Csengettyűváros meséi

2019.10.30. 12:55

Karácsonyi varázslat: egy elbűvölő városka útja a családi asztaltól a boldog olvasókig. Interjú egy különleges könyvről. Schwerteczky Adrienn-nel Varga Kinga és Harcsa Borbála beszélgetett.

 _k000377_egyedi_jpg.jpg

 

Schwerteczky Adrienn 2011 telén folytatásos blog-mesét írt az adventi készülődés ihletettségében, olvasóinak nagy örömet szerezve. Most arra adta a fejét, hogy könyv formájában is megjelenteti mesés történetét. Erről kérdeztük.

Schwerteczky Adrienn közgazdász, jelenleg otthon dolgozik. A szakmáján kívül lakberendezői és film-sminkmesteri végzettsége is van, szeret mindent alaposan megtanulni, ami érdekli.

Kinga: Csengettyűváros meséi - Karácsonyi varázslat napról napra című nemrég megjelent könyved egy makett kisváros létezésével áll kapcsolatban. Pontosan mi ez a kapcsolat?

A 2010-es évek elején kezdtünk férjemmel apró, színesre festett kerámiaházakat és kerámiafigurákat gyűjteni. Karácsony előtt berendeztünk ezekből egy városkát, melyet Csengettyűvárosnak neveztünk el. 2011-ben blogoltam róla egy mesét, mintha a kisváros egyik lakója, Hortenzia kisasszony egyes szám első személyben minden este elmondaná a városka életének aznapi eseményeit a karácsonyi készülődés közepette.

Bori: A történet volt meg előbb és ahhoz vásároltad a városka részeit, vagy fordítva?

2011-ben, amikor az ötlet megszületett, még csak körülbelül tíz ház és néhány figura képezte a városka egészét. A többi tárgyat, kiegészítőt, a tanácsházától a forralt boros standon, a ringlispílen, a kisvonaton, a kandelábereken át a korcsolyázó tóig évek alatt gyűjtöttük hozzá, vagy mert beleillett a történetbe, vagy mert egyszerűen csak megtetszett. Vannak olyan szereplők, például a patikus és kislánya, akik régi kedves figuráim, de a központi szereplőmet, Hortenziát csak idén vásároltam meg.

Bori: Hol tartod a gyűjteményt?

A nagyétkezőben, a házunk központi terében. Először elfért a könyvespolcon a könyvek előtt, majd elfoglalta a könyvek helyét, aztán a tálalószekrény egészét. Jelenleg egy 1.80 x 225-ös OSB alapon áll, az étkezőasztaltól a tálaló szekrényig, és hidakon terjed tovább a helyiség többi irányába. Advent első hétvégéjére vesszük elő. Az év többi részében dobozokban áll a padláson. A három macska és a kutya miatt óvatosnak kell lennünk, mert Krampusz, Ármin és Szansza, a macskáink illetve Pipi, a kutya, előszeretettel rágják le a szobrok fejét, szeretnek a terepasztalon randalírozni.

 

_k000496_egyedi_jpg.jpg

 

Bori: Milyen rituáléja van a kisváros felépítésének és lebontásának?

Az összerakás több napot vesz igénybe. Fokozatosan építjük fel, hogy az állataink hozzászokjanak. Bevásárló körutakat járunk bútorboltokban, barkácsüzletekben, osztrák karácsonyi vásárokon (Bécs, Salzburg), Szentendrén a Karácsonyházban. Ilyenkor újabb darabokkal egészítjük ki a városkát, általában advent második hetére épül fel teljesen.  A lebontás 4-6 órát vesz igénybe. Először elteszem a kisebb elemeket, egyesével elcsomagolom az apró tárgyakat, a nagy tereptárgyak, a hegyek, a vasút, a hatalmas OSB alaplap a férjem reszortja, mert én nem bírnám el egyedül. Egyébként ő is aktív részese a városka életének, a technikai felszereltségért felel. Neki köszönhető, hogy a vonat nemcsak hogy működik és világít, hanem olyan mozdonya van, ami karácsonyi illatot pöfög vagy, hogy kapcsolhatóak az utcai kandelábersorok.

