Kövesd a jávorszarvast!

2013.10.11. 09:15

Erzsivel – az én szuper barátnőmmel – és Juliskával – az én szuper unokanővéremmel – a konyhában ültünk. Októberi este volt, éppen vacsoráztunk és a jó tévésorozatokról beszélgettünk. Szóba került a Miért éppen Alaszka? című sorozat is. „Emlékeztek arra az aranyos srácra, aki Fleischman dokit játszotta? – kérdezte Juliska. – Rob Morrow-ra?” Másra sem emlékeztem, csak Rob Morrow-ra. Na jó, meg Cicely városának különleges hangulatára és az utcáin békésen kószáló jávorszarvasra. Mindez persze túl kevés volt ahhoz, semhogy megelégedjem vele. Követtem hát a jávorszarvast. Így született ez az ajánló.

northern-exposure.jpgJoel Fleischman a fiatal, new york-i zsidó orvos, pontosan olyan, mintha csak egy Woody Allen-filmből lépett volna elő. Művelt és jóhumorú, de ideges, türelmetlen, nem hisz semminek csak a saját szemének és állandóan beszél. Mindenekelőtt pedig imádja New Yorkot. New York számára nem csupán egy város, hanem egy lelkiállapot. Joel New Yorkban akar gyógyítani, New Yorkban akar golfozni és New Yorkban akarja más orvosokkal megvitatni az érdekes eseteket. Csakhogy Joel egyetemi tanulmányait Alaszka állam ösztöndíjprogramja támogatta. Cserébe a fiatal férfinak, egyedüli orvosként, négy évet az alaszkai Cicely városában kell praktizálnia. Zseniális alaphelyzet. Mert Cicely bizony egy egészen más lelkiállapot, mint New York.

Cicelynek 839 lakosa és egy darab vegyesboltja van. Ed Chigliak a városka egyik fiatal lakója szerint: „Cicelyben mindig minden ugyanaz, de valami új folyton történik. Minden reggel úgy ébredünk, hogy kíváncsian várjuk, mi fog történni aznap.” A gond csak az, hogy Fleischman doktor alapvetően másképp értelmezi, mit jelent az, hogy „folyton történik valami”, mint Cicely lakói. Fleischman menekülne Cicelyből. Vissza New Yorkba. Úgy illeszkedik be a közösségbe, hogy végig kívülálló marad. Az ebből fakadó feszültség eredménye egy néha egészen komoly, gyakran teljesen szürreális, de mindig nagyon vicces sorozat. Cicely minden megismert lakója megérdemelne egy külön ajánlót. Ebben az egyben most csak arra van lehetőség, hogy a kedvenceimet bemutassam.

Itt van mindjárt Ed, a félig indián árva fiú, akinek a szavait előbb idéztem. Ed alig húsz éves, minden vágya, hogy filmrendező legyen. Szerintem nincs olyan film ezen a Földön, amit ő még ne látott volna. Sámánnak tanul, miközben a filmek segítségével próbálja megérteni a világot. Marilyn, Joel indián asszisztense mindig emlékezetes pillanatokat szerez. Alig beszél, mégis minden jelenetében jelen van. Nem lehet nem figyelni rá. Rendíthetetlen belső nyugalommal tűri Fleischman minden ideges lüktetését, amivel persze egyre csak idegesíti a dokit. Maggie O’Connell látszólag nem is lehetne boldogabb, hiszen megvalósította gyerekkori álmát, pilóta lett. Igazából azonban mindenben bizonytalan, különösen miután Fleischman megérkezik. O’Connell és Fleischman ugyanis soha nem tudja eldönteni, hogy éppen szereti vagy gyűlöli-e a másikat. Általában mindkettőt érzik egyszerre. Cicely hangja, Chris sincs könnyű helyzetben. Rádióműsorában a lét értelmét kutatja, többnyire Carl Jung, Walt Whitman és Lev Tolsztoj segítségével. Chris nyugtalan. Mindent kipróbálna, megérezne, átélne. Még az álmait is irányítaná, csakhogy megtapasztalja, milyen is az. Végül nem lesz olyan sikeres álomlátogató, mint Dom Cobb és csapata az Eredetben, de az biztos, hogy Cicely lakói így is nagyon szeretik. Chris mindennél jobban bizonyítja, hogy életünket értelem és érzelem egyszerre határozza meg. S ezt bizonyítja maga a sorozat is. Épp ezért olyan ellenállhatatlan.

Több mint 20 évvel az első rész első vetítése után is hatalmas rajongótábora van. A Miért éppen Alaszka? eredetileg 1990 és 1995 között került képernyőre Amerikában. Összesen hat évadot élt meg. A címe angolul Northern Exposure – „Megpróbáltatások Északon.” Figyelemfelkeltő cím, az már biztos. A sorozat lényegét legjobban kifejező címet azonban a magyar változat munkatársai találták meg, 1994-ben. Miért éppen Alaszka? Ebben a kérdésben, kiáltásban benne van Dr. Joel Fleischman minden keserűsége, tehetetlensége, türelmetlensége. Tökéletes. A sorozat a harmadik évad végén érte el csúcspontját. Az elkövetkező három évadban fokozatosan, de alapjaiban változott meg. Lassan már nem az elvágyódó orvos és a város többi lakója közötti ellentétek mozgatták. A mellékszereplők sorsa került előtérbe, Joel Fleischman háttérbe szorult. Rob Morrow szerepe egyre csökkent. A befejező évad utolsó nyolc része már nélküle készült el. Távozásával az utolsó nyolc epizód olyan, mintha egy film a „vége” felirat után is tovább forogna. Hiányzik a lényeg. A feszültség. Mert tudjuk, hogy Joel Fleischman soha nem jön már vissza. Nem fog többé ott állni a rendelőjében (és egy jó golfpályáról álmodozni) az állandóan benne lüktető kérdéssel: Miért éppen Alaszka?!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Bori

northernexpo.jpg

 

 

Miért éppen Alaszka?

(Northern Exposure)

színes, magyarul beszélő, amerikai filmsorozat, 45 perc, 1990

rendező: Daniel Attias

szereplők:
Rob Morrow (Dr. Joel Fleischman/Franz Kafka/Mihail)
Janine Turner (Mary-Margaret "Maggie" O'Connell)
John Corbett (Christopher "Chris" Stevens)
Peg Phillips (Ruth-Anne Miller)
Barry Corbin (Maurice Minnifield)
John Cullum (Holling Vincoeur)
Cynthia Geary (Shelly Tambo)
Graham Greene (Leonard Quinhagak)
Darren E. Burrows (Ed Chigliak)
Elaine Miles („Forgószél” Marilyn)

Magyar hangok:

  • Rob Morrow – Zalán János (1-4. évad), Dányi Krisztián (5-6. évad)
  • Janine Turner – Balázs Ági
  • Barry Corbin – Papp János (1-4. évad), Orosz István (5-6. évad)
  • John Cullum – Cs. Németh Lajos
  • John Corbett – Laklóth Aladár
  • Cynthia Geary – Létay Dóra (1-3. évad), Simorjai Emese (4-6. évad)
  • Darren E. Burrows – Horváth Zoltán (1-4. évad), Bartucz Attila (5-6. évad)
  • Peg Phillips – Kóti Kati (1-4. évad), Halász Aranka (5-6. évad)
  • Elaine Miles – Andai Kati

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr995562234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása