Read less, more tv!

2016.11.23. 09:07

Negyedik születésnapját ünnepli A Kihagyhatatlan blog! Ezen a szép napon én csak azt mondhatom, amit tavaly is: És az Idő még mindig rohan! Születésnapot ünnepel A Kihagyhatatlan blog! Kedves, Drága Olvasók, Rokonok, Barátok!:) Nagyon köszönöm, hogy olvassátok a blogot, csak így tovább! :) Petrának, Leventének, Csillának és Erzsinek még mindig köszönöm azt a sok jót és szépet, amit hozzátettek, hozzátesznek a bloghoz!

Most pedig, egy eseménydús év után, megpihenünk kicsit, és ünnepelünk. Csilla ebbe a bejegyzésbe ugyan most nem írt, de ötletet adott hozzá, és legfőképp ihletet, amiért nagyon hálás vagyok.:) Úgyhogy most Csillával együtt ajánlunk Nektek nyolc kihagyhatatlan sorozatot tea, csoki, forralt bor és zserbó mellé, a téli napokra. Jó szórakozást! Ó, igen, bejegyzésünk címe természetesen Doktor House-tól származik. Mert egy bölcs orvos mindig tudja, mikor kell tévét nézni!:)

 

lucifer-season-2_1.jpg

 

Lucifer:

Alaphelyzet: Az Ördög megunja a Poklot, inkább kiruccan a Földre és szórakozóhelyet nyit, természetesen Los Angelesben (a hely neve mi más is lehetne, mint Lux). Egy nap aztán Lucifer egy csinos rendőrnő társául szegődik, hogy különleges meggyőző ereje segítségével üldözze a bűnt. Mindeközben pedig pszichiáterhez jár, hogy Istentől elszenvedett minden sérelmét megbeszélhesse valakivel. És hogy mi megismerhessük összetett és érzékeny személyiségét…

A Földön vakációzó Lucifer karakterét Neil Gaiman és két alkotótársa jelentette meg először egy képregényben. Ez a képregény a sorozat alapja. A sorozat egyébként úgy épül fel, hogy Lucifer minden héten nyomoz egy bűnügyben, közben pedig akadnak természetfeletti rejtélyek is. Sajnos a nyomozós szálak általában laposak, vagy csak érdektelenek. Ami igazán izgalmas, az Lucifer és az emberek kapcsolata.

A sorozatban akad néhány kiváló mellékszereplő, például a Lucifer pszichiáterét játszó színésznő, Rachel Harris. De a készítők igazából mindent a Lucifert alakító Tom Ellis vállára tettek. Ő pedig néha brillírozik, néha viszont egészen nagy ripacs. Ennek megfelelőn a sorozat minősége is hullámzik. Bár a bűnügyek továbbra sem túl érdekesek, szerencsére az átívelő történetszálat érezhetően jól kidolgozták a jelenleg is futó második évadban, ez pedig sok lehetőséget ad Tom Ellisnek.

 

 

Tom Ellis egyébként, mint minden valamire való amerikai sorozat főszereplője, brit, egészen pontosan walesi. És persze szép hangja van. Amit ördögien jól tud használni. Bocs, ezt nem tudtam kihagyni. A Lucifer igazi, hamisítatlan guilty pleasure (no pun intended), 40 perc kikapcsolódás minden héten.

 

lucifer.jpg

 

The Crown:

Alaphelyzet: Peter Morgan forgatókönyvíró és drámaíró, aki A Királynő című filmben és az Audiencia című színdarabban már vizsgálta II. Erzsébet királynő uralkodásának azon éveit, amelyekre már mi is emlékszünk, a The Crown című sorozat írójaként a fiatal Erzsébet felé fordult.

Így jött létre egy elképesztően drága, a legapróbb részletekig átgondolt és kidolgozott sorozat. Az első évad 10 része Erzsébet és Fülöp esküvőjétől (1947) 1956 elejéig követi az eseményeket. Bár a sorozat egyik célja minden bizonnyal az, hogy emberi, a mindennapokkal küzdő családként mutassa be a brit királyi családot, talán éppen aprólékos kidolgozottsága miatt nagyon steril marad.

 

 

Az biztos, hogy a színészekre semmi panasz nem lehet. Sok mindenki megtette már, de nekem is a II. Erzsébetet alakító Claire Foyt és a Churchillt megformáló John Lithgow-t kell kiemelnem. És igen itt most meg kell említeni, hogy John Lithgow amerikai színészként játszik kiválóan egy brit sorozatban, pedig ez fordítva szokott lenni. Az ő közös jeleneteik a sorozat legizgalmasabb percei.

