„Senki sem tökéletes...”

2013.03.08. 10:05

Sok évvel ezelőtt, még gimnazista koromban, egy szilveszteri buli előtt filmlistát készítettem a barátnőimnek, Erzsinek, Csillának és Vikinek. Pár mondatos ismertetőt írtam minden filmről, amit itthon találtam, hogy tudják, milyen filmekkel köszönthetjük együtt az új évet, ha éppen úgy hozza kedvünk. Ha ezt a listát, akkor, gimnazistaként nem kezdem el írni, ma blogot sem írnék. Ezért úgy gondoltam, most megmutatom Nektek milyen is az ha a barátnőimnek ajánlok filmeket. Az, hogy a barátnőimnek írtam a filmekről természetesen az ismertetők stílusán és tartalmán is meglátszik! Bízom benne, hogy ennek ellenére mindegyiket élvezni fogjátok! Jöjjön tehát három film, amelyeket találomra választottam ki a gyűjteményemből, hogy e mostani ajánló igazán különleges legyen. (Igen, bevallom, csak becsuktam a szemem és böktem...) Három film Erzsinek, Csillának, Vikinek és most már a blog többi Kedves Olvasójának is! Jó szórakozást!

tootsie.jpg

 

Aranyoskám

Szakácsi Sándor és Dustin Hoffman zseniális alakítása, egy zseniális filmben. Mit tehet egy állástalan New York-i színész, aki még a paradicsomot is érzéssel játssza el? Ha megnézed ezt a remekművet, garantáltan egy életre megjegyzed, mit tehet. Kihagyhatatlan. Angolul nem ajánlott!

Van, aki forrón szereti

Chicago 1929. A szesztilalom idején a rendőrök és az alkoholcsempészek végeérhetetlen macskaegér játéka zajlik. Jerry (Jack Lemmon, magyar hangja Bodrogi Gyula) és Joe (Tony Curtis, magyar hangja Sztankay István) a két muzsikus véletlenül egy leszámolás szemtanúivá válnak, így nincs más választásuk, menekülniük kell a városból. Útjuk során találkoznak az elbűvölő, szebb jövőről álmodozó énekesnővel, Vad Virággal (Marilyn Monroe, magyar hangja Váradi Hédi) és a különc, nőcsábász milliomossal, III. Osgood Fieldinggel (Joe E. Brown magyar hangja Zenthe Ferenc)

Senki – és semmi – sem tökéletes, kivéve ezt a filmet, amely az Aranyoskám mellett a másik nagy családi kedvenc, ismerem minden legendásan fergeteges mondatát, amióta csak az eszemet tudom. S minden mondata legendásan fergeteges.

Holt költők társasága

E film vonzereje számomra három szó: Robert Sean Leonard. Robert Sean Leonard, akinek már 20 évesen olyan mosolya és szüntelenül csillogó, magávalragadóan kancsal barna szeme volt, amelynek láttán az ember (de Erzsi és én biztosan) ma is minden alkalommal fölkiáltana – feledve gazdag szókincset, nyelvhelyességet és stílust -: „Hát nem imádnivaló?!”

dead.jpg

A Holt költők társasága gyakran giccses és modoros, mégis tagadhatatlan, hogy meghatározó film, nem csak bölcsészeknek. Engem mindig fölkavar, ha látom, amióta már nemcsak nézem. Ha ez azt jelenti, hogy lelkem egy része giccses és modoros, vállalom. Keating tanár úr is megmondta: „Mindenkinek a saját útját kell járnia, még akkor is, ha tömegek közben azt bégetik: nem helyeees!”

 

                                                                                              Bori

 

 

 

Aranyoskám
(Tootsie)

színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 116 perc, 1982

rendező: Sydney Pollack
író: Don McGuire, Larry Gelbart
forgatókönyvíró: Murray Schisgal, Larry Gelbart, Barry Levinson, Elaine May
zeneszerző: Dave Grusin
operatőr: Owen Roizman

szereplők:
Dustin Hoffman (Michael Dorsey/Dorothy Michaels)
Jessica Lange (Julie Nichols) Teri Garr (Sandy)

Van, aki forrón szereti
(Some Like It Hot)

fekete-fehér magyarul beszélő amerikai vígjáték, 120 perc, 1959

rendező: Billy Wilder
író: M. Logan, Robert Thoeren
forgatókönyvíró: Billy Wilder, I. A. L. Diamond
zeneszerző: Adolph Deutsch
operatőr: Charles Lang

szereplők:                                                                                                                                            Marilyn Monroe (Vad Virág)
Tony Curtis (Joe/Josephine)
Jack Lemmon (Jerry/Daphne)

Holt költők társasága
(Dead Poets Society)

rendező: Peter Weir
forgatókönyvíró: Tom Schulman
zeneszerző: Maurice Jarre, David Hykes
operatőr: John Seale

szereplők:
Robin Williams (John Keating)
Ethan Hawke (Todd Anderson)
Robert Sean Leonard (Neil Perry)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr605120211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása