Pörgős álom

2013.06.07. 13:44

És még mindig vizsgaidőszak van. Mialatt én - csak egy kicsit, pihenésképpen - arról álmodozom, hogy milyen jó lenne inkább aludni egy nagyot, de legalábbis olyan gyorsan tanulni a vizsgatételeket, amilyen gyorsan Neo tanult kung-fuzni a Mátrixban, nos ezalatt Ti nézzétek meg helyettem is az Eredetet!

Az Eredetet 2010-ben egész évben nagyon reklámozták. Máig nem értem, hogy lehet, hogy én egyik előzetesét sem néztem meg az interneten. Tény, hogy meglepetés várt, amikor 2010. szeptemberében beültem a moziba. Csak ámultam és bámultam. Nem kell ide 3D, elég egy csavaros álom, 3 szinten. A film kiindulópontja az, hogy miközben alszunk a tudatunk védelmi rendszere gyenge. Ezt a gyengeséget használja ki munkája során Dom Cobb (Leonardo DiCaprio). Nem is akárhogyan. Dom Cobb ugyanis gondolat tolvaj. Mesterien tulajdonít el információkat mások tudatalattijából. Éppen ezért az igazi kihívást legújabb feladata jelenti számára: nem lopnia kell. El kell helyeznie egy gondolatot egy üzletember agyában. Pontosabban egy gondolat eredetét kell elhelyeznie, hogy az ébredéskor saját gondolatként születhessen meg az üzletember agyában.

inception.jpgMindehhez Cobbnak és csapatának három szint mélyre kell a kérdéses üzletember tudatalattijába hatolnia. Csoportos álomlátogatás alkalmával, mindenkinek pontosan kell tudnia, hogy mikor álmodik, és mikor van ébren. A tájékozódást a totem segíti. Egy kicsi, de annál különlegesebb tárgy, amelyet csak tulajdonosa ismer igazán. Cobb toteme egy apró búgócsiga, amely álmában megállás nélkül pörög, soha nem dől el. Miközben toteme folyamatosan mozog, Cobbnak egyre inkább szembe kell néznie saját emlékeivel és félelmeivel. Ha nem teszi, azzal mindenkit komoly bajba sodor…

Christopher Nolan, aki a film írója, rendezője és producere is egyben, kiváló érzékkel választotta ki a témát és a műfajt. Az álmok világa mindenkit érdekel. Okos, szerethető „tolvajoknak” két órán át drukkolni mindenki szeret. A szórakozás garantált. Olyan szórakozás, amely napok múlva is foglalkoztat.  Hiszen a film képei gyönyörűek, a története megdolgoztatja az agyunkat, a zenéje izgalmas. Az Eredetben a szórakoztatás igen fontos része egy szálloda ötödik emeleti folyosója, amely néha maga is mozog, a benne súlytalanul lebegő emberekkel együtt. Ma már – amikor egy jó kasszasiker gyártásakor szinte mindent „effektusokkal” oldanak meg - majdhogynem hihetetlennek tűnik, de ezt a folyosót valóban megépítették, valóban megmozgatták, miközben a színészek valóban ott voltak.

 

A nagy költségvetés ellenére az Eredet forgatása során csak akkor alkalmaztak számítógépes technikát, amikor az feltétlenül szükséges volt. Christopher Nolan pörgős álmát nem takarják el szemünk elöl a trükkök. Wally Pfister operatőr pedig arról gondoskodott, hogy mindig meg tudjuk különböztetni az álom egyes szintjeit. A harmadik szinten fémesen hideg színek fogadnak, a második szinten viszont meleg barna színek várnak, eltévedni nem lehet. Az egyetlen nagy kérdés így már csak ez: vajon a robbanások, autósüldözések és zuhanások mellett mi az, ami igazán pörgőssé teszi ezt az álmot? Persze, hogy a búgócsiga. Dom Cobb apró búgócsigája. Mint mondtam, álomlátogatás esetén sosem áll meg. Remek szórakozás napokig azon vitatkozni családdal és barátokkal, hogy a film végén vajon eldől-e! Eldől-e, hogy álmodunk vagy ébredünk?

                                                                                                                          Bori            

                                                                                                                                                                                                                                                 

 

                                                                                                                                  

Inception-hires-630x1024.jpg

 

Eredet (Inception)

színes, magyarul beszélő, amerikai-angol sci-fi, 142 perc, 2010
rendező: Christopher Nolan
forgatókönyvíró: Christopher Nolan
zeneszerző: Hans Zimmer
operatőr: Wally Pfister
producer: Christopher Nolan, Emma Thomas
vágó: Lee Smith

szereplők:

Leonardo DiCaprio (Cobb)
Ellen Page (Ariadne)
Ken Watanabe (Saito)
Marion Cotillard (Mal)
Joseph Gordon-Levitt (Arthur)
Tom Berenger (Browning)
Cillian Murphy (Fischer)
Michael Caine (Professzor)
Tom Hardy (Eames)
Lukas Haas (Nash)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr285303199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása