Utolsó utazás

2021.08.10. 11:38

Benedict Cumberbatch 44. születésnapját igencsak megünnepeltük itt a blogon. Összesen öt filmjéről írtunk lelkesen. Ezekután természetesen a 45. születésnapja mellett sem mehetek el szó nélkül, legalább egy filmjéről írnom kell. A jeles nap alkalmából végül az Utolsó utazás című filmet választottam. A 2010-ben bemutatott kisköltségvetésű független film megható alkotás, négy, még a nagy kiugrás előtt álló, kiváló fiatal színésszel a főszerepben.

 

third_star1.jpg

 

A történet főhőse James (Benedict Cumberbatch), aki 29 éves, de 30 már sosem lesz. Rákos beteg, és egy utolsó nagy utazásra készül. A három legjobb barátja, Bill, Miles és Davy kíséri el. Az úti cél egy lélegzetelállító szépségű öböl, Pembrokeshire-ben, Walesben, a Barafundle Bay. Ez az öböl James számára a legszebb hely a világon, és még egyszer utoljára látni akarja. A terület csak gyalogosan közelíthető meg, így a négy jóbarátnak egy nagy szakaszon túráznia kell, ha el akarják érni. A túra pedig folyamatosan kihívások elé állítja őket. A legnagyobb kihívás mind közül az, hogy mindannyiuknak szembe kell nézniük az életükkel.

Davynek (Tom Burke) éppen nincs állása, elveszettnek érzi magát, így teljes erővel veti bele magát abba, hogy beteg barátját ápolja és támogassa. Bill (Adam Robertson) nem biztos a barátnőjével való kapcsolatában. Dühös magára, dühös az egész világra, legszívesebben mindent hátra hagyna. Milest (JJ Feild) a nagy elvárások terhe nyomasztja. Az édesapja nyomdokaiba kellene lépnie, mint kitűnő író, de egyáltalán nem biztos benne, hogy ő ezt akarja, vagy képes rá.

 

 

Mindeközben James dühös a barátaira, hogy nem látják, milyen szerencsések: nekik még van idejük küszködni, elszúrni az életüket, majd újrakezdeni. Ugyanakkor fölényesen néz le rájuk, mert úgy érzi, ha lenne rá ideje, ő sokkal nagyobb dolgokat vinne véghez életében, mint a barátai. De ő már Sohaországba tart, ahol örökké fiatal marad. Erre utal a film eredeti címe, a Third Star, azaz a Harmadik csillag. A Pán Péter 1953-as filmváltozatában énekelnek arról, hogy a jobboldali második csillag mutatja az utat Sohaországba, ahol örökké gyerekek maradunk. James és barátai azonban nem emlékeznek pontosan, így ők a harmadik csillagot keresik. És ahogy a négy fiatalember a gyönyörű walesi tájon a természet erőivel küzd, úgy kerülnek felszínre sorban a konfliktusok is.

 

third_star2.jpg

Barafundle Bay, PembrokeshireWales, a világ egyik legszebb helye

 

Mire az áhított parthoz érnek, az is világossá válik, hogy James hazatérni már nem akar erről a végső utazásról. Számomra a film legfelkavaróbb kérdése ez: megteheti ezt James a barátaival? Rájuk rakhatja ezt a hatalmas terhet? Az biztos, hogy az Utolsó utazás erős, igazi baráti kapcsolatokat mutat be, amelyek még a legnagyobb válságban is kitartanak. Ezért sem lehet egyetlen színészi alakítást kiemelni. A négy színész egymással való kapcsolata teszi ezt a filmet különleges alkotássá.

Az Utolsó utazás egyszerre szívszaggató, de nem giccses, érzelmes, de nem szirupos. Fanyar angol humorral mesél életről és halálról. Olyan film, amelyre időről-időre mindannyiunknak szüksége van.

                      

                                                                                                                     Bori

 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr1816568712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2021.08.10. 14:07:02

Jaj, de jó, új ajánló! Nagyon szeretem ezt a filmet! Én még Hugh Bonneville jelenetét emelném ki, a barna Darth Vaderrel. Pontosan az a fanyar, szürreális humor, ami nagyszerűvé teszi ezt a filmet.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2021.08.10. 14:11:10

@ChristineJane: köszönöm, már nagyon régóta szerettem volna írni erről a filmről, végre sikerült!:) Igen, az a jelenet zseniális, önmagában is!

gertrudstein 2021.08.10. 19:04:45

Nem láttam. De ezek után muszáj megnéznem! Köszi!!!

IamSherLocked 2021.08.14. 13:44:08

Kihagyhatatlannak tűnik. :) nagyon jó ajánló! Keresem az őszinte kapcsolatokról szóló filmeket. Kevés van, ami igazán jó. Jellemzően csak a sorozatok tudják ezt megoldani. Megnézzük, én, és a férjem! :):):):)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2021.08.14. 19:08:06

@IamSherLocked: Remélem, tetszeni fog, neked és kedves férjednek. <3 <3

ChristineJane 2021.08.14. 19:10:21

@IamSherLocked: majd feltétlenül mondjátok el, hogy tetszett!
süti beállítások módosítása