Egy hete Grazban kalandoztam az én szuper nővéremmel. Hugh Laurie koncertjére mentünk, föl egészen a hegytetőre, a Mura folyó partján. A koncert éppen olyan fergeteges volt, mint Budapesten, életre szóló élmény. Én ezt az élményt a legjobban úgy tudom megörökíteni, hogy kiteszek egy ajánlót. Ezúttal 2009 áprilisából. Ünnepeljük most Hugh Laurie-t Fekete Viperával!

BBC Prime-ot nézni veszélyes dolog. Egyrészt, ha nem vigyázol könnyen éjszakába nyúló program lehet belőle. Másrészt, egy kettőre ráébredhetsz, hogy Rowan Atkinson, ha éppen nem Mr Beanként művel visszataszító dolgokat, nagyon is jó színész. Miután pedig erre ráébredtél, észre sem veszed és máris minden vágyad, hogy a Karácsonyfa alatt ott legyen a teljes Fekete Vipera gyűjtemény. S örömöd természetesen határtalan, amikor minden vágyad teljesül.

maci.jpgVelem éppen így történt. A Fekete Viperát, az angol abszurd humor egyik legnagyobb remekét, a BBC Prime-on kezdem nézni. Rowan Atkinsonnal hamar megbarátkoztam, ma pedig már saját Blackadder gyűjteményem van.

A nyolcvanas években készült sorozat a két neves forgatókönyvíró Richard Curtis és Ben Elton valamint a cím – és főszereplő Rowan Atkinson ötletei alapján összeálló „Mi lett volna, ha...?”, amely „a tényeket szinte teljesen figyelmen kívül hagyó” nézőpontból szemléli az angol történelem eseményeit. A négy évad alatt megismerhetjük III. Richárd (1483-1485), I. Erzsébet (1558-1603) és György régens herceg (1811-1820) udvarát valamint a nyugati frontot, 1917-ben. Azonkívül azonban, hogy III. Richárd, I. Erzsébet, György régens herceg és a nyugati front valóban létezett, semmit sem vehetünk biztosra.

Fekete Vipera először III. Richárd udvarában jelenik meg, mit Edinburgh hercege. Éppolyan ostoba és nyámnyila, mint mindenki más a környezetében. Utódairól – Lord Fekete Viperáról, Fekete Viperáról, György herceg inasáról és Fekete Vipera századosról – azonban hamar kiderül, hogy ők az egyetlenek, akik gondolkodnak, szerte Angliában. (Persze ez távolról sem jelenti azt, hogy teljesen normálisak lennének...)

Bármelyik században él is, a cinikus, élvhajhász és becsvágyó Fekete Vipera mindig nagy bajba kerül. Így a történet egy bizonyos pontján mindig fölhangzik szolgája, Baldrick legendássá vált mondata: „I have a cunning plan, sir!” „Nekem van egy ravasz tervem, uram!” Ez azonban általában csak fokozza a bajt... Vipera pedig törheti a fejét tovább, hogy kiutat találjon szorult helyzetéből. A napjait megkeserítő karaktereket egyébként olyan kiváló színészek keltik életre például, mint Miranda Richardson vagy Stephen Fry.

S igen, ha egy angol sorozatban föltűnik Stephen Fry, ott előbb – utóbb föltűnik barátja, Hugh Laurie is. S igen, mint azt Kedves Rendszeres Olvasóim már nagyon jól tudják, ha egyszer Hugh Laurie föltűnik valahol, az én szívem repesni kezd. Nem is kérdés, hogy az általa a Fekete Vipera világában megformált hihetetlenül élhetetlen, nagyon buta és nagyon önhitt, de mindig segítőkész György herceget valamint a kedvesen bugyuta George hadnagyot is nagyon szeretem.

Fekete Vipera történelemkönyvében I. Erzsébet legnagyobb gondja, hogy kifizesse-e a váltságdíjat a német földön raboskodó szívének kedves főrendekért vagy helyette inkább bulizzon-e a pénzből. György herceg pedig sohasem találja a harisnyáit, és ez sokkal inkább nyugtalanítja, mint az, hogy Franciaországban ismét forradalom tört ki. Mindketten sarkaiból kifordított világban élnek, ahol bármi megtörténhet. Történelmi tényeket tehát nem tudakolnék Viperától, azt viszont egyszer szívesen megkérdezném tőle, mégis hogyan képes röhögés nélkül megmaradni, mondjuk éppen György herceg társaságában. Nekem még sohasem sikerült...

                                                                                                                                              Bori

 

Fekete Vipera (Blackadder)

színes magyarul beszélő angol vígjátéksorozat, 1983

szereplők:

Rowan Atkinson

Tony Robinson

Miranda Richardson

Stephen Fry

Hugh Laurie

Tim McInnerny

forgatókönyv:

Richard Curtis

Ben Elton

Rowan Atkinson

rendezte:

Martin Shardlow

Mandie Fletcher

Richard Boden

 

És búcsúzóul itt az egyik legjobb szám Hugh Laurie és a Copper Bottom Band első albumáról. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr476544011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása