Hamlet, a cselekvő hős

2022.08.07. 18:34

Julinak, szeretettel,

mert ez az ajánló nélküle nem jöhetett volna létre,

(és mert a Hamlet izgalmas. :))

 

 

A Hamletet, William Shakespeare legismertebb, és legtöbbet elemzett drámáját, azóta szeretem, amióta nyolcadik osztályban megkaptam jutalomkönyvként, mert aktívan közreműködtem a színjátszó szakkörben. Azon a nyáron el is olvastam, és ha nem is értettem meg mindent rögtön, a dráma akkor is azonnal magával ragadott. Azóta pedig minden Hamlet előadást igyekszem megnézni, amire csak lehetőségem van.

 

hamlet2.jpg

 

A londoni Almeida Theatre 2017-es előadására már régóta vártam lélegzetvisszafojtva, és pár napja végre sikerült is megnéznem (az előadást 2018-ban a BBC is közvetítette). És hogy miért volt a nagy izgalom? Azért, mert Hamletet ezúttal nem más alakította, mint Andrew Scott. Sherlock, azaz Benedict Cumberbatch, (aki 2015-ben alakította a dán királyfit) után Moriarty, azaz Andrew Scott is megmutatta, milyen, ha kizökken az idő, és neki kell azt helyre tolnia…

Évekkel ezelőtt azt írtam nektek, hogy a Hamlet izgalmas krimi. politikai dráma és filozófiai mestermű egyben. Ennek a színpadi változatnak mindezt sikerül jó egyensúlyban felszínre hoznia. Megmutatja mennyi energia, szenvedély, humor, érzelem és akció van a Hamletben, a színdarabban és főhősében egyaránt. Mindennek a hajtóereje Andrew Scott lehengerlő alakítása. Azt a belső izzást, amit a BBC Sherlock-sorozatában már megismerhettünk, a színész tökéletesen kordában tudja tartani, ha az kell, és az őrületig tudja fokozni, ha arra van szükség. Szenvedélyes Hamlet ő, aki feltárja az érzelmeit, kételyeit és vívódásait. Felteszi a kérdéseit, és képes cselekedni.

Évekkel ezelőtt azt is meséltem már nektek, hogy egy Shakespeare-ről szóló képregény társszerzője, Anthony Del Col szerint nem igaz az az általánosan elfogadott igazság, hogy Hamlet egy cselekvésre képtelen hős, akit csak a körülmények és más emberek rángatnak. Épp ellenkezőleg - mondja Anthony Del Col - a Marvel hősök, gyors autók és Jedi-lovagok világában éppen Hamlet az igazi akcióhős, mert neki vannak kétségei, de a kellő időben nagyon is cselekszik. Ezt az állítást igazolja Andrew Scott Hamlet alakítása is.

 

 

Jessica Brown Findlay (akit mi itthon leginkább a Downton Abbey Lady Sybilljeként ismerhetünk) ragyogó, élettel teli Opheliaként jelenik meg, és nem is tűnik el Hamlet árnyékában: ahogy a darab halad előre, ő is megmutatja a saját drámáját. Juliet Stevenson Gertrud királynéjának végig rendkívül erős jelenléte van, egyetlen pillantásával képes uralni a színpadot. Érdekes volt megfigyelni, hogy az eddig általam látott Hamlet előadásokban Claudius drámája is hangsúlyt kapott. Esendő hős lett, ahogy próbált megbirkózni a bűntudatával. Ebben a változatban azonban Claudius (Angus Wright) keveset őrlődik, hajtja az ambíciója, hogy Dánia uralkodója legyen, nem bán semmit.

A Robert Icke rendező irányításával megteremtett színpadkép egyszerre steril és fenyegető. Üvegfelületek – amelyeken át mindent látni – kamerák és mikrofonok mindenhol. Ezzel, amellett, hogy megteremtik azt a nyugtalanító légkört, ami elengedhetetlenül szükséges Hamlet történetéhez, megjelennek napjaink bizonytalanságai és félelmei. Szerencsére azonban nem akarnak direkt módon, didaktikusan szólni a mai kor emberéhez.

 

hamlet1.jpg

 

Azt hiszem az előadás készítői egyetlen ponton estek túlzásba: Bob Dylan zenéjének használatakor. Az ötlet kiváló. Bob Dylan és Shakespeare tökéletesen illik egymáshoz. De az egyik néha kioltja a másikat. Bob Dylan zenéjét nehéz háttérzeneként hallgatni, néha kizökkentett abból, ami a színpadon történik. Ha csak egyetlen számát használják, már az megadta volna a hangulatot.

Az Almeida Theatre 2017-es Hamlet előadása dinamikus és izgalmas, tele érzelemmel, egy elidegenedett világban. Ahogy Jan Kott lengyel irodalomtörténész mondta: „a Hamletben sok-sok nemzedék fedezte fel a saját vonásait. S talán éppen ezért zseniális mű, mert megnézheti magát az ember, akár egy tükörben.”

 

                                                                                                                           Bori

 

 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr2213558923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2022.08.07. 19:12:41

Milyen érdekes, én is nemrég tudtam megnézni! Úgy terveztem, hogy majd adagonként, de annyira izgalmas volt, hogy egy ültő helyemben megnéztem. Andrew Scott egy zseni, kész. És most nehezen is tudok dönteni, hogy Sherlock vagy Moriarty a jobb...:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2022.08.07. 19:21:45

@ChristineJane: én is így vagyok, de azért egy picit Benedict Cumberbatch felé hajlok.. amíg meg nem nézem még egyszer Andrew Scottot.:D

IamSherLocked 2022.08.08. 10:09:44

Jaj, de izgalmas, erre én is emlékszem pár évvel ezelőttről, hogy ezt nagyon vártam, úgyhogy egy ILYEN ajánló után biztos megnézem! :) nagyon nagyon jó ajánló! Hamletből biztosan elég nehéz újat, még jobbat mutatni, úgyhogy már csak ezért is nagyon izgalmasnak tűnik.
Engem az foglalkoztat, hogy mennyire látjuk Moriartyt Hamletben. Mennyire tudta levetkőzni? És hogy ez a nagy modernizálás ezek szerint nem vált a kárára?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2022.08.08. 14:27:47

@IamSherLocked: ez nagyon jó kérdés! Én néha (néha!) láttam benne Moriartyt, de szerintem ez leginkább az én rajongásom miatt volt (A Sherlock miatt akkor is képes vagyok Andrew Scottban Moriartyt látni, ha nem csinál semmit...), és nem az ő színészi képességei miatt.:) De nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre!

ChristineJane 2022.08.08. 14:34:56

@IamSherLocked: ha jó, nem önmagát előtérbe helyező a rendezés, akkor a Hamletet szerintem a világűrbe helyezve is elő lehetne adni, annyira jó. Tök mindegy, hogy Hamlet mikrofonon keresztül beszél a szellemmel, és az előadás nagy részében pisztollyal hadonásznak, kard helyett, ha mindebben nem vész el a mondanivaló. De én is kíváncsi vagyok, mit mondasz, tetszik-e vagy sem...:)

vincentmarvinjules 2022.08.09. 07:24:53

Bennem nagyon mélyen él Cumberbatch alakítása.
Most megnéztem a Andrew Scorral a nagymonológot, és igencsak modorosnak tűnt...
De félre az előítéletekkel. Kösz az ajánlót! Kedvet csinált az egész film megnézéséhez! Kíváncsi vagyok :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2022.08.09. 11:53:16

@vincentmarvinjules: Ahogy Benedict Cumberbatch mondja a monológot, az valóban érzelmesebb. Andrew Scott előadásmódja "nyersebb", de én nem találom modorosnak. És az az érdekes, hogy az előadás egészét tekintve Andrew Scottnál sokkal több az érzelem. Elhiszem róla, hogy egy család tagja, egy szerető fiú, akit szeretnek.

Benedict Cumberbatch természetesen zseniális, de ő kívülállóként formálja meg Hamletet, filozófus, elmélkedik.

Egyébként éppen most tervezek egy olyan bejegyzést, amiben az lenne a kérdés, hogy hogyan mondhatjuk el Hamlet monológját.:)

ChristineJane 2022.08.09. 11:59:20

@vincentmarvinjules: lehet, hogy így kiragadva furcsának tűnik, de ha megnézed az egészet, nem modoros.:)
süti beállítások módosítása