Puttin' On the Ritz

2017.03.20. 16:25

Ma van a boldogság világnapja! Ennek örömére ma egy dalról szeretnék írni Nektek. Egy dalról, amely engem mindig boldogsággal tölt el.

A Puttin' On the Ritz rendkívül népszerű dal, 1927-ben írta Irving Berlin. 1929-ben jelent meg, azóta számos feldolgozást ért meg. Először Harry Richman énekelte el, de igazán ismertté Fred Astaire tette, amikor előadta az 1946-os Blue Skies című musicalben. De a dalt elénekelte például Clark Gable, Judy Garland és Ella Fitzgerald is. Taco 1982-es feldolgozása is nagyon híres. Sőt, ha már Frankenstein szóba került nálunk a minap, azt is elárulom, hogy a Puttin' On the Ritz szerepel Mel Brooks klasszikus komédiájában, Az ifjú Frankensteinben is.

 

 

A dal címe egy szleng kifejezés "to put on the Ritz" azt jelenti, hogy valaki nagyon divatosan öltözködik. A Ritz természetesen a Ritz Hotelre utal, a szövegben Cary Cooper jelenik meg, mint az elegancia mintaképe:

 

 

Have you seen the well to do
Up and down Park Avenue
On that famous thoroughfare
With their noses in the air

High hats and narrow collars
White spats and lots of dollars
Spending every dime
For a wonderful time

Now, if you're blue
And you don't know where to go to
Why don't you go where fashion sits
Puttin' on the Ritz
Different types who wear a day coat
Pants with stripes and cutaway coat
Perfect fits
Puttin' on the Ritz

Dressed up like a million dollar trooper
Trying hard to look like Gary Cooper
Super duper

Come, let's mix where Rockefeller's
Walk with sticks or "umbrellas"
In their mitts
Puttin' on the Ritz

Now, if you're blue
And you don't know where to go to
Why don't you go where fashion sits
Puttin' on the Ritz
Different types who wear a day coat
Pants with stripes and cutaway coat
Perfect fits
Puttin' on the Ritz

Dressed up like a million dollar trooper
Trying mighty hard to look like super duper
Mr. Cooper

Come, let's mix where Rockefeller's
Walk with sticks or "umbrellas"
In their mitts
Puttin' on the Ritz

 

 

A dalt én először Bertie Wooster (Hugh Laurie) előadásában hallottam, és azonnal megszerettem. Bertie a maga sajátos módján elemzi is a dalt, komornyikja, Jeeves (Stephen Fry) segítségével. De bevallom őszintén, mostanában egy sokkal vészjóslóbb előadásban hallgatom ezt a kihagyhatatlan dalt. Puttin' On the Ritz, énekli ellenállhatatlanul Hal Yorke vámpír (Damien Molony) a Being Human utolsó részében. Hogyan jutott el Hal odáig, hogy véres atlétatrikóban klasszikus Irving Berlin szerzeményt énekeljen? Nos, hogy ezt megtudjátok, nézzétek meg a Being Humant. :) Viszont, hogy hogyan énekel, azt megnézhetitek a tovább mögött. Majd azt is elolvashatjátok újra, milyen lelkes szavakat írtam novemberben a Being Humanről. Jó szórakozást, és legyetek nagyon boldogok! :)

 

 

 

A vámpír, a vérfarkas és a szellem (Being human UK):

Alaphelyzet: Két jóbarát (az új helyesírási szabályok szerint ezt már lehet így írni bizony, ezt is egy sorozatnak köszönhetjük), egy vámpír és egy vérfarkas közösen bérel lakást. A két fiatal férfinak hamarosan rá kell jönnie, hogy lakásukban szellem kísért. A szellem, egy kedves fiatal nő, gyorsan összebarátkozik a vámpírral és a vérfarkassal. Mitchell (a vámpír), George (a vérfarkas) és Annie (a szellem) ezután egymást segítve próbál alkalmazkodni napjaink emberi világához. Próbálnak emberek lenni, de természetfeletti környezetük folyamatosan fenyegeti őket…

A Being human az idei nyaram nagy sorozatélménye, mert bár öt évada (ami egyébként csupán 37 rész, mivel brit sorozatról van szó) alatt erősen ingadozik az aranyos guilty pleasure és az egészen zseniális sorozat között, mindvégig szerethető marad. És a lényeg egy részben sem változik: embernek lenni nehéz, de nagyon jó dolog.

A BBC Three 2008-ban mutatott be pilotot a sorozathoz, majd 2009-ben indult a sorozat maga, nagyrészt új szereplőkkel. Mitchellt, a múltja elől menekülő vámpírt például a pilotban még nem, de a sorozatban már Aidan Turner alakítja, nem is akárhogy. (Edward elbújhat.) Féltem is, amikor a harmadik évad végén Aidan Turner távozott a sorozatból: hogyan lehet ezek után folytatni? De a készítők mesterien rázták föl a sorozatot egy ilyen fordulat után. Sőt, az ötödik évadra olyan remekül működő új vámpír-vérfarkas-szellem triót alkottak, hogy a szavam is elállt.

Hal Yorke (Damien Molony) azóta is a kedvenc szereplőm a sorozatból. Hal nagyjából 519 éves, csábító, kegyetlen, de nagyon érzékeny és esendő vámpír. O.C.D.-vel küszködik, és olyan megfigyelőképessége van, amely előtt Sherlock Holmes is csak meghajolni tudna. Damien Molony pedig mindebből olyan szerethető, összetett karaktert formál, hogy öröm nézni. (Adam meghúzódhat a sarokban, pedig ő sem semmi.) Nagyon sajnáltam, hogy vége lett a Being Humannek, néztem volna még.

 

hal3.jpg

 

Hal Yorke egyébként összesen három alkalommal énekel a sorozatban, ITT megnézhetitek, hogyan.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr7712317801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamSherLocked 2017.03.21. 08:20:00

Hát ez a dal tényleg '20-as évek. Elképesztő, hogy akkor még ilyen zenét hallgatott az emberiség általunk jobban ismert fele! Bár most is így lenne... az nagyobb boldogsággal töltene el. :)
Most már folytatnám a Being Humant!!! Csak szólok.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2017.03.21. 23:39:18

@IamSherLocked: azért ma is van, aki ilyen zenét hallgat. Például mi.:) Határtalan boldogsággal tölt el, hogy néznél Being Humant!!! Csak szólok.:) Vasárnapra már van egy ebéd és délutáni tea meghívásom, de szombaton például ráérek. Már ha velem akarsz Being Humant nézni...:)))

ChristineJane 2018.01.06. 14:42:34

Újra Being humant kell néznem! Nincs mese, megint meghoztad a kedvem!:D
süti beállítások módosítása