Kinga: Milyen hosszú volt az írás alkotófolyamata?

Negyven nap alatt írtam meg egy szuszra, amíg zajlik a történet, december 1-től január 6-ig, Vízkeresztig.  Majd hosszabb munka következett, amikor a szöveget könyv-terjedelemmé alakítottam át.

Bori: Ez egy lendületes, jó írás. Gondolkodtál rajta előre, vagy magát írta a történet?

Keveset gondolkoztam előre. Abban az időszakban a hétköznapok 10-12 óráját irodai munkával töltöttem, nem volt alkalmam napközben az írással foglalkozni. Hazamentem, és a sztori gördült magától tovább.  

Bori: Érződik, hogy mennyire szereted és fontosnak tartod a karácsony hangulatát. Hogyan készülsz rá?

Nálunk a változatosság a hagyomány maga. Harmincéves koromtól van saját háztartásunk a férjemmel, azóta nálunk ünnepel az egész család. Általában egy évre előre tudom mi lesz legközelebb. Mindig tematikus. Idén a régi családi karácsonyok állnak a középpontban. Összeszedtem családi fotókat 1915-ig visszamenőleg, ezekből készítettem kis hó gömböket, dekopázs technikával díszeket. A fa díszítése minden évben különbözik az előzőektől. Üvegdíszeket a macskák miatt nem használhatok. Volt egy év, hogy plüssmackókkal díszítettük a fát. Piros díszek, kockás szalag és plüssmackók. Idén antik rózsaszín és óarany lesz. Ehhez öltözünk nővéremmel és az unokahúgaimmal.

 

_k000501_egyedi_jpg.jpg

 

Kinga: Lezárult a történet?

Igen, de folytatható.

Kinga: Mikor jelenik meg a kötet? Kinek ajánlod?

A romantikus történet alapvetően felnőtteknek szól, elsősorban a 30-60 éves hölgyolvasóknak, akik a család karácsonyát készítik elő.  A 8-12 éves lányoknál is sikere van. A könyv már megjelent. Igazi karácsonyi ajándéktárgy, receptekkel, fotókkal színesítve. A visszajelzések alapján az első vevők már boldogan olvassák otthon.

 

A Csengettyűváros meséi megvásárolható a http://csengettyuvarosmesei.hu/ oldalon.

Csengettyűváros közössége: Facebook oldal

                                          Facebook csoport

A fényképeket Köő Adrien készítette és Schwerteczky Adrienn bocsátotta rendelkezésünkre.

 

_k000617_egyedi_jpg.jpg

 

Kinga és Bori Oscar Wilde fantasztikus életéről is készített már interjút.

 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr9414368581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2019.10.30. 19:12:28

Ez milyen szuper! Feltétlenül keresni fogom a könyvet, köszönöm!:))

vincentmarvinjules 2019.10.31. 08:46:01

Hát, ez valami tündéri könyv lehet! A legjobb karácsonyi ajándék ötlet!
Köszi :)

ChristineJane 2019.11.01. 15:28:08

@vincentmarvinjules: nem fogsz benne csalódni! Nem nagyon tetszik!:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2019.11.01. 15:30:03

@vincentmarvinjules: Örülök, hogy fölkeltettük az érdeklődésedet!:)

vincentmarvinjules 2019.11.01. 16:03:37

@ChristineJane: Akarod mondani: Nekem nagyon tetszik :)))

gertrudstein 2019.11.01. 16:07:48

Hol lehet megvenni ezt a bájos könyvet!!!? Még nem láttam a boltokban!

ChristineJane 2019.11.01. 16:39:49

@vincentmarvinjules: természetesen, köszönöm a helyreigazítást! A kezem lassabb, mint az agyam, de nekem nagyon tetszik!:D

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2019.11.01. 16:43:49

@gertrudstein: itt mindent megtalálsz:

csengettyuvarosmesei.hu/

A könyvről, az alkotókról és hogy hol vásárolhatod meg a könyvet! Jó böngészést!:))
süti beállítások módosítása