A 458-as ajándékosztó karácsonyi felhőt veszély fenyegeti! Ha Franciska és kezdő angyalcsapata nem végez időben, akkor a karácsonyi felhőből jövőre egyszerű esőfelhő lesz. A krampuszok pedig már úton vannak, hogy káoszt okozzanak, és sírást hozzanak a gyerekeknek. Mit tehet Franciska és angyalkái, hogy megőrizzék az ünnepi felhőt? Lehetséges lenne, hogy a végén minden jóra fordul? Marék Veronikával legújabb könyve kapcsán beszélgethettem egy mese alakulásáról, angyalokról, krampuszokról, modern világunkról és a karácsony csodájáról. Mert karácsonykor bármi megtörténhet. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin decemberi számában olvashatjátok.

  

marek_veronika_202111_01.jpg

fotó: Kaunitz Tamás/Móra Kiadó

 

Mi adta az ötletet egy kifejezetten karácsonyi meséhez?

Az az igazság, hogy még a ’80-as években Takács Vera, a Magyar Televízió gyermekműsorainak akkori szerkesztője kért tőlem egy tévéjátékot, akkor írtam meg A karácsonyi felhő eredeti változatát. A mese végül adásba is került. Ahogy aztán múltak az évek, rakosgattam a régi papírokat, előkerült a kézirat. Elolvastam, és arra gondoltam: „milyen jó kis mese ez, ebből lehetne könyvet csinálni”. Úgy több gyerekhez jutna el a történet, mint most, hogy nagy ritkán a tévé még levetíti. Nekiültem, megcsináltam, és nagyon nagy öröm, hogy aki eddig olvasta, annak tetszik, ami lett belőle.

Ami engem nagyon megragadott a karácsonyi felhő meséjében, az az, hogy egyszerre jelenik meg benne a modern világunk, és a csodavárás, amely mindnyájunkat eltölt karácsonykor.

A csodavárás és a karácsony összetartozik. Hiszen minden gyerek várja, hogy mit fog kapni, mi lesz a meglepetés. A modern kor pedig azért is jelenik meg a mesében, mert miközben írtam át az egykori tévéjátékot regényecskévé, egyszerűen kiderült, hogy borzasztóan hiányzik belőle ez az újfajta kommunikáció: az emailek, térképek, rövid üzenetek. De ahogy írtam, mindezek remekül beleilleszkedtek a történetbe, úgy érzem, hogy korszerűbb is lett általuk.

A szereplőkkel mi a helyzet? Születtek új szereplők az átírás során, változtak esetleg a régiek?

Tulajdonképpen már mindenki megvolt eredetileg is. Ami érdekes, hogy a fiatal szerkesztőkben merült fel, hogy „micsoda gonoszság, hogy a fiúk a krampuszok, a lányok pedig az angyalok”. Így aztán bele is csempésztünk a mesébe egy fiú angyalkát a grafikussal, remélem, észreveszik majd a gyerekek. Annakidején tényleg az volt a természetes, hogy a fiúk azok a rossz krampuszok, a lányok pedig a jó angyalkák, pedig hát a valóságban bizony vannak jó, rendes kisfiúk és gonoszságra képes kislányok is. Ez számomra egy vadiúj megközelítés volt, és nagyon elgondolkodtatott.

Az illusztrációk egyébként milyenek lesznek?

Most, amikor beszélgetünk, az illusztrációk még éppen készülnek, illetve már el is készültek. Egy nagyon tehetséges lány rajzolja őket, Szabó-Nyulász Melinda. Nagyon édes krampuszokat és angyalkákat készített a mesémhez, igazán klassz lesz. Nagyon szép kék égbolt jelenik meg a kötetben, az angyaloknak pedig narancsos hajacskájuk van, Ez a két szín dominál, szerintem gyönyörű. Remélem, hogy az illusztrációk tetszeni fognak a gyerekeknek is.

