A Zavaros vér (Troubled Blood) Robert Galbraith (J.K. Rowling) 5. Cormoran Strike-regénye, és szerintem az eddigi legjobb is. Strike, a zaklatott életű magánnyomozó, és társa, Robin, ebben a regényben először nyúl „döglött aktához”, ráadásul rögtön egy majd’ negyven éve megoldatlan ügyet kell újra megvizsgálniuk.

 

margot.jpg

 

A történet szerint Margot Bamborough doktornő 1974. október 11-én a nap végén elindult a rendelőjéből, hogy egy barátnőjével találkozzon, de a megbeszélt helyre már soha nem érkezett meg, nyom nélkül eltűnt. 2013-ban a doktornő lánya fordul Strike-hoz és Robinhoz, hogy segítsenek neki megnyugvást találni, derítsék ki, mi történt az édesanyjával.

A két nyomozó beleveti magát a munkába, a főgyanúsítottjuk Dennis Creed, a már elítélt sorozatgyilkos, aki a ’70-es években vadászott fiatal nőkre, és ügyében a mai napig vannak feltáratlan részletek. Ahogy azonban Strike és Robin egyre jobban megismeri Margot életét, az is egyre biztosabb lesz, hogy eltűnése sokkal bonyolultabb és sötétebb ügy annál, minthogy Dennis Creed elrabolta.

A Zavaros vér azért nagyon jó regény, mert nem a borzalmas bűntények borzogató izgalmával hat az olvasóra. A bűntények kellenek, ez nem kérdés, hiszen krimiről van szó, ahol a nyomozás, a „Ki tette?” kérdésre adott válasz nagyon is fontos. De a lényeg, hogy emberi sorsokat ismerünk meg. A Zavaros vér központi kérdése az, hogy hogyan változott a nők helyzete 40 év alatt. És nagyon is árnyalt, átélhető válaszokat ad. Eltűnése előtt Margot azzal küzd, hogy vajon jó döntéseket hozott-e, jó irányba halad-e az élete. Negyven évvel később Robin is ugyanezeket a kérdéseket teszi fel. Megható, ahogy a két nőt Joni Mitchell zenéje összeköti. Ahogy Robin az 1974-ben megjelent Court and Spark című albumot hallgatja, közel érzi magát Margot-hoz.

 

 

Mindeközben Strike-nak is szembe kell néznie azzal, merre megy az élete, hogyan hatnak rá a körülötte lévő nők. A Zavaros vér az életünket meghatározó fordulópontok és a nagy döntések regénye. Képes-e változni az ember? Képes-e felelősséget vállalni a döntéseiért? Mire megtudjuk, mi történt Margot Bamborough-val ezeket a kérdéseket is föl kell tennünk.

Utoljára hagytam, de kihagyhatatlan, hogy a Zavaros vér minden fejezete egy gyönyörű idézettel kezdődik. Edmund Spencer A tündérkirálynő című művének néhány sora vezeti fel a fejezeteket. A The Faerie Queene című eposszal, amely 1590 és 1596 között jelent meg, a szerző célja nem titkoltan I. Erzsébet angol királynő dicsőítése volt. Ezekután azt gondolhatnánk, hogy a költemény nehezen illik egy mai krimihez. De Robert Galbraith mesterien választotta ki az idézeteket. Mindegyik megadja az adott fejezet hangulatát, lényegét, kiemeli, hogy mire figyeljünk. Itt kell kiemelnem Vachter Ákos fordító munkáját, aki gördülékenyen és ihletetten ültette át magyar nyelvre a gyakran az angol anyanyelvűek számára is kihívást jelentő eposz szövegét. Az egyik kedvenc idézetem például így hangzik: „…a két barát uralta önmagát, űzvén az örök dics szolgálatát. Midőn a lélek úr a test felett, mivel a földi lét fölébe lát, testit előzi lelki szeretet, miként a réz ura csak színarany lehet.”

A fenti idézet az utolsó fejezet előtt olvasható, és Robin és Strike kapcsolatára utal. Vajon hogyan alakul a két nyomozó sorsa? Szembe tudnak nézni azzal, mennyire szeretik egymást? Nagyon remélem, hogy Robert Galbraith írja már a hatodik kötetet, és hamarosan megtudjuk.

 

Robert Galbraith: Zavaros vér, megjelent a Gabo Kiadó gondozásában, 2021-ben, 988 old.

Fordította: Nagy Gergely

A versbetéteket fordította: Vachter Ákos

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :) 

 

r_s.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr4516714104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincentmarvinjules 2021.10.30. 08:18:04

Agatha Chistie-nél is a háttér, az emberi kapcsolatok szövevénye a zseniális. A bűnügyi szál önmagában sohasem köti le az embert a krimikben sem.
A Zavaros vér talán tényleg az eddigi legjobb Rowling regény a sorozatból, bár mindet nagyon bírom.

gertrudstein 2021.10.30. 08:22:44

Engem legjobban Robin és Strike kapcsolata érdekel, illetve, hogy Rowling meg tudja-e oldani, hogy megmaradjon köztük a feszültség, de mégis legyen feloldás, és egyáltalán, hogy tudnak tovább együtt dolgozni, ha beteljesül a szerelem :)))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2021.10.31. 11:33:52

@vincentmarvinjules: éppen most akarok Agatha Christie-t olvasni megint. @gertrudstein: Igen, az ilyen kapcsolatokban mindig az az érdekes, hogy hogyan jöhet el a beteljesülés úgy, hogy a feszültség is megmaradjon...:)

ChristineJane 2021.10.31. 11:41:22

@gertrudstein: @PuffCinq: teljesen valós veszély, amit fölvetettetek (eltűnik a feszültség, ha összejönnek), de szerintem Rowling zseniálisan csinálja. Nagyon erős barátsággal alapozta meg ezt a kapcsolatot, nemcsak a vonzalommal. Úgyhogy szerintem feszültség, izgalom azután is lesz, hogy egymásra találtak. (Mert olyan nincs, hogy ne jöjjenek össze, Rowling már teljesen előkészítette erre a terepet.:D)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2021.10.31. 11:54:58

Amiről egyébként még írni akartam, de végül nem fért bele a gondolatmenetbe, az a Des című sorozat.

www.youtube.com/watch?v=EzXgIV-EJQE&ab_channel=RandomClips

Dennis Nilsen valódi sorozatgyilkosról szól, szörnyű történet, de a sorozat azért zseniális, mert nem a gyilkosságokat mutatja be, hanem ott kezdődik, hogy Dest elkapják. Annak a lélektani, pszichológiai hátterét tárja föl, hogy hogyan lehet a gyilkosságokat rábizonyítani, és elítélni.

IamSherLocked 2021.11.03. 09:42:29

Hű de sok izgalmas gondolat!! :)
Szerintem a "megszűnik-e a feszültség ha összejönnek" választás kérdése. Ezt veszni hagyni lehet, vagy táplálni. Ha nem törődik vele az ember, akkor elveszik, ha táplálja, akkor pedig van. De ez nemcsak a feszültséggel kezdődő kapcsolatok alapja, hanem mindegyiknek. Ha egyáltalán semmi (jó értelemben vett) "feszültség" nincs, akkor kihuny a vonzalom.

Van egyébként bármi ebben a könyvsorozatban, amiben rá lehet ismerni Rowling Harry Potterbeli stílusára?

Ez a másik sorozat is izgalmasan hangzik! :)

IamSherLocked 2021.11.03. 09:43:54

@IamSherLocked: Na, úgy látom, sikerült leírnom ugyanazt az állítást háromféleképpen. :D

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2021.11.03. 10:56:45

@IamSherLocked: "Van egyébként bármi ebben a könyvsorozatban, amiben rá lehet ismerni Rowling Harry Potterbeli stílusára?" Jó kérdés, nekem egyértelműen van. Elsősorban a világteremtés. Igaz, ez most a valós világban játszódik, de ettől nem lesz szürkébb. Rowling ugyanolyan mesterien és élőn teremti meg Strike világát, mint a Roxfortot. És ami itt is fantasztikus, az embri kapcsolatok, a barátság. Strike és Robin barátsága a történet alapja, csak úgy, mint Harry, Ron és Hermione esetében. Szerintem neked tetszene ez a könyvsorozat.

ChristineJane 2021.11.03. 11:06:03

@IamSherLocked: "megszűnik-e a feszültség ha összejönnek", nekem erről mindig House és Cuddy esete jut eszembe. Az az iskolapéldája annak, hogy kell ezt elszúrni, ha történetet írsz. Ott az írók nem merték vállalni, hogy House-t bent tartják egy érett kapcsolatban, és megpróbálják a dinamikát azon belül fenntartani. Katasztrófa lett a vége. De Strike-kal és Robinnal nem így lesz, az már most látszik.:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2021.11.05. 14:53:27

@IamSherLocked: akartam egyébként kérdezni, nektek az egyetemen kellett olvasni A tündérkirálynőt? Tényleg "olvashatatlan"?
süti beállítások módosítása