A 120. ajánló a blogon, Roxinak szeretettel,

mert nélküle nem ismertem volna meg Nick és Charlie csodálatos történetét.

 

…és örömöt hoz a lelkünknek. A címe azt a pillanatot jelzi, amikor a szívünk kihagy egy ütemet, és a lélegzetünk is elakad a boldogságtól. Abban a percben tudtam, hogy szeretni fogom a Heartstopper című angol sorozatot, amikor megláttam Charlie Spring (Joe Locke) ragyogó mosolyát és csillogó szemét az első képkockákon. Amikor pedig rájöttem, hogy a sorozatban Stephen Fry és Olivia Colman is vállalt egy-egy kisebb szerepet, már azt is tudtam, hogy imádni fogom. Nem is csalódtam.

 

heartstopper1.jpg

 

A sorozat készítője Alice Oseman még nagyon fiatal, idén lesz 28 éves. De ifjúsági regényei már most nagyon sikeresek. Eddigi legnagyobb hatású regénye a 2014-ben megjelent Solitaire. A történet főhőse Victoria („Tori”) Spring. Torinak van egy öccse, Charlie, Charlie barátja pedig Nick. A regényben Nick és Charlie keveset szerepel, de az kiderül, hogy komoly, egymást támogató kapcsolatban élnek. Alice Oseman elmondta, hogy a kezdetektől nagyon foglalkoztatta őt a két fiú sorsa. Hogyan kezdődött a kapcsolatuk? Mi várhat még rájuk? A fiatal alkotó így kezdte el írni és rajzolni a Heartstopper című képregényt, amely először az interneten aratott hatalmas sikert.

Az énekhang olyan hangszer, amely mindenki számára elérhető. Hatalmas erő rejlik benne, amely egész életünkre hathat, még akkor is, ha nem akarunk színpadra állni. Palágyi Ildikó aktív előadóművész, énekesnő, emellett, gyógypedagógus, logopédus, meseterapeuta és elhivatott énektanár. Beszélgetésünkben azt is elmondta, mennyire fontos lenne, hogy mindannyian megtaláljuk az örömöt az éneklésben, frusztráció és szorongások nélkül. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin júniusi számában olvashatjátok