Idén augusztusban három teljesen különböző könyvet olvastam, és rögtön tudtam, hogy erről írnom is kell majd nektek. Hogyan kelt életre a szerelmes kamaszok története? Miként hálózza be életünket a kapitalizmus realizmusa? Mi vár minket túl a varázslaton? Könyvajánló a nyári olvasmányélményeimből, mert az olvasás egyik csodája éppen az, hogy bármit kinyithatunk, átélhetünk és elképzelhetünk.

 

szkv.jpg

 

The Heartstopper Yearbook

Nick és Charlie a Heartstopper-képregények főszereplői Alice Oseman Solitaire című regényében jelentek meg először, mint háttér karakterek. Abban a regényben a két fiú már biztos alapokon álló, szeretetteljes kapcsolatban él. Alice Osemant azonban saját bevallása szerint az első pillanattól kezdve érdekelte, hogyan jutottak el idáig. Hogyan találkozott Nick és Charlie? Hogyan kezdődött a kapcsolatuk? Ezekre a kérdésekre választ keresve indult el a Heartstopper-képregénysorozat, amely olyan népszerű lett, hogy a Netflix hamar sorozatot forgatott belőle, kiváló szereplőgárdával.

A képregényekből most várjuk az ötödik kötetet, a sorozatból a harmadik évadot. A várakozás idejére kínál kiváló időtöltést a The Heartstopper Yearbook. A könyv betekintést nyújt Alice Oseman kreatív világába: hogyan fejlődött a rajzolási technikája és vele együtt a karakterei? Milyen alternatív valóságokban tudná elképzelni Nicket, Charlie-t és a barátaikat? És vajon mi le tudnánk rajzolni Nick-et, Charlie-t vagy akár Elle-t? Emellett kapunk extra, eddig nem látott képregényeket (rövid történeteket) és izgalmas háttér információkat is. A The Heartstopper Yearbook önfeledt perceket kínál, az egyetlen probléma, hogy hamar a végére lehet érni, és akkor marad a várakozás… (Hodder & Stoughton/Hachette UK, 2022. Magyarul még nem olvasható) 

 

 

Kapitalista realizmus – Nincs alternatíva?

Könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét”. Mark Fisher (1968-2017) angol író, kritikus, a kritikai kultúrakutatás meghatározó alakja így összegezte azt, amit kapitalista realizmus alatt értett: „az általános benyomást, hogy a kapitalizmus nem csupán az egyetlen életképes politikai és gazdasági rendszer, de jelenleg még egy koherens alternatíva elképzelése is a lehetetlennel vetekszik.” Mark Fisher könyve nem könnyű olvasmány, de minden sora megéri. A kritikai elmélet és popkulturális példák segítségével hívja fel a figyelmet a kapitalista rendszer belső ellentmondásaira. A kötetben található írások elsősorban azt vizsgálják, hogyan hat a kapitalista realizmus az oktatásra, az egészségügyi rendszerre és a bürokráciára: stressz, figyelemzavar, depresszív hedonizmus. Mark Fisher nem sok reményt ad, de akkor lehet kiút, ha el tudjuk képzelni, hogy élhetünk máshogy is. Talán van alternatíva. Az biztos, hogy a Kapitalista realizmus gondolkodásra és elmélyült beszélgetésekre sarkall. (Napvilág Kiadó, Budapest, 2020. ford.: Tillmann Ármin, Zemlényi-Kovács Barnabás)

Túl a varázslaton

Tom Felton tíz éven és nyolc filmen át játszotta Draco Malfoy szerepét. Rengeteg csodálatos, meglepő és izgalmas emléke van a Harry Potter-filmek forgatásáról. Magával ragadó stílusban meg is osztja velünk mindet, életrajzi könyve mégis sokkal több lesz, mint érdekes Harry Potter-emlékek tára. A Túl a varázslaton őszinte és megható könyv felnőtté válásról, depresszióról és céltalanságról…és arról ezekután mégis hogyan találhatjuk meg a varázslatot a mindennapokban. A könyv éppen ezért nemcsak Harry Potter-rajongóknak ajánlott. Bárki erőt meríthet belőle, akinek volt már (nagyon) rossz időszaka. Mert nincs egyedül. Tom Felton is sokat küzdött, mire megtalálta a helyét… túl a varázslaton. (A könyvet én angolul olvastam, de már magyarul is megjelent a HVG Könyvek gondozásában, 2023-ban, ford.: Pétersz Tamás)

 

                                                                                                                Bori

Kapcsolódó bejegyzések:

Heartstopper – egy sorozat, ami megdobogtatja a szívünket…

„The lady’s not for turning”

„Mézesen édes, de pengeéles” – Alan Rickman naplói

 

 

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr3715999950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.09.07. 18:46:17

Ez milyen jó!:) Én eddig még csak a Túl a varázslaton.t olvastam, és az sokkal többet adott mint vártam volna, nagyon jó könyv! De most már a másik kettőt is föl kell vennem a listámra. Köszönöm!:D

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.09.07. 18:49:09

@ChristineJane: igazán szívesen!:D A másik kettő is az utolsó szóig megéri.:)

IamSherLocked 2023.09.18. 09:06:04

Azt hiszem, engem Tom Felton könyve érdekel ezek közül legjobban. :) olyan jó látni, amikor valaki felül tud emelkedni a nehézségein! És döbbenetes az interjú, annyira máshogy beszél, amikor nem szineszkedik! Egy kedves embernek látszik, akivel szívesen beszélgetnék. :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.09.22. 17:52:25

@IamSherLocked: nekem is az az érzésem, hogy nagyon jót tudnánk vele beszélgetni. Én először szkeptikus voltam, hogy miért kell valakinek 35 évesen önéletrajzot írni, de teljesen meggyőzött, nagyon sokat adott. Azért a másik két könyvet is ajánlom. :)

ChristineJane 2023.09.22. 19:28:12

@IamSherLocked: @PuffCinq: egyértelműen Tom Felton a legvarázslatosabb (haha:D), de óta elolvastam a Kaptalista realizmust is, és egyáltalán nem olyan félelmetes, mint amilyennek tűnik. Nyomasztó dolgokat fest le, de nagyon jó példákat hoz, és egyértelműen gondolkodásra késztet, én nagyon ajánlom.
süti beállítások módosítása