Jane Eyre 2011-ben

2013.09.20. 09:30

Az utóbbi években nagyon megszerettem a Jane Eyre 2011-es filmváltozatát, ott van a gyűjteményemben, és igen, Michael Fassbender is teljesen elbűvölt már. Mégis érdemes megőrizni, hogyan láttam Cary Fukunaga rendező Jane Eyre-filmjét, 2011-ben. Így hát, a következő ajánlót minden változtatás nélkül teszem közzé. De a könyv mellett ma már a 2011-es Jane Eyre-filmet is szívből ajánlom mindenkinek!

Én tényleg elhatároztam, hogy szeptembertől rendes leszek. Robin Hood ellenállhatatlan ellenségét, Sir Guy of Gisborne-t csak hetente egyszer csodálom, szombatonként a TV-ben. Egyébként pedig mindennap korán elmegyek aludni. Elvégre elkezdődött az egyetem. Elhatározásom nagyon szép volt. Csakhogy aztán jött Mr. Rochester. Magam sem tudom, hogyan lehetséges, hogy Charlotte Brontë először 1847-ben megjelent leghíresebb regényét eddig nem olvastam. És egyetlen filmfeldolgozását sem láttam még. Az elmúlt hetekben azonban lelkesen és izgatottan kezdtem el pótolni a lemaradást. Először elolvastam a regényt magyarul, majd megnéztem az Amerikában már idén márciusban bemutatott legújabb Jane Eyre – filmet. Hogy a regény tetszett, azt talán mondanom sem kell. Néha ugyan hiányzott belőle a derű és a humor, de szenvedélyes volt, izgalmas és borzongató, teljesen magával ragadott. Éjszakába nyúlóan olvastam, nappal pedig szinte mindenkivel megbeszéltem volna, hogy éppen mi történik, és mit érzek, ha Jane Eyre-re vagy Mr. Rochesterre gondolok. A legújabb filmet is nagyon vártam. Az előzetese csupa jót ígért. Sajnos – ahogy az máskor is gyakran megesik – maga a film közel sem lett olyan jó.

jane eyre.jpgElmesél mindent, amit kell, ez nem vitás. Jane Eyre gyötrelmes gyerekkora után nyugalomra és boldogságra lel Thornfield Hallban, mint Mr. Rochester gyámleányának nevelőnője. S amikor már azt hinné, boldogabb nem is lehet, fény derül Mr. Rochester sötét tikára… Bámulatba ejtő táj, csodálatos díszletek, szép jelmezek, jó színészek, és van néhány hatásos, nagyon jó jelenet is. Például Jane és Mr. Rochester első beszélgetései, majd fájdalmas elválásuk. A film egésze mégis szaggatott és felületes. Hiányzik belőle Jane Eyre. A Világirodalmi Lexikon így ír a könyvről: „A regényben az izgalmat nem a külső események okozzák. Jane érzései keltik a feszültséget, a melodramatikus helyzetek mögött mindenütt igaz szenvedély lüktet.” A filmben azonban minden csupán külső esemény marad. Mindaz, amit a könyvben Jane érzésein, vívódásain, gondolatain keresztül ismerünk meg és élnünk át, egyszerűen csak elvonul a szemünk előtt. Szépen és pontosan, ez igaz, de nem hagy mély nyomot. Egyszerűen hiányzik mindaz, ami Jane Eyre történetét hihetővé, élővé és lüktetővé teszi.

Nekem a legnagyobb élmény ebben a filmben Jamie Bell volt. Jamie Bell nem volt még 14 éves, amikor eljátszotta Billy Elliotot, az angol bányász faluból származó balettozni vágyó kisfiút. Úgy játszotta el, hogy aki csak látta, azóta is emlékszik rá. A 2011-es Jane Eyre – filmben – immár 25 évesen - Jamie Bell St. Johnt, a lelkészt alakítja. Alakításában igazi erő van, szavainak, mozdulatainak valóban hinni lehet. Hozzánk 2011. október 13-án érkezik a mozikba a legújabb Jane Eyre – film. Egészen biztosan elmegyek megnézni. Ennyit mindenképpen megérdemel. De hogy a filmgyűjteményembe végleg beteszem-e, azt még nem tudom. Talán inkább megkeresem a regényt angolul és elolvasom újra. Akkor mindent igazán átélhetek még egyszer!

                                                                                                                                       

                                                                                Bori

 

A film brit előzetese

 

 

 

A film amerikai előzetese

 

 

jamiebell-1.jpg

Jane Eyre

színes, feliratos, angol-amerikai romantikus dráma, 120 perc, 2011

rendező: Cary Fukunaga
író: Charlotte Brontë
forgatókönyvíró: Moira Buffini
zeneszerző: Dario Marianelli
operatőr: Adriano Goldman

szereplők: Mia Wasikowska (Jane Eyre) Miachel Fassbender (Mr. Rochester) Jamie Bell (St. John Rivers) Amelia Clarkson (a fiatal Jane) Judi Dench (Mrs. Fairfax)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr65523561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása