Nyáron Erzsi, Csilla és én ismét együtt írtunk kedvenc filmjeinkről. És egy nagyon különleges sorozatról. Hugh Laurie és Benedict Cumberbatch együtt: A negyedik X. Ez következik most.

 

forty-something-hguh-laurie-benedict-cumberbatch.jpg

 

Erzsi

Sokan az esküvő környékén nem látnak túl az első pár boldog éven, nehéz belegondolni, milyen lesz egy kapcsolat, egy házasság évtizedekkel később. Ebbe a helyzetbe enged bepillantást A negyedik X.

A történet szerint egy negyvenes éveiben járó orvos, a szétszórt, de szerelemre áhítozó Dr. Paul Slippery szeretne újra visszatalálni boldog házastársi kapcsolatához. Központi problémája, hogy nem emlékszik, mikor volt igazán együtt utoljára a feleségével. Gyerekei kezdenek felnőni, feleségével eltávolodnak egymástól, magányosnak és meg nem értettnek érzi magát.

A bajt csak tetézi, hogy kamasz fiai egyre gyakrabban hozzák fel a lakásba csinos barátnőiket, ez pedig Pault minduntalan a saját megromlott házaséletére emlékezteti. Mindemellett Paul felesége éppen készül visszatérni a munkaerő-piacra, a gyerekek kirepülésével próbál újra rátalálni önmagára és levetni az anya-szerepet, s mindezen küzdelmek mellett nem igazán jut energiája Paul lelki válságával törődni.

Problémája megoldása érdekében Paul furánál furább eszközökhöz folyamodik: vágyfokozót próbál ki, mohamedán nőnek öltözik, alkoholista gyűlésre megy, sebészetileg eltávolít egy csengőt és ez csak néhány a szürreális kalandok sorában. A történetet tipikus angol humor jellemzi, a helyzetek valóság közeliek, de azért mégis kicsit túlmutatnak a hétköznapjainkon.

A karakterek az átlagembernél kicsit szerencsétlenebbek és bolondosabbak, ugyanakkor nagyon szerethetőek is. A történet egyik üde színfoltja Ronnie Pilfrey karaktere. Beatles dalai, rikító zoknija és fura reakciói mindenkinek garantáltan mosolyt csalnak az arcára. Egy másik csodás mellékszereplő Gwendolyn, Paul feleségének új, leszbikus főnöke aki akaratlanul is állandóan részese lesz a házastársak parttalan vitáinak, nehézségeinek.

De nem csak a mellékkarakterek erősek, a főbb szerepekben sziporkáznak a jobbnál jobb brit színészek. Paul megformálója Hugh Laurie, aki nagy kék szemeivel és csalódott arckifejezésével hihetetlen esendőséget és bájt kölcsönöz karakterének. Anna Chancellor, miután egy másik életben Mr. Darcy kezét sajnos nem nyerhette el, Paul Slippery feleségeként, Estelle-ként rengeteg női szereppel és feladattal kapcsolatos problémáról ad gondolkodnivalót. Paul és Estelle nagyobbik fiát pedig nem más, mint Benedict Cumberbatch alakítja. Most mondjátok meg, mi kellhet még egy hamisítatlan brit filmsorozathoz?

 

Csilla

A gyémánt, amit Rose beleejtett a Titanicból az óceánba. Ilyen kevesen ismerik ezt a sorozatot, és ilyen remekmű. Azért ilyen jó, mert képes a mindennapit, megszokottat a szürreálissal úgy ötvözni, hogy végig aközött a két érzés között gyűrődsz, hogy "ez még így pont lehetséges" és "hááát, ilyen már nincs". És miközben mindez a legviccesebb, legabszurdabb, legkínosabb jeleneteket eredményezi, rájössz, hogy ha máshogy is, a te életedben is vannak ugyanilyen hihetetlen történetek. Nem is egy. Akkor hogy is van ez a lehetetlennel? Hol kezdődik az őrület és hol végződik a józan ész? A sorozat ezt három életvidám és nagyon kamasz fiúval, azok barátnőivel, szüleikkel és azok kollégáival boncolgatja elképesztő humorral. A true must see! Sorozatot hevesebb rajongással nem is tudnék ajánlani.