Azt hiszem, az egyes részek felépítése miatt érzem nagyon merevnek a sorozatot. Peter Morgan minden epizód elején bemutat egy helyzetet, kicsit szájbarágósan felvet egy kérdést, amelynek kapcsán aztán az utolsó percekben megkapjuk a tanulságot. Az pedig néha bizony zavaró tud lenni, amikor egy sorozat szinte kiabál: „kedves néző, most erre figyelj, erről a szereplőről pedig ezt gondold!”

A drámaiság kedvéért néhány eseményt észrevehetően nem úgy mutatnak be, ahogy az a valóságban történt. Például Margit és Peter Townsend kapcsolata jóval bonyolultabb okok miatt szakadt meg. De az események végkimenetelét és hatását tekintve a sorozat történetileg hiteles. A The Crown összességében lebilincselő sorozat, amelynek természetesen jövőre jön a második évada.

 

crown.jpg

 

Poldark:

Alaphelyzet: Oké, ennek a sorozatnak az alaphelyzetét ismeritek jól. A sorozat iránti lelkesedésem a nemrég véget ért második évadban sem változott semmit. De azért azt le kell írnom, hogy az utolsó részekben csak a színészeken múlott, hogy a Poldark nem lett lapos szappanopera izgalmas romantikus dráma helyett. Az utolsó részekben eluralkodtak a klisék. Igen, Winston Graham regényei is tele vannak klisével, de mint minden jó író, ezeket a kliséket gazdag környezetbe helyezte és jól kidolgozta. Ez a gazdagság és kidolgozottság hiányzott most néha a forgatókönyvekből.

 

 

De mondom, a színészek egyszerűen káprázatosak. Ebben az évadban Eleanor Tomlinson (Demelza) és a Francisként fantasztikusan átalakuló Kyle Soller tette rám a legnagyobb hatást. És igen itt is meg kell említeni, hogy Kyle Soller amerikai színészként játszik kiválóan egy brit sorozatban, pedig ez fordítva szokott lenni. De Jack Farthing (George) és Aidan Turner (Ross) nem maradnak le mögöttük. Egy szó, mint száz: várom a várhatóan jövő szeptemberben érkező harmadik évadot, számolom a napokat, és rendületlenül olvasom a regényeket.

 

poldark17.jpg

 

Chance:

Alaphelyzet: Hugh Laurie visszatért a tévébe, yeah! Ha el akarnám viccelni, azt mondanám, hogy a Chance a Terápia durva változata. De vegyük komolyan: A sorozatban Hugh Laurie egy törvényszéki neuropszichológust alakít, a neve Chance, és teljesen más karakter, mint Dargay András, vagy mint House. Chance beleszeret egyik (valószínűleg skizofrén) páciensébe. Miközben megpróbálja megmenteni a nőt erőszakos férjétől, ő maga is egyre nagyobb veszélybe kerül. És ha ez még nem lenne elég, egy szép bútordarab a bűn felé sodorja az orvost...

 

 

A Chance lassan építkező sorozat, amelynek minden epizódja megvisel egy kicsit. Kem Nunn regénye alapján készült, és főleg azért nyugtalanító, mert magáról a főszereplő Dr. Eldon Chance-ról sem lehet eldönteni, hogy igazán olyan ártatlan jó ember-e, amilyennek látszik, vagy könnyen bűnbe esik. Hat rész után minden egyre kuszább és félelmetesebb, mégis alig várom a folytatást. Hugh Laurie már magabiztosan tér vissza brit színészként amerikai sorozatba, és nincs mit finomkodni, egyszerűen egy zseni.

Én kishitűen, és rajongói szeretettel telve, azt hittem, nekem már nem tud újat mutatni, már minden színészi rezdülését ismerem és szeretem. Erre most itt van, és megint mutat valami újat. És megint lenyűgöz.

 

chance.jpg

 

The Affair:

Alaphelyzet: A szenvedélyes egynyári kalandból komoly viszony lesz. Noah (Dominic West), az odaadó apa és szerető férj egy családi nyaralás alkalmával ismerkedik meg Alisonnal, a pincérnővel (Ruth Wilson). A sorozat legnagyobb vonzerejét az adja, hogy a két főszereplő a viszony történetét – hogy nagyon precíz legyek – kettős szubjektív narratívában meséli el.  Azaz egy epizód úgy épül föl, hogy az első félórában Noah, majd a második félórában Alison szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. A valóság pedig mindig változik, attól függően, hogy ki meséli el…

A The Affair rendkívül intenzív és érzékeny sorozat, amelynek szó szerint minden apró részletére figyelni kell, mert bizony annak is jelentősége lehet, hogy a mesélő éppen hogyan emlékszik a másik szereplő ruhájára. Szépen, lassan, lebilincselő építkezéssel az is kiderül, miért fontos, hogy mi megismerjük ennek a viszonynak a történetét. A második évadban már Noah feleségének és Alison férjének a nézőpontját is megismerhetjük. Ez tovább árnyalja (és bonyolítja) a történetet.

 

 

Azt talán már mondanom sem kell, hogy az amerikai sorozat mindkét főszereplője, Dominic West és Ruth Wilson (igen, bizony, akit Jane Eyre-ként ismerünk) is angol. Úgyhogy én most az amerikai, Maura Tierneyt emelem ki a szereplők közül. A Vészhelyzetből ismert színésznő minden túlzás nélkül fantasztikus Helen, a megcsalt feleség szerepében.

A sorozatot Hagai Levi és Sarah Treem találta ki (ők készítették az izraeli majd az amerikai Terápiát is, Hagai Levi a magyar Terápia elkészítésében is részt vett). A The Affair a napokban kezdte a harmadik évadát.

 

the_affair_-season_1.jpg

 

Az ifjú pápa (The Young Pope):

Alaphelyzet: Napjainkban játszódó kitalált történet. Megválasztják az eddigi legfiatalabb (a negyvenes éveiben járó), és az Egyház történetének első amerikai pápáját. Az ifjú pápát mindenki irányítani, de legalábbis befolyásolni akarja. Arra senki sem számít, hogy a XIII. Pius néven trónra lépő pápa minden percben valami váratlan, meghökkentő dolgot tesz…

Az ifjú pápa 10 részes első évadát Paolo Sorrentino, A nagy szépség és az Ifjúság ünnepelt olasz rendezője készítette és rendezte. A sorozat főszereplője Jude Law, aki természetesen angol, de azért ő alakítja az amerikai ifjú pápát. Mellette fontos szerepet kap Diane Keaton. Az ifjú pápa a legzavarbaejtőbb sorozat, amit valaha láttam. A Rómában, Velencében és Dél-Afrikában forgatott sorozat fényképezése lélegzetelállító, Jude Law játéka pedig hipnotikus erejű.

 

 

Ezt a sorozatot tényleg tátott szájjal lehet nézni, gyakran gyomorgörccsel küszködve. A pápa és az olasz miniszterelnök félelmetes első beszélgetése például napok múltán is eszembe jutott. De azt még mindig nem tudom, mire megy ki ez az egész. Tartalom is van a zseniálisan megalkotott főcím mögött? Vagy ez az erős hatás leenged majd, mint egy lufi? Ha vége lesz a sorozatnak, nem marad utána semmi? Egy biztos: ha egyszer elkezdtük, ezt a sorozatot nézni kell.

 

the-young-pope.jpg

 

A vámpír, a vérfarkas és a szellem (Being human UK):

Alaphelyzet: Két jóbarát (az új helyesírási szabályok szerint ezt már lehet így írni bizony, ezt is egy sorozatnak köszönhetjük), egy vámpír és egy vérfarkas közösen bérel lakást. A két fiatal férfinak hamarosan rá kell jönnie, hogy lakásukban szellem kísért. A szellem, egy kedves fiatal nő, gyorsan összebarátkozik a vámpírral és a vérfarkassal. Mitchell (a vámpír), George (a vérfarkas) és Annie (a szellem) ezután egymást segítve próbál alkalmazkodni napjaink emberi világához. Próbálnak emberek lenni, de természetfeletti környezetük folyamatosan fenyegeti őket…

 

 

A Being human az idei nyaram nagy sorozatélménye, mert bár öt évada (ami egyébként csupán 37 rész, mivel brit sorozatról van szó) alatt erősen ingadozik az aranyos guilty pleasure és az egészen zseniális sorozat között, mindvégig szerethető marad. És a lényeg egy részben sem változik: embernek lenni nehéz, de nagyon jó dolog.

