom, hogy kiköszörüljem ezt a csorbát, ugyanis ez itt a blog 130. ajánlója. Én pedig hoztam nektek nem is egy, de rögtön két különleges Benedict Cumberbatch-filmet. Következzen tehát a 130. ajánló A Kihagyhatatlan blogon, Benedict Cumberbatch és Claire Foy főszereplésével.

 

louis_wain1_masolata.jpg

 

Bizony, a Sherlock színésze és A Korona színésznője már két filmben is játszott együtt, ráadásul mindkét alkalommal házaspárt alakítottak. Első közös filmjük a 2011-ben bemutatott Sérült lelkek (Wreckers) című alkotás. David (Benedict Cumberbatch) és Dawn (Claire Foy) fiatal házasok, és úgy döntenek közös életüket nem Londonban, hanem vidéken, Kent megyében kezdik el. Mindketten tanárként dolgoznak, és sikerül saját házat venniük, nem messze attól a háztól, ahol David a gyerekkorát töltötte. Elkezdik felújítani új otthonukat, Dawn még tyúkokat is tart az udvaron, hogy megteremtse a vidéki idillt.

Lassan épülő nyugalmas életüket azonban teljesen szétzilálja David testvérének váratlan fölbukkanása. Nick (Shaun Evans) évek óta nem látta már a bátyját, de most, hogy gyanús körülmények között otthagyta a hadsereget, szeretne újra kapcsolatot teremteni vele. Rögtön kiderül, hogy Nick még mindig a háborúban átélt borzalmaktól szenved, és Dawn nagyon szeretne segíteni neki. David azonban elzárkózik, szerinte az öccse egész életében labilis volt, és már menthetetlen. Ennek ellenére Nick és Dawn közel kerülnek egymáshoz, és a férfi nemcsak magáról és a falu többi lakójáról árul el titkokat, de Davidről is kiderül, hogy van mit rejtegetnie. Ez pedig azzal fenyeget, hogy végül mindhárom főszereplő élete zátonyra fut…

 

 

A Sérült lelkek Dictynna Hood első játékfilmje, ő maga írta és rendezte. Benne van egy első film minden magabiztossága és bizonytalansága: abban nagyon biztos, hogy mit szeretne elmesélni, de a történetmesélés töredezett. Nyugtalanító és érzelemgazdag epizódokból, gyanakvó pillantásokból és ki nem mondott szavakból lassan és nehezen áll össze a történet.

A film erejét egyértelműen a színészek alakítása adja. Claire Foy egyszerre naiv és határozott, Benedict Cumberbatch mesterien egyensúlyozik fény és árnyék határán. Törékeny lélek, sötét titkokkal. De a legnagyobb színészi feladat egyértelműen Shaun Evansé. Hiszen, ha az ő játéka hiteltelen az az egész filmet tönkre teheti. Ő indít el mindent, a többiek csak reagálnak rá. Szerencsére, a leginkább a Csodálatos Júliából és az Oxfordi gyilkosságokból ismert színésznek egyetlen túljátszott mozdulata sincsen. Szívszorító természetességgel érkezik meg David és Dawn életébe, és a néző ugyanazt a feszült tehetetlenséget érzi, mint a fiatal pár. Tudnak segíteni Nicken? Tudnak segíteni saját magukon?

 

wreckers2.jpg

 

És ezen a ponton Benedict Cumberbatch és Claire Foy másik közös filmje, a Louis Wain rendkívüli élete gyönyörűen kapcsolódik a Sérült lelkekhez. Ez a film is törékeny lelkekről szól, akik föltehetnék a kérdést: tud rajtuk bárki segíteni? Tudnak segíteni saját magukon?  A Louis Wain rendkívüli élete (The Electrical Life of Louis Wain) 2021-ben bemutatott életrajzi alkotás. Louis Wain (1860-1939) angol festőművész életéről, feleségével való kapcsolatáról szól. Louis Wain a mai napig macskákról készített fantasztikus rajzairól és festményeiről híres. Képein a macskák hatalmas szemekkel, emberi tulajdonságokkal felruházva jelennek meg. Az évek során a képek témája nem változott, az ábrázolásmód viszont igen. Louis Wain élete vége felé már érzékeinket felkavaró, pszichedelikus hatású képeket festett.

De hogyan jutott el a művész idáig, hogy van olyan képe, amelyen egy macska egyszerre törik szét és áll össze újra ezer szikrázó darabból? Az életéről készült film lelkiismeretesen végigvezet minket az eseményeken, de megmarad a felszínen. Megtudjuk, hogy Louis (Benedict Cumberbatch) egész életében labilis személyiség volt, kívülálló, akinek csak Emily Richardsonnal (Claire Foy) kötött házassága hozott néhány nyugodt, boldog évet. Felesége halála után azonban mentális betegsége elhatalmasodott rajta: úgy látta már a világot és a macskákat, ahogy senki más. És mégis Louis Wain életének drámaiságát, művészetének valódi erejét ebből a filmből mi nem látjuk meg. A film alkotói kedves, mulatságos, szerethető képet akartak festeni róla, éppen olyat, amilyet ő készített a macskákról, csakhogy közben a címben ígért rendkívüliség, elektromos izzás valahol elveszett. 

 

 

A film legjobb, legőszintébb jelenetei egyértelműen azok, amelyekben Benedict Cumberbatch és Claire Foy együtt játszik. Louis és Emily kapcsolata meghatóan, szépen bontakozik ki. Nagyon remélem, hogy láthatjuk még együtt a két színészt, mert tehetségük erősíti egymást, és ezt jó nézni, bármiben is játszanak éppen.

 

                                                       Bori

 

louis_wain_cats.png

A macskaábrázolás változása Louis Wain művészetében (forrás: wikipédia)

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr916013446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.05.16. 13:42:34

Ez de jó! És tényleg mindkét filmben házaspárt játszottak! Én a Louis Wain rendkívüli életével egyébként nem igazán tudtam mit kezdeni, néha úgy éreztem, hogy már szinte paródiába, karikatúrába fordul, miközben a téma komoly, és több drámaiságot érdemelne.

De az ajánló, mint mindig, szuper, és gratulálok, hogy ez már a 130.! <3 Várom már a következőt!:D

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.05.16. 13:47:26

@ChristineJane: igen, a Louis Wain-film kapcsán egyetértünk! És köszönöm, igyekszem írni a következő ajánlót!:D Ötletem már van, abból nincs hiány.:))

IamSherLocked 2023.05.16. 17:20:31

Úgy tűnik, túlérzékeny lettem, nekem most egyértelműen nem széteső házasságokat mutató filmekre van szükségem... :) úgyhogy ezeket a filmeket most ki fogjuk hagyni, akármilyen zseniálisak is a főszereplők. De elég kemény kritikák, sajnálom is, hogy Benedict nem csak hiperszuper filmekben játszik...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.05.16. 17:28:41

@IamSherLocked: csak neked elárulom, egyik filmben sem esik szét a házasságuk, úgy értem a Benedict Cumberbatch és Claire Foy által alakított karaktereknek.:) Sőt, Louis Wain életében a házasság az egyetlen stabil pont, nagyon szép a kapcsolata a feleségével. Ettől függetlenül most rögtön én sem javaslom neked ezeket a filmeket, várj még pár hónapot.:)

ChristineJane 2023.05.16. 17:36:38

@IamSherLocked: az a szomorú, hogy alapvetően egyik film sem rossz, csak sokkal több van benne, mint amennyit megmutat/meg tud mutatni. Ha már készen állsz rá, nézd meg őket, kíváncsi vagyok a véleményedre. <3
süti beállítások módosítása