 

 

Bori

A sorozat főszereplője Paul Slippery (Hugh Laurie), a negyvenes éveiben járó háziorvos, aki úgy érzi, minden összedől körülötte. Felesége, három gyerek felnevelése után, visszatér dolgozni. Paul fiai kirepülnének, szakmai élete sem úgy alakul, ahogyan kellene. A férfi mindent megtesz: házasságába visszacsempészné a szenvedélyt, fiait megpróbálja megérteni és a munkáját is igyekszik ellátni. Csakhogy semmi sem úgy alakul, ahogyan tervezte…

Nigel Williams angol író maga írt forgatókönyvet 1999-ben megjelent Fortysomething című regényéből. A sorozat első epizódja rémisztő is lehet, hiszen akárcsak a regény, a sorozat is kíméletlen angol humorral ábrázolja az egyébként nagyon is komoly helyzeteket. De ha ráhangolódtok, A negyedik X-en hangosan lehet nevetni.

Hugh Laurie megmutatja, miért szeretjük annyira: zseniális drámai színész és kiváló komikus egyszerre. Minden vicces helyzetben ott van Paul drámája. 2002-ban, a sorozat forgatásakor Benedict Cumberbatch még hosszú évekre volt attól, hogy tömegek várjanak rá az utcán, hogy legalább a haját megpillanthassák. De karizmája és tehetsége már 26 éves korában vitathatatlan volt. Az, hogy Hugh Laurie és Benedict Cumberbatch együtt szerepel egyébként tévétörténeti jelentőségű esemény. Hiszen kiderül, hogy Doktor House Sherlock Holmes édesapja.

Stephen Fry (Hugh Laurie legjobb barátja) villanásnyi megjelenése a sorozat egyik fénypontja. De A negyedik X-ben az én kedvencem egyértelműen Peter Capaldi, Dr. Ronnie Pilfrey szerepében. A férfi, aki zoknival és Beatles – dalokkal akar hódítani kétségtelenül a sorozat legszórakoztatóbb, egyben legfélelmetesebb karaktere. A negyedik X-ben kecsesen szállnak a guminők, és akad talán néhány fárasztó poén is, de a lényeg ez: a házasság sok év után is jó dolog, és még a gyerekek is jó fejek lesznek, ha ez nem is mindig látszik rajtuk…

 

fortysomething-tv-02-1-g.jpg

 

A negyedik X (Fortysomething)

 

színes, angol vígjátéksorozat, 50 perc, 2003

 

forgatókönyvíró: Nigel Williams

rendező: Hugh Laurie, Nic Philips

operatőr: John Kenway

zene: Robert Lane

Szereplők:

Paul Slippery Hugh Laurie

Estelle Slippery Anna Chancellor

Gwendolen Hartley Sheila Hancock

Surinder Lolita Chakrabarti

Rory Slippery Benedict Cumberbatch

Ronnie Pilfrey Peter Capaldi

Daniel Slippery Neil Henry

Edwin Slippery Joe Van Moyland

 

A negyedik X hatrészes, amelyből hármat Hugh Laurie rendezett. A sorozatot mindenképpen eredeti nyelven ajánljuk! A sorozat Magyarországon is elérhető DVD-n.

Hugh Laurie új sorozata, a Chance októberben érkezik. Benedict Cumberbatch novemberben tér vissza a mozikba, mint Doctor Strange, az idegsebészből lett világmegmentő varázsló.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr5111735089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2016.09.22. 20:47:14

Szuper, egyszerűen zseniális ajánlók! És micsoda sokszínűség! Ilyet még még! :)))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2016.09.22. 20:57:45

@IamSherLocked: én elfogulatlanul nagyon büszke vagyok ezekre az ajánlókra! És lesz még! Jön, jön, jön!:)))

ChristineJane 2018.01.06. 14:18:35

:DD ezt a sorozatot kevesen értik meg, pedig egyszerűen zseniális! <3
süti beállítások módosítása