A BBC Three 2008-ban mutatott be pilotot a sorozathoz, majd 2009-ben indult a sorozat maga, nagyrészt új szereplőkkel. Mitchellt, a múltja elől menekülő vámpírt például a pilotban még nem, de a sorozatban már Aidan Turner alakítja, nem is akárhogy. (Edward elbújhat.) Féltem is, amikor a harmadik évad végén Aidan Turner távozott a sorozatból: hogyan lehet ezek után folytatni? De a készítők mesterien rázták föl a sorozatot egy ilyen fordulat után. Sőt, az ötödik évadra olyan remekül működő új vámpír-vérfarkas-szellem triót alkottak, hogy a szavam is elállt.

 

 

Hal Yorke (Damien Molony) azóta is a kedvenc szereplőm a sorozatból. Hal nagyjából 519 éves, csábító, kegyetlen, de nagyon érzékeny és esendő vámpír. O.C.D.-vel küszködik, és olyan megfigyelőképessége van, amely előtt Sherlock Holmes is csak meghajolni tudna. Damien Molony pedig mindebből olyan szerethető, összetett karaktert formál, hogy öröm nézni. (Adam meghúzódhat a sarokban, pedig ő sem semmi.) Nagyon sajnáltam, hogy vége lett a Being Humannek, néztem volna még.

 

halep7-3.jpg

 

Aranyélet:

Alaphelyzet: Miklósi Attila (Thuróczy Szabolcs) hosszú évekig csalással és ügyeskedéssel tartotta fönn családja magas életszínvonalát, apja halála után azonban szeretne visszatérni a helyes útra. Helyzete nem könnyű, mert felesége, Janka (Ónodi Eszter) igazi Lady Macbethként súgja a fülébe, hogy mit kellene még elkövetni az áhított aranyéletért…

 

 

Az Aranyélet finn eredetiből készült, és a magyar HBO harmadik minőségi sajátgyártású sorozata a Társas játék és a Terápia után. De a sorozatjunkie is megírta már, az Aranyélet esetében nem kell túlhangsúlyoznunk, hogy magyar és mégis jó. Egyszerűen jó sorozat, izgalmas karakterekkel, és jó ütemű történetvezetéssel. Alig várom már, hogy elkezdjem a második évadot.

                                                                                                                           Bori

 

arany.jpg

 

Lucifer

amerikai vígjáték-dráma sorozat, 42 perc, 2016

rendező: Nathan Hope  

zeneszerző:  Marco Beltrami

operatőr:  Glen Keenan

Szereplők

Lucifer Morningstar

Tom Ellis

Chloe Decker

Lauren German

Amenadiel

D.B. Woodside

Dan

Kevin Alejandro

Mazikeen

Lesley-Ann Brandt

Linda Martin

Rachael Harris

Hol látható? Fox, hétfő esténként. Itthon a Viasat3 vette meg, biztosan hamarosan jön a második évad.

 

The Crown

angol-amerikai drámasorozat, 60 perc, 2016

író: Peter Morgan

rendező: Stephen Daldry, Philip Martin

zeneszerző: Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams

szereplők

II. Erzsébet

Claire Foy

Fülöp herceg

Matt Smith

Margit hercegnő

Vanessa Kirby

Winston Churchill

John Lithgow

Hol látható? Netflix, november 4-én tették ki az első évadot. A második évad már készül. Magyarországon tévében még nem látható.

 

Poldark

angol kalandfilm sorozat, 60 perc, 2015

rendező: Edward Bazalgette, William McGregor

forgatókönyvíró: Debbie Horsfield

zeneszerző:  Anne Dudley

operatőr: Cinders Forshaw

szereplők

Ross Poldark                

Aidan Turner

Demelza Carne           

Eleanor Tomlinson

Elizabeth Poldark         

Heida Reed

Francis Poldark           

Kyle Soller

Verity Poldark            

Ruby Bentall

Dr. Dwight Enys          

Luke Norris

George Warleggan    

Jack Farthing

Hol látható? BBC One, vasárnap esténkét. A második évadnak most lett vége, a harmadikat már forgatják. Magyarországon még nem vetítik.

 

Chance

amerikai drámasorozat, 50 perc, 2016

író: Kem Nunn, Alexandra Cunningham

rendező: Lenny Abrahamson

szereplők

Dr. Eldon Chance

Hugh Laurie

D

Ethan Suplee

Jaclyn Blackstone

Gretchen Mol

Hol látható? Hulu, szerda esténkét. Rögtön két évadot rendeltek belőle. Magyarországon még nem látható.

 

The Affair

amerikai drámasorozat, 60 perc, 2014

író: Sarah Treem

rendező: Jeffrey Reiner

szereplők

Noah Solloway

Dominic West

Alison Lockhart

Ruth Wilson

Helen Solloway

Maura Tierney

Cole Lockhart

Joshua Jackson

Hol látható? Showtime, vasárnap esténként. A harmadik évad most kezdődött. Magyarországon még nem adják.

 

Az ifjú pápa

olasz-francia-spanyol-amerikai-angol drámasorozat, 60 perc, 2016

rendező:  Paolo Sorrentino

forgatókönyvíró:  Paolo Sorrentino

operatőr:  Luca Bigazzi

zene:  Lele Marchitelli

vágó:  Cristiano Travaglioli

szereplők

Lenny Belardo

Jude Law

Mary nővér

Diane Keaton

Voiello bíboros

Silvio Orlando

Hol látható? HBO és HBO GO. Magyarországon előbb bemutatták, mint Amerikában.

 

A vámpír, a vérfarkas és a szellem

angol vígjáték-dráma / természetfeletti sorozat, 60 perc, 2008

rendező:  Toby Haynes  

zeneszerző:  Richard Wells

operatőr:  Nic Morris

jelmeztervező:  Stewart Meachem

látványtervező:  Andrew Purcell

szereplők

George

Russell Tovey

Annie

Lenora Crichlow

Mitchell

Aidan Turner

Herrick

Jason Watkins

Nina

Sinead Keenan

Owen

Gregg Chillin

Tom McNair

Michael Socha

Hal Yorke

Damien Molony

Alex Millar

Kate Bracken

Hol látható? A sorozat már véget ért. (De az internet mindenben segít. :) ) Egyébként annyira sikeres volt, hogy csináltak neki kanadai-amerikai változatot is, 2011-2014 között, annak a magyar címe: Being human - Emberbőrben.

 

Aranyélet

magyar drámasorozat, 60 perc, 2015

rendező:  Mátyássy Áron, Dyga Zsombor

forgatókönyvíró:  Tasnádi István, Zomborácz Virág, Bárány Márton

operatőr:  Marosi Gábor

zene:  Pádár Krisztián

szereplők

Attila

Thuróczy Szabolcs

Janka

Ónodi Eszter

Mira

Döbrösi Laura

Márk

Olasz Renátó

Hollós

Anger Zsolt

Hol látható? HBO és HBO GO. A második évad nemrég kezdődött.

 

 hal.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr1511988502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincentmarvinjules 2016.11.23. 16:58:36

Jövőre pedig, tv less, more read :)
bocs, ezt nem tudtam kihagyni. Amúgy főhajtás és gratuláció!

vincentmarvinjules 2016.11.23. 17:05:02

Egyébként Sorrentino az új Fellini :) és a sorozat az új filmművészet, és az Ifjú pápa tényleg nagyon fölkavaró...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.11.23. 17:43:23

@vincentmarvinjules: köszönöm! Ez valóban kihagyhatatlan volt, és jövőre tényleg így lesz. :) Amúgy House sem a könyvek ellen beszélt általában, de vannak könyvek, amelyek inkább ártanak, mint használnak. Akkor már inkább egy jó kórházsorozat!:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.11.23. 17:46:07

@vincentmarvinjules: tényleg fantasztikus dolgok történnek mostanában a tévében, például Az ifjú pápa.

gertrudstein 2016.11.23. 17:53:21

félititation du coeur!

gertrudstein 2016.11.26. 06:23:37

Na, hogy tetszett az Ifjú pápa befejezése?
Nekem elég gagyi ez a mindent elöntő szeretet, nem éreztem indokoltnak ekkora változást a pápa viselkedésében. De micsoda fényképezés! Micsoda színészek!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.11.28. 15:45:36

@gertrudstein: valóban nagyon cukrosra sikerült a vége, olyan lett, amilyennek a világot látni szeretnénk. Ugyanakkor a stílusa megmaradt, és ha lesz második évad, biztosan jön még egy-két csavar is... Szóval, ha egyszerűen kell rá válaszolnom, akkor nekem tetszett a vége.:)

ChristineJane 2017.01.20. 14:33:48

A Lucifer esetében az a vicces, hogy amióta elkezdték szidni a sorozatot, hogy hullámzó minőségű és gagyi, azóta egyre jobb.:D A mostani részek is nagyon izgalmasak, nagy kár, hogy mindjárt újabb szünet jön májusig.

IamSherLocked 2017.02.07. 16:09:00

Micsoda sorozatorgia! :D Muszáj lesz falni őket az új évben. :) Pihenés gyanánt. Bizony, bizony, mert az ember megérdemli egy ilyen év után. :)
süti beállítások módosítása