 

a_karacsonyi_felho_cmyk.jpg

 

Az Ön számára mit jelent a karácsony? Mit tud előhívni, amikor karácsonyi történetet ír?

Nekem gyerekkoromban hatalmas esemény volt a karácsonyeste. Ez több szempontból is igaz. Egyrészt a szüleim mindig összehívták a rokonokat, még a távolabbiakat is, úgyhogy nagy társaság jött össze 10-12 ember, és anyukám csodálatos vacsorát főzött. Másrészt, valahogy mi gyerekek úgy éreztük, hogy el kell szórakoztatnunk ezt a sok vendéget. Mindenki kitalált valamit: a bátyám zongorázott, én verset mondtam, az unokatestvéremnek is mindig volt egy jó ötlete. Aztán egyszer csak rákaptunk a betlehemezésre. Attól fogva minden karácsonykor új meg új betlehemes játékot tanultunk be, és előadtuk a család nagy örömére. Mondhatom azt, hogy a karácsonyeste egy kicsit bevezetés is volt számomra a színház, a művészetek világába. Ezt én a mai napig nagyon jó dolognak tartom. Szeretném is, ha minél több gyerek megtapasztalhatná ezt: ha kis műsort készítenének, hogy az otthonukban igazi látványos ünnep legyen a karácsonyeste.

A karácsonyi felhő című meséből az is kiderül, hogy karácsonykor bármi megtörténhet. Ön mit kívánna az olvasóknak idén karácsonyra?

Úgy érzem, egyetlen dolgot kívánhatok: azt, hogy béke legyen. És itt most nemcsak a háborúra gondolok, hanem arra, hogy békésen lehessünk karácsonykor együtt. Lehessen finom vacsorát csinálni, meglepni egymást. És itt lehetne egy könyvet írni arról, hogy a karácsonynak nem az ajándékozás a lényege. Ajándékok nélkül is csoda karácsonyt lehet csinálni. Gondoljunk csak bele, a börtönökben is lehet meghitt a karácsony, anélkül, hogy a fogvatartottak elárasztanák egymást ajándékokkal. Csakhogy minden családban lehet feszültség, csetepaté. Én tényleg azt mondom, hogy karácsonykor minden lehetséges: még az is, hogy arra a pár órára kiengesztelődnek az emberek egymás iránt, és megtalálják a békét.

Mesélhet nekünk a terveiről? Milyen új mese várható?

Bevallom, kicsit késlekedősen és nyögvenyelősen szoktam dolgozni. Jelenleg két nagy álmom van. Az egyik ahhoz kapcsolódik, hogy a Pagony Kiadónál elindult egy kicsi sorozat Marék Veronika meséi címmel. Rövid versek, mesék jelennek meg benne. Már két kötet napvilágot látott, a harmadikat most rakom össze. A másik nagy álmom, hogy elkészüljön az egyik kedvenc mesém, ami egy képeskönyv lesz: A lila majom. Nagyon-nagyon szeretem ezt a mesét, és szeretném megcsinálni, amíg még tudok írni és rajzolni. Szeretném, hogy hamar a gyerekek kezébe kerüljön, mert ez egy nagyon fontos mese, és remélem, örömet szerez majd nekik.

 

Kapcsolódó bejegyzés:

A varázslatos villamos - interjú Kovács Tamás Györggyel

 

A bejegyzésben szereplő képeket a Móra Kiadó bocsátotta rendelkezésemre.

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

 

marek_veronika_202111_03.jpg

fotó: Kaunitz Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr3318236659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.12.11. 18:19:14

Micsoda szívmelengető interjú!:) A gyerekkoromat határozták meg a könyvei, úgyhogy ezt most nagyon köszönöm! <3

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.12.11. 18:21:58

@ChristineJane: <3 mondanom sem kell, rettentően izgultam, mielőtt beszélgettünk, de fantasztikus élmény volt, és nagyon hálás vagyok érte.:)
süti beállítások módosítása