Lusta estékre

2013.07.26. 11:35

Mert a barátnőimmel mostanában nagyon sokat buliztunk. De nem ám filmet néztünk, sőt még csak nem is twistereztünk, nem! Inkább táncoltunk! Úgyhogy most már igazán jöhet néhány lusta este! S mivel meleg van, jólesik a szilveszterre és a havazásra gondolni. Ajánló 2010 januárjából, a szövegén csak a szükséges mértékben változtattam.

Ismeritek a Twister nevű társasjátékot, ugye? Tudjátok, egy színes körökkel teli szőnyeget kell leteríteni, az egyik játékos „kipörgeti”, hogy melyik végtagot milyen színű körre kell tenni és indulhat is a buli! Nyolc éve mindig elhatározzuk a barátnőimmel, hogy szilveszterkor twisterezünk, ameddig csak bírjuk... Az idén, illetve tavaly azonban az elhatározásnál nem jutottunk tovább, még arra sem volt erőnk, hogy kivegyük a szekrényből a játék dobozát. Már a gondolattól is kimerültünk. Így aztán 2009 utolsó napján a barátnőim és én vidám fáradsággal lustálkodtunk államvizsga, beadandó dolgozatok és nemzetközi jog kollokvium árnyékában. Élveztük a Beatles zenéjét, behoztuk a lemaradást macskasimogatásban és...végigbeszélgettünk három filmet.

james.jpgPersze ezek a filmek nagyon is megérdemlik, hogy ne csak félszemmel nézzük őket. Én mindjárt  meg is nézem valamelyiket újra. (James McAvoy kék szeme például már nagyon hiányzik.) S természetesen mindhármat ajánlom Nektek – nemcsak szilveszteri – lusta estékre!

 Vágy és vezeklés

Anglia 1935. A legforróbb nyári napon Cecilia (Keira Knightley) és Robbie (James McAvoy) heves vitába keverednek a szökőkútnál. A szobája ablakából figyelő 13 éves Briony (Saoirse Ronan), Cecilia húga félreérti a jelenetet, és olyan döntést hoz, amely mindhármuk életét gyökeresen megváltoztatja.... A Vágy és vezeklés Ian McEwan azonos című regényének látványos lenyomata, amely azonban nem képes többre, minthogy két órára magával ragadjon. Az a két óra viszont tényleg megéri: A táj gyönyörű, Saoirse Ronan szinte izzik, Keira Knightley erre a szerepre termett, James McAvoy nemcsak mélykék szeme miatt érdemli meg, hogy megjegyezzék a nevét – tudom, én elfogult vagyok az igézően kékszemű brit színészekkel szemben, de higgyetek nekem -, Vanessa Redgrave villanásnyi megjelenése pedig az egész filmet megemeli.

Ráadásként pedig itt van a film legemlékezetesebb jelenete, amelynek láttán szerintem Mark Gatiss és Steven Moffat egyszerre kiáltott föl: "Megvan Sherlock!". 'Bite it. You have to bite it.'

 


Az ördög Pradát visel

Lauren Weisberger 10 hónapon át dolgozott az amerikai Vogue főszerkesztőjének, Anna Wintournak, asszisztensként. Élményeiből regényt írt, amely 2003-ban jelent meg Az ördög Pradát visel címmel. 2006-ban készült el a filmváltozat, amely meghozta a pokoli főnök szerepében lélegzetelállító alakítást nyújtó Meryl Streep számára a 14. Oscar - jelölést és a 6. Golden Globe díjat. Stanley Tucci és Emily Blunt  Meryl Streep méltó partnerei. Anne Hathawaynek sajnos nem jut más feladat, minthogy rút kis kacsából gyönyörű hattyúvá váljon, de az hibátlanul sikerül neki.

devil.jpg

 

Szeretni bolondulásig

Angélique bármit megtenne Loïcért. A férfi azonban nem képes elhagyni a feleségét, így Angélique végzetes lépésre szánja el magát...miközben az életéért küzdenek mi megismerjük a történetet Loïc nézőpontjából is. Laetitia Colombani rendezőnő első filmjében Audrey Tautou szeme vészjóslóan csillog és semmi nem az, aminek látszik...

 

                                                                                                    Bori

folie.jpg

 

 

Vágy és vezeklés
(Atonement)

színes, magyarul beszélő, angol-francia filmdráma, 130 perc, 2007

rendező: Joe Wright
író: Ian McEwan
forgatókönyvíró: Christopher Hampton
zeneszerző: Dario Marianelli
operatőr: Seamus McGarvey
jelmeztervező: Jacqueline Durran

szereplők:
Keira Knightley (Cecilia Tallis) James McAvoy (Robbie Turner) Saoirse Ronan (a 13 éves Briony Tallis) Romola Garai (a 18 éves Briony Tallis) Vanessa Redgrave (az idős Briony Tallis) Benedict Cumberbatch (Paul Marshall)

 

Az ördög Pradát visel
(The Devil Wears Prada)

színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 109 perc, 2006

rendező: David Frankel
író: Lauren Weisberger
forgatókönyvíró: Aline Brosh McKenna
operatőr: Florian Ballhaus
jelmeztervező: Patricia Field

szereplők:
Meryl Streep (Miranda Priestly)
Stanley Tucci (Nigel)
Anne Hathaway (Andy Sachs)
Emily Blunt  (Emily)

 

Szeretni bolondulásig (Á la folie... pas du tout)

színes, magyarul beszélő, francia romantikus film, 92 perc, 2002

rendező: Laetitia Colombani
forgatókönyvíró: Laetitia Colombani, Caroline Thivel
operatőr: Pierre Aim
jelmeztervező: Jacqueline Bouchard
zene: Jérôme Coullet

szereplők:
Samuel Le Bihan (Loic)
Audrey Tautou (Angélique)
Isabelle Carré (Rachel)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr95423786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2013.07.27. 21:36:17

Húúú, de rég láttam ezeket! Nos, rég voltak lusta estéim... majd vizsgaidőszakban :D As always, and - it seems - forever! :) Szóval olyan rég láttam pl. az Ördög ...-t, hogy azt hittem ezen a képen Meryl Streepre, hogy Glenn Close. Ezek szerint a Százegy kiskutyánál előbb :)))
Hát igen. Az a you have to bite it, az hatásos :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2013.07.28. 09:46:46

@IamSherLocked: már nekem is nagyon rég voltak igazán lusta estéim...egyszer csapunk egy lusta estét együtt?:) Egyébként kivételesen éppen tegnap láttam a Szemfényvesztők c. filmet moziban. Mondhatom, tök(életesen) izgi volt.:) Te láttad már?

ChristineJane 2017.12.23. 13:42:30

'Bite it. You have to bite it.' Mindig megborzongok... Zseniális.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2018.01.15. 17:20:50

@ChristineJane: megint csak azt mondhatom, hogy nem vagy egyedül!:)
süti beállítások módosítása