Dolgos volt az elmúlt nyaram. Nagyon sokat fordítottam. És bármilyen furcsa is, nekem segít a koncentrálásban, ha munka közben valamit hallgathatok. Így gyakorlatilag egész nyáron Cabin Pressure-t hallgattam. Pihenésképp pedig azt tervezgettem, milyen jó lesz, ha végre írhatok Nektek a Cabin Pressure-ről. Úgyhogy most minden további hűhó nélkül végre, végre itt van egy új, friss ajánló egy repülőgéppel és sok-sok jegesmedvével. Jó szórakozást!

cabin3.gif

A Cabin Pressure egy rádiójáték, egy sorozat, egészen pontosan egy angol sitcom, amelynek első részét 2008-ban mutatta be a BBC Radio 4. A Cabin Pressure írója John Finnemore brit színész, komikus, író, aki maga is szerepel a sorozatban, mint a briliánsan imádnivaló Arthur.

Arthur pedig nem más, mint az MJN Air Légitársaság egyetlen stewardja. A Cabin Pressure az MJN Air dolgozóinak kalandos mindennapjait meséli el. Persze, ahogy azt Carolyn, az MJN Air vezetője már az első epizódban megjegyzi, az ő cégét valójában bajosan nevezhetjük légitársaságnak. Hiszen tulajdonképpen egyetlen pici, mindössze 16 személyes repülőgép – becenevén GERTI – szállítja az utasokat (és sok minden mást is, jaj, de még mennyi minden mást) a világ körül. Egyetlen gépnek pedig nem lehet társasága. Az MJN Air igazából egy pont az égen.

De micsoda pont! Vezetője, a repülőgép tulajdonosa Carolyn (Stephanie Cole). Carolynnak egyetlen vágya van csupán: hogy vállalkozása gazdaságosan működjön, és ő meg tudja tartani a lassan, de biztosan darabjaira hulló GERTI-t. Carolyn alkalmazottai, azaz a pilóta és az első tiszt, valamint Carolyn fia, a fent említett Arthur, akarva-akaratlanul mindent megtesznek, hogy Carolyn vágya ne teljesüljön.

A pilóta Martin Crieff (Benedict Cumberbatch) 6 éves kora óta repülőgépet akar vezetni. (6 éves kora előtt pedig repülőgép akart lenni, természetesen.) Csak egy a baj: Martin nem vérbeli pilóta. Elvezet ő egy repülőt, de nem kiválóan. Éppen ezért minden percben bizonyítani akar. Hogy ez neki igenis megy. Hogy ő a kapitány. Így aztán görcsösen ragaszkodik a szabályokhoz. Szerinte mindennek pontosan úgy kell történnie, ahogy az a Nagy Könyvben, de legalábbis a pilótáknak szóló kézikönyvekben, meg van írva. És ez bizony Carolynnak igen sokba kerül néha.

Az első tiszt, Douglas Richardson (Roger Allam) éppen Martin ellentéte. Kiváló pilóta, tényleg a vérében van minden. A Nagy Könyvet pedig szerintem már ki is dobta rég az ablakon. Csak egy a baj: Douglast csempészésért kirúgták az Air Englandtől. Így került Martin mellé első tisztnek. Douglas az Egek Ura. Ezzel persze leginkább az önbizalom hiányos Martin életét keseríti meg. Douglas folyamatosan sántikál valamiben, terveket sző, csak azért, hogy neki magának a repülések minél nagyobb hasznot hozzanak. Carolyn pénztárcájának ez sem nagyon tesz jót. Douglas önző, öntelt, zseniális humora pedig gyilkos. De titkon azért neki is van szíve… hogyha igazán nagy baj van, és úgy néz ki, az MJN Airnek vége, na, akkor Douglas mindig előáll valami elképesztő ötlettel, és minden megoldódik.

 

Végül itt van Arthur, aki 29 évesen még mindig az anyjával él, de amúgy lelkes feltaláló (leginkább gyanús színű és állagú ételeket talál fel), veszélyesen segítőkész steward és, ha jobban belegondolok, Arthur bizony nagy gondolkodó is. Szerinte ugyanis a világ úgy briliáns, ahogy van. Különösen briliánsak benne a jegesmedvék, a sárga autók, és a boldogság biztos forrásai: az almák. Mint mondtam, Arthur veszélyesen segítőkész, és ezzel néha bizony veszélyesen sok gondot okoz Carolynnak (is).

John Finnemore élettel teli, szerethető karaktereket alkotott. Mindegyik karakter fejlődik az epizódok során, ez persze azért is lehetséges, mert a Cabin Pressure-ben remek színészek játszanak. Mind a négy színész annyira komolyan veszi a szerepét, mintha csak legnagyobb színházi – vagy filmszerepükről lenne szó. Komolyan veszik a felhőtlen szórakoztatást, és közben hallhatóan maguk is őszintén jól szórakoznak. Azt hiszem, ezért is olyan ellenállhatatlan a Cabin Pressure.

Igen, oké, én is Benedict Cumberbatch miatt kezdtem el hallgatni, ő egészen biztosan rengeteg rajongót szerzett a sorozatnak világszerte. Egyszer azonban Benedict Cumberbatch nem tudott elmenni a felvételre, így Tom Goodman-Hill ugrott be helyette Martinként, nem is akárhogy! Az ő epizódja azóta is az egyik kedvencem. Szóval nem kell ám elvetemült Cumberbatch-rajongónak lenni a Cabin Pressure imádathoz, sőt! Egyébként is Benedict Cumberbatch mellett Roger Allam, Stephanie Cole és John Finnemore is elismert és szeretett művész Angliában. Stephanie Cole-t nálunk a Doc Martin című sorozatból ismerhetitek, ő Martin doki egyik nagynénije. Érdekesség továbbá, hogy Roger Allam és Benedict Cumberbatch együtt szerepelt az HBO-n nálunk is bemutatott Az utolsó angol úriember című sorozatban. Roger Allam játszotta Campion tábornokot.

 

A Cabin Pressure harmadik évadában csatlakozott a stábhoz visszatérő szereplőként Anthony Head, mint Hercules, vagyis inkább Herc Shipwright. Herc magabiztos pilóta (ezzel az őrületbe is kergeti Douglast, aki egyedül magának tartaná meg ezt a szerepet), de akkor nincs könnyű dolga, amikor éppen Carolyn szívét hódítaná meg. Anthony Headet már hallhattátok a Neverwhere-ben, ahol ő volt Mr. Croup.

A Cabin Pressure tényleg az első pillanattól az utolsóig rabul ejt. Főcímzenéje Mihail Glinka Ruszlán és Ludmilla című operájának nyitánya, amely tökéletesen megadja a hangulatot egy kis repüléshez. A vége főcím utolsó szavai pedig, ahogy Benedict Cumberbatch azt mondja: „…and the programme was a Pozzitive production for the BBC”, egészen viccesek. Igaz, ez a pár szó csupán száraz adat, arról tudósít, melyik cég gyártotta a műsort a BBC-nek, mégis úgy hat, mint egy utolsó poén a rész végén. Egészen biztos vagyok benne, hogy van olyan Cabin Pressure rajongó a világon, akinek ilyen felirat van pólóján. (Nekem még nincs, ha esetleg arra gyanakodnátok…)

A Cabin Pressure jelenleg 25, közel félórás epizódból áll. Az egyes úti célokat jelölő epizódcímek ABC-sorrendben követik egymást. Az úti célok mindegyike létező település, kivéve egyet, Fittont. Fitton az a kisváros, ahol az MJN Air tulajdonképpen működik, és John Finnemore találta ki. Minden Abu Dhabival kezdődött egyébként, most tartunk Yverdon-les-Bains-nél. John Finnemore nemrég jelentette be a blogján, hogy jön Zürich. És sajnos ez lesz a Cabin Pressure utolsó állomása, mert John Finnemore szerint a csúcson kell abbahagyni azt, ami jó, amikor még mindenki élvezi.

 

Úgyhogy 4 teljes évad, egy karácsonyi különkiadás és sok vidám perc után egy 45 perces különleges epizóddal a Cabin Pressure még idén véget ér. Az utolsó epizód nyilvános felvételére 2014. február 23-án kerül sor, a jegyeket már elkapkodták. Azt még nem tudni, hogy az utolsó epizód mikor kerül adásba. De nekem már most vérzik a szívem. Hiányozni fog Douglas, Martin, Carolyn, Arthur és mindaz, amit együtt átélnek. A sziporkázó poénokról nem is beszélve! Akárhányszor hallgatom a Cabin Pressure-t, mindig találok benne valami újat, ami aztán napokig elkísér. Nincs is annál jobb, mint magamban nevetni a HÉV-en egy-egy mondatán! Nektek is csak ezt kívánhatom: élvezzétek a Cabin Pressure-t és szerezzen Nektek sok örömöt, akárhányszor is hallgatjátok!

                                                                                                          

                                                                                                                              Bori

 boa.png

Hasznos oldalak Cabin Pressure hallgatáshoz: INNEN megszerezhetitek az összes részt jó minőségben.

A rajongói oldalon megtaláljátok az összes részt leírva, ami angol tanuláshoz is nagyon hasznos.

John Finnemore blogja már önmagában is élmény.

És természetesen a Cabin Pressure rajongóknak is van facebook oldala. (Az itt látható kép is onnan származik.)

Sherlock rajongóknak még egy kis kényeztetés:

Douglas és Martin éppen úgy unatkozik, mint Sherlock.

Martin A sátán kutyáját próbálja izgalmasabbá tenni úgy, hogy leveszi a cím utolsó betűjét. Hát... (Ezt sajnos már nem tudom megmutatni, mert törölték a youtube-ról, de remélem, jó sokan meghallgattátok! :) )

És végül: Benedict Cumberbatch ugyanazt, Sherlock Holmes egyik leghíresebb mondatát, mondja Sherlockként majd Martinként. Ehhez nem is kell mit hozzáfűznöm.

 

(A legvégére egy szerkesztői megjegyzés: most először csináltam galériát. Igen, a második kép egy galériát nyit meg. Ha bármi gond van vele, szóljatok!)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr985475637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása