A fegyverkereskedő

2014.06.11. 09:00

Hugh Laurie, a Didn't it rain című második blues lemezével Budapesten is turnézó zseniális brit színész, ma ünnepli 55. születésnapját. Azok, akik már az első perctől kezdve követik a blogot, és tudják, honnan jön a PuffCinq név, most egy kicsit sem lepődhetnek meg, hogy ma itt a blogon nagyon megünnepeljük Hugh Laurie-t! :)

Hugh tavaly verset mondott nekünk születésnapja alkalmából, kettőt is. Idén a regényét ajánlom Nektek. Hugh Laurie első (és sajnos eddig egyben utolsó) regényéről 2011 februárjában írtam, abból az alkalomból, hogy a Kalász Újságbeli rovatom hároméves lett, a szövegen nem változtattam semmit. Egészen különös érzés, hogy ezt a bejegyzést Brüsszelben teszem közzé (ahová tegnap repültem, és közben sokat gondoltam az MJN Airre), és a regény francia változatát éppen Belgiumban vettem. Most már tényleg el kellene olvasnom franciául is...

Először mindig kézzel írom le. Mindazt, amit Ti itt most nyomtatásban láttok, én először mindig kézzel írom le. Szeretek kézzel írni, közben a szöveg szó szerint a kezem alatt alakul és hetek, hónapok, évek múlva is jól látszik rajta, hogyan fejlődött. Minden áthúzás, zárójel, csillag megmarad. Eddig két csinos jegyzetfüzetet írtam tele ajánlókkal. Nem is csoda, hiszen a rovat ebben a hónapban ünnepli harmadik születésnapját. Három év alatt Harry Pottertől Shakespeare-en át Dorian Grayig nagyon sok mindenki megfordult itt. Egy valaki azonban minden kétséget kizáróan kiemelkedik. Eddig összesen nyolc ajánlóban szerepelt. Abszolút csúcstartó. Nem is lehet kérdés, hogy vele ünnepelünk. A neve Hugh Laurie. Színész, komikus, író, zseniális dalok zseniális szerzője és előadója, kedvenc tévésorozatom, a Doktor House főszereplője. Hugh Laurie tehetségét és sokszínűségét minden nap csodálom. Első regényéről már nagyon régóta szerettem volna írni nektek. Most végre itt az alkalom.

HUGH_LAURIE-BASSA-per-LOréal-Paris-Men-Expert-Large.jpg

A The Gun Seller (A fegyverkereskedő) 1996-ban jelent meg először az Egyesült Királyságban. Főhőse és egyben az események elbeszélője Thomas Lang, a fiatal katona, aki nem hajlandó megölni egy befolyásos üzletembert. Ez pedig azzal jár, hogy hamarosan már a saját életét kell féltenie. Korrupt politikusok és törtető tisztviselők hálójába kerül. S a neheze még csak ezután következik: Langnek be kell épülnie egy kis terrorista csoportba, hogy útját állja a közelgő szörnyűségeknek. Azt, hogy sikerrel jár-e, most nem árulom el. Azt viszont feltétlenül tudnotok kell, hogy bármennyire harcedzett is, Thomas Lang legnagyobb erőssége nem a fegyverkezelésben rejlik. Sokkal inkább az elbeszélésben. Ironikus, jó humorú, keserű mégsem teljesen kiábrándult mesélő. Világosan látja, hogy a megbomlott erkölcsi világrendet egyedül nem képes helyreállítani, mégsem tétlen. Érdemes végighallgatni, amit mesél.

A regény természetesen nálunk is megjelent. Kár, hogy a megjelenésekor el is veszett, a reklám, más szóval Doktor House mögött. A sorozat magyarországi sikerének csúcsán kiadott könyv címlapján Doktor House látható, a fülszöveg a zseniális orvos humorát és „karakterének főbb jegyeit” ígéri. Thomas Lang és Gregory House között vannak kapcsolódási pontok, ez nyilvánvaló. Nem is lehet másképp, hiszen mindkettejüket Hugh Laurie formálta/formálja meg. Az is biztos azonban, hogy a kalandos kémregény nyolc évvel az első Doktor House epizód sugárzása előtt már az angol könyvesboltok polcaira került. A regény magyarországi reklámozásának középpontjába Doktor House alakját állítani, ha nem is egészen megtévesztő, de mindenképpen túlzás. Az azonban sajnos nem túlzás, hogy a magyar cím megtévesztő: A Balek. A felszínes szemlélő számára Thomas Lang néha valóban baleknak tűnhet. Maró öniróniája sokszor kelti azt a hatást, mintha nem tudná kézben tartani a dolgokat. A magyar kiadót bizonyára ez tévesztette meg. Thomas Lang egyáltalán nem balek. Nagyon is tudja, mit csinál. Nem véletlen, hogy a regény franciául a Tout est sous contrôle (Minden ellenőrzés alatt) címet kapta.

Én persze az elsők között vettem meg a könyvet magyarul. El is olvastam. Egy pillanatig sem kétlem, hogy a fordítója keményen dolgozott. Tudom, hogy fordítani, a stílust megtalálni nagyon nehéz, néha szinte lehetetlen dolog. S éppen ezért következik itt most számomra a neheze, de akkor is le kell írnom: a magyar fordítás sokat ront az élményen, amelyet a könyv kínál. A magyar szöveg gyakran vontatott, helyenként erőltetett. Velem az is sokszor megesett, hogy ami angolul nagyon tetszett, magyarul nagyon bántotta a fülemet. Én jó szívvel mindenkinek csak angolul ajánlhatom Hugh Laurie első (és remélem, nem utolsó) regényét. Magyarul a hangoskönyvet tegyétek föl! Kulka János fölolvasása még a nyelvi gyengéket is feledteti!

Én pedig ígérem, amint tudok, beszámolok róla, milyen a hangoskönyv és – természetesen – a regény franciául. Hiszen minden, amit a kedvenc színészem ír, az nekem – természetesen – megvan franciául is. Akad valaki, aki ezen meglepődött?

                        

                                                                       Bori

 

Hugh Laurie: A Balek / Kiadó: KELLY KIADÓ KFT. / Oldalak száma: 334 / Kiadás éve: 2007 / Fordító: Ördögh Bálint / Hangoskönyvként előadja: Kulka János

Hugh Laurie: The Gun Seller / Kiadó: Arrow Books / Oldalak száma: 339 / Kiadás éve: 2004 / Hangoskönyvként előadja: Simon Prebble

Hugh Laurie: Tout est sous contrôle / Kiadó: Sonatine Editions / Oldalak száma: 382 / Kiadás éve: 2009 Fordító: Jean-Luc Piningre / Hangoskönyvként előadja: Féodor Atkine

Hugh Laurie írja már a második regényét, de csak írja és írja (vagy mostanában inkább zenél, ugye), így még nem tudni, mikor jelenik meg. Pedig már a címe is megvan: Paper Soldier. (Papírkatona) Várjuk...

S végül: sokáig úgy volt, hogy film is lesz a The Gun Sellerből, Hugh Laurie forgatókönyvet akart írni belőle. Milyen jó lett volna! De ma már inkább azt remélem, hogy nem lesz belőle semmi. Mert a film akkor lett volna jó, ha a fiatal Hugh Laurie és Stephen Fry játsszák a főszerepeket. Valahogy úgy, mint az alábbi jelenetben. Thomas Lang nekem mindig úgy jelenik meg, mint itt Alan: The Department. A videót a BBC sajnos már eltávolíttatta a youtube-ról, de íme, itt egy gif:

 

giphy.gif_319x230

 

Hugh már föltűnt itt a blogon mint:

Timothy, a Kiválasztott

Hugh, aki a fedőt keresi, de nagyon

William Shakespeare, aki egy kicsit hisztis

Doktor Csótány, aki igazi angol úr

Doktor House, akit nem lehet nem szeretni

Tony, a rettenthetetlen titkosügynök

Aki nekem énekel, miközben O. Henryt olvasok

Sherlock Holmes apja

Az imádnivaló Bertie Wooster

Akivel együtt ünnepeltük a blog születésnapját

Aki részt vett egy Shakespeare mesterkurzuson Stephen Fry irányításával

Aki Budapestre jön!

Aki nem a tanári példaképem

Egy könyvesbolti eladó, akivel Jane Eyre miatt ordibálnak

Doktor House, aki nagyon hiányzik

és föltűnik majd még több alakban, ez biztos!

További zseniális brit színészek a blogon, akiknek a születésnapját idén is ünnepeltük/megünnepeljük majd:

Alan Rickman

Benedict Cumberbatch

Stephen Fry

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr75838371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2017.06.11. 16:35:52

Ó, boldog születésnapot!:) Ma van az 58.! És a könyve tényleg szuper, csak magyarul nem szabad elolvasni...
süti beállítások módosítása