Néhány napja fedeztem föl, hogy a youtube-on fönt van Az osztály (Entre les murs) c. francia film. Én évekkel ezelőtt láttam már, és nagyon nagy hatással volt rám. A film egy párizsi külvárosi iskola egy osztályának egy tanévét mutatja be. A forgatókönyv alapjául François Bégaudeau azonos című regénye szolgált. François Bégaudeau pedig saját, tanárként szerzett élményeit írta meg. Sőt, ő maga játszik is a filmben. Tanítványait sem színészek alakítják. Ez adja a film erejét. Az osztály megrendezett, fikciós elemekkel átszőtt film, de mindenekelőtt hiteles kordokumentum. A francia társadalom minden feszültsége, és természetesen a tanár és kamasz diákjai "harca", mind ott van az osztályterem falai között.

Én nemrég fejeztem be a tanítási gyakorlatomat. A francia gyarmatpolitikáról és az abból adódó megoldhatatlannak tűnő, máig ható problémákról pedig éppen most tanulok a szigorlatra. Ezért is érint meg újból nagyon Az osztály. És addig is, amíg nem lesz időm és erőm írni róla részletesen a port.hu összefoglalójával ajánlom, hogy nézze meg, aki teheti, még úgy is, hogy az alábbi videóhoz sajnos nincsen felirat. Az osztály megéri, hogy rászánjunk két órát!

UPDATE: A film sajnos már nem elérhető a youtube-on, az előzetesét tudom megmutatni.

 

 

02entre.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr726993605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2018.01.04. 18:41:34

Fantasztikus film lehet, meg fogom keresni, köszönöm!
süti beállítások módosítása