Ajánló 2009 szeptemberéből, amikor még a politológus szakdolgozatomat írtam. Nem véletlen, hogy a kezdő sorai eszembe jutottak most, amikor újra kezdetét vette a szorgalmi időszak...

Szeretek én iskolába járni. Nincs is annál jobb, mint HÉV-re szállni és egyetemre menni, ha éppen az a feladat. Azonban, ha arról van szó, én bizony a vakáció minden cseppjét kiélvezem. Így esett, hogy, amikor a szünidő utolsó hetének egyik napján a déli harangszó még pizsamában talált nem estem pánikba. Sőt! A Downing Streeti éveket tisztelettel félretettem, az Egy nehéz nap éjszakája DVD-t pedig föltettem. Egy későnyári napon nem is kell több a boldogsághoz, mint a Beatles első mozifilmje.

a_hard_days_night.jpgJonh, Paul, George és Ringo egy tévéfelvétellel egybekötött koncertre igyekeznek, ám az odavezető út nem éppen egyszerű. A rajongó lányok őrültek, a menedzserek idegesek és még Paul nagypapája is elcsavarog. 1964 tavaszán különleges film született. Egy film, amelyben négy vidám fiú az egyik percben még a vonaton ül, a másik percben már a vonat mellett rohan nevetve, hogy egy vágással később már újra a vonaton csevegjen. Egy film, amelyben az egyik percben még keményen próbál a Beatles, a másik percben John, Paul, George és Ringo már önfeledten játszik egy mezőn. Fogócskáznak és ugrálnak, kész burleszkjelenet. Az élményt csak fokozza, hogy helikopterről veszik őket, közben pedig a Can’t buy me love szól. Ösztönösen följebb tekerem a hangerőt. Nem véletlen, hogy Richard Lester rendezőt a „videóklipek atyjának” nevezik. Rövid jelenetek gyors egymásutánban és zene, amit rögtön dúdolok. Persze Alun Owen forgatókönyvíró a humorról sem feledkezett meg, ott van például a fergeteges sajtótájékoztató, amelyen George Harrisonnak szegezik a kérdést: „- What would you call that hairstyle you’re wearing? – Arthur.” – hangzik a határozott válasz.

Nem mindennapi film nem mindennapi címet érdemel. A készülő mozgóképnek sokáig nem volt címe, míg nem – egy különösen hosszú forgatási szakasz végén – Ringo Starr abban a tudatban jött ki a stúdióból, hogy még nappal van és így szólt: „Ez egy nehéz nap... (észrevette, hogy már sötét van) ...éjszakája volt.” Richard Lester megfogalmazása szerint az Egy nehéz nap éjszakája „a Beatles egyetlen napjának rekonstruált, de dokumentumszerű változata”. Sátory Györgyi 1964. december 14-én, a Jövő mérnökében napvilágot látott, Megjegyzések az új Beatles-filmhez című kritikájában pedig így ír róla: „...jó értelemben vett szertelensége átvitt értelemben a szabadság iránti vágyat fejezi ki, a magunkra találás élményét a világban.”

Az Egy nehéz nap éjszakája mindig csordultig tölt életörömmel. Annyira, hogy a magasba ugranék. Annyira, hogy tudom, attól, hogy nemrég megnéztem, a félév végéig vidáman járok majd előadásra.

                                                                                       Bori                       

 

Egy nehéz nap éjszakája
(A Hard Day's Night)

fekete-fehér feliratos angol zenés film, 85 perc, 1964

rendező: Richard Lester
forgatókönyvíró: Alun Owen
zeneszerző: John Lennon, Paul McCartney, George Martin
operatőr: Gilbert Taylor

szereplők:
John Lennon (John)
Paul McCartney (Paul)
George Harrison (George)
Ringo Starr (Ringo)
Wilfrid Brambell (Paul nagypapája)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr375508731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása