Hihetetlen, de egy hét és már október lesz! A Nap még süt, de azért már lehet keresni olyan könyveket, filmeket és sorozatokat, amelyekkel majd jól bele lehet kucorodni a fotelba egy macskával és egy bögre teával. Ennek örömére hoztam nektek néhány (egészen pontosan öt) izgalmas hírt, amely megragadott. 

1. Hamarosan (várhatóan októberben) megjelenik magyarul Alice Oseman első regénye, a Solitaire - Pasziánsz. Ennek a regénynek a főhőse Tori Spring, Charlie-nak, a Heartstopper főszereplőjének a nővére. Tori az öccséért bármit megtenne, de ő maga titokzatos és nagyon magányos. Most azonban  végre megismerhetjük a világát. Én januárban tervezem elolvasni a Solitaire-t, utána pedig szeretnék írni róla.

 

solitaire.jpg

 

Luca már hatéves, kilenchónapos kora óta cukorbeteg. Édesanyjával, Izeli-Stark Katalinnal a mindennapi kihívásokról beszélgettem. Mi okoz nehézséget? Miben segít a technika? Mi az, ami már csak rutin? És mi az, ami pozitívum ebben a helyzetben? A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin szeptemberi számában olvashatjátok.

 

izeli_csalad_c_egycseppfigyelemalapitvany.jpg

fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

 

Hogyan derült ki, hogy kislányod, Luca, cukorbeteg?

Egy nyári napon történt. Luca kilenchónapos volt, és egyszer csak azt vettem észre, hogy nagyon sokat iszik. Körülöttem akkor még mindenki azt mondta, hogy „ó hát nyár van, meleg, sokat iszik, örülj neki”. Én azonban éreztem, hogy valami nincs rendben, mert Luca alig evett, viszont tényleg egyfolytában az innivalót kereste. Tarjánban lakunk, ott mentünk el a háziorvoshoz egy státusz vizsgálatra. Mivel én magam is cukorbeteg vagyok, háromhavonta mértük Luca vércukorszintjét, és addig minden teljesen rendben volt. De ezen a vizsgálaton 24 felett volt a vércukorszintje. Tudni kell, hogy a normális vércukorszint, éhgyomorra mérve, 3,9-5,5 mmol/l között mozog, ennél magasabb szint már cukorbetegséget jelez. Sajnos beigazolódott, amitől féltem.

Idén augusztusban három teljesen különböző könyvet olvastam, és rögtön tudtam, hogy erről írnom is kell majd nektek. Hogyan kelt életre a szerelmes kamaszok története? Miként hálózza be életünket a kapitalizmus realizmusa? Mi vár minket túl a varázslaton? Könyvajánló a nyári olvasmányélményeimből, mert az olvasás egyik csodája éppen az, hogy bármit kinyithatunk, átélhetünk és elképzelhetünk.

 

szkv.jpg

 

The Heartstopper Yearbook

Nick és Charlie a Heartstopper-képregények főszereplői Alice Oseman Solitaire című regényében jelentek meg először, mint háttér karakterek. Abban a regényben a két fiú már biztos alapokon álló, szeretetteljes kapcsolatban él. Alice Osemant azonban saját bevallása szerint az első pillanattól kezdve érdekelte, hogyan jutottak el idáig. Hogyan találkozott Nick és Charlie? Hogyan kezdődött a kapcsolatuk? Ezekre a kérdésekre választ keresve indult el a Heartstopper-képregénysorozat, amely olyan népszerű lett, hogy a Netflix hamar sorozatot forgatott belőle, kiváló szereplőgárdával.

Zsebalja apró lakói az érzelmeket összegyűjtik és belőlük időjárást kevernek. Eközben már az óvodás korosztály megtanulhatja, melyek az alapérzelmek, hogyan lehet őket azonosítani, megnevezni, és ami a legfontosabb, beszélni róluk. Kertész Erzsi pszichológussal, a kötet szerzőjével beszélgettem érzelmekről, időjárásról, fantáziadús illusztrációkról, és arról, mennyire fontos, hogy átéljük azokat a pillanatokat, amikor „egyszerűen csak jól vagyunk.” A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin augusztusi számában olvashatjátok.

 

zsebalja.jpg

 

Hogyan jött az ötlet, hogy érzelmekről írj kisgyerekeknek?

A könyv megjelenésének több előzménye is van. Mivel pszichológus vagyok, nem ritka, hogy a kiadók azzal a kéréssel keresnek meg, hogy készítsünk közösen valamilyen pszichológiai témájú könyvet. Az ilyen típusú könyveket gyakran nevezik segítő könyveknek. Én ezt az elnevezést kis fenntartással kezelem, mert azt tudnunk kell, hogy egy könyv önmagában nem alkalmas arra, hogy problémákat oldjon meg. Abban hiszek, hogy nagyon jó katalizátor lehet. Segíthet abban, hogy a problémák felszínre bukkanjanak, hogy beszélgessünk róluk. Közös könyvolvasás, feldolgozás során a szülő vagy a pedagógus észre veheti, ha egy kisgyereknél valamilyen elakadás van. Bennem is van tehát egy segítő szándék az ilyen típusú könyvek írásakor. A Zsebaljai időjárók megszületését megelőzte, hogy van egy hasonló típusú kötetem, a NEM mese, amely humoros formában szól a nemet mondás nehézségeiről. Ez nagy örömömre elég népszerű lett, és sok szülő keres hasonló, de kisebbeknek, akár már óvodásoknak szóló, pszichológiai témájú könyvet. Így jutott eszembe a Zsebaljai időjárók története.

Bizony, visszatérhetünk Virgin Riverbe, a látszólag álmos amerikai kisvárosba, ahol azonban a felszín alatt ármány, szerelem, drogdílerek és gyilkosok lapulnak. Egészen pontosan 2023. szeptember 7-én érkezik a sorozat folytatása a Netflixre. 

 

virgin_river_1.jpg

 

Szeptemberben 10 epizódot kapunk, és még idén november 30-án érkezik két ünnepi rész, hogy a karácsonyi hangulatban se maradjunk Virgin River nélkül. 

A sorozatról egyébként én szoktam írni a Sorozatjunkie-n, a negyedik évadról például így: "Kezdjük rögtön azzal, hogy Hope visszatérése nagyon jót tett a sorozatnak. Nem kellett sokat aggódnunk érte, hamar kiderült, hogy túlélte az autóbalesetet. A baleset nyomán azonban traumás agysérülést szenvedett, amely memóriazavarhoz, hangulatváltozásokhoz és a döntésképessége megváltozásához vezetett. Ezt a helyzetet a sorozat keretein belül egészen reálisan mutatták be. Hope és a Doki kapcsolata nagyon szép, és Hope és Muriel kapcsolata is szépen fejlődik." - a teljes írást ITT találjátok.

A "tovább" mögött pedig megtaláljátok az 5. évad előzetesét, amelyből kiderül, hogy izgalomból ezúttal sem lesz hiány, csak győzzük kivárni.:)

Vannak olyan esetek, amikor a szülő a legnagyobb jó szándékkal is balesetveszélyes helyzetet teremt, és a gyerekek kedvenc játékai is lehetnek veszélyesek. Mit tehetünk, hogy megelőzzük, enyhítsük a sérüléseket, és mi a legfontosabb, ha már megtörtént a baj? Dr. Kassai Tamás gyermektraumatológussal beszélgettem. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin augusztusi számában olvashatjátok.

 

kassai1.jpg

 

Vannak olyan, játékok, jó szándékú, ösztönös szülői szokások, amelyekről nem is tudjuk, hogy veszélyesek?

Szögezzük le, hogy most nem a szándékosan okozott sérülésekről beszélünk, hanem a véletlen sérülésekről. Igen, a gyerekeket érhetik a mindennapokban, játék közben véletlen sérülések. A véletlen baleseteknél pontosan arról van szó, hogy nem tudjuk azt, hogy mi fog történni. Nem tudjuk, hogy mi következik abból a mozdulatból, abból a tevékenységből, amelyet végzünk. Ha tudnánk, hogy mi lesz abból, amit teszünk, akkor el tudnánk kerülni a balesetet.

Loki körbe-körbejár

2023.08.07. 19:05

Sőt nem is egy Loki, hanem több. Az MCU eddigi legjobb sorozata 2023. október 6-án folytatódik a Disney+-on, ennek örömére már két plakátot, sőt előzetest is kaptunk.

 

 

"Egészen biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki azóta azt várta, hogy Loki Laufeyson saját, az ő karakterét középpontba állító Marvel-produkciót kapjon, amióta csak először meglátta Tom Hiddlestont a tűz és csínytevés delejes tekintetű isteneként a vásznon. A várakozás idén június 9-én ért véget, ekkor érkezett meg a Disney+-ra a Marvel sorozata, amelynek címe egyszerűen csak ennyi: Loki. És ennél nem is kell több, ezzel megkaptuk az MCU (Marvel Cinematic Universe) eddigi legjobb sorozatát. A Loki nemcsak a Marvel egyik legnépszerűbb karakterét mutatja be minden eddiginél jobban (és facsarja meg vele a szívünket minden eddiginél alaposabban), de játszi könnyedséggel beindítja az MCU 4. fázisát, amely elhozza majd az Őrület Multiverzumát." - két éve, 2021 augusztusában így írtam a Lokiról. A teljes írást ITT éritek el, a második évad előzetesét a "tovább" mögött találjátok. 

A premierdátum és az első jelenet után nemrég megérkezett a Heartstopper 2. évadjának előzetese. Én pedig úgy éreztem, most nem tehetek csupán annyit, hogy kiteszem ide, „tessék, íme a várva várt előzetes”, kell egy kis plusz is. Így jött az ötlet, hogy mielőtt megmutatnám az előzetest, röviden írok Nektek egy filmről. Méghozzá nem másról, mint arról a filmről, amelyben Kit Connor (Nick a Heartstopperből) eljátszotta egyik első szerepét. Nagy izgalommal le is ültem a 2019-ben bemutatott A boldogságvirág (Little Joe) című film elé.

 

littlejoe1.jpg

 

A film főszereplője Alice (Emily Beecham) elismert kutató, aki növénynemesítőként dolgozik egy angol laboratóriumban. A kutatócsoport, amelyet vezet, azon dolgozik, hogy egy olyan növényt, egészen pontosan csodás illatú virágot hozzon létre, amely ugyan sok törődést igényel, cserébe viszont boldoggá teszi a tulajdonosát. A virág tehát a lelket gyógyítja, segít a mentális egészségünk megőrzésében.

Laura és Bence egy nap arra lesznek figyelmesek, hogy egy csinos, félénk és kissé haloványan látszó fehér ruhás lány jelent meg a szobájukban: egy kísértet. A gyerekek nem ijednek meg, kamaszos kíváncsisággal nyomozni kezdenek, mi történhetett a lánnyal, és hogyan segíthetnének neki megtalálni az igazi helyét. Benedek Szabolcs íróval első ifjúsági regénye kapcsán beszélgettem múltunkról és jelenünkről. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin júliusi számában olvashatjátok.

 

feher-ruhas-lany-teljes-borito.jpg

 

Hogyan kezdted írni a regényt? Eleve ifjúsági regényt terveztél vagy a történet maga alakult?

Ez a történet konkrétan ifjúsági regénynek íródott. 2021 őszén kaptam egy ösztöndíjat a Magyar Írórezidenciától. Elutazhattam Nyíregyházára, ahol beköltözhettem a könyvtár vendéglakásába, ott írhattam a regényemet. Az ösztöndíj pályázatot eleve úgy adtam be, hogy ifjúsági regényt írnék. Izgalmas vállalkozás, kísérlet volt ez a részemről, mert előtte – egy-két mesét leszámítva - soha nem írtam még szépirodalmat fiataloknak. A fehér ruhás lány az első ifjúsági regényem.

 

Mi a közös Luther nyomozóban, Strike-ban, és társában, Robinban, a Young Royals szereplőiben, Downton Abbey lakóiban és a Heartstopper hőseiben? Bizony az, hogy az utóbbi hónapokban mindegyikükről jelent meg írásom a Sorozatjunkie-n. Szeretek nekik írni, mert nagyon jó közösség. Vegyük is most sorra azt a két filmet és három sorozatot, amelyekről a legutóbb írtam a Junkie-ra. Elszánt nyomozók, szerelmes kamaszok és Downton Abbey új korszaka. Ki ne hagyjátok!:)

 vendegjunkie2.jpg

Luther: The Fallen Sun

"2019-ben, a Luther 5. évadja kapcsán azt írtam, hogy az a szezon nagyon akart, de már nem tudott annyit adni, mint az előzőek. Ezért is vártam a Luther: A lemenő nap című filmet, hogy az visszahozza Luther sötét, de ellenállhatatlan világát, és ismét magával ragadjon." A teljes írást ITT találjátok, kiderül belőle, sikerült-e Luthernek, hogy újra magával ragadjon.

süti beállítások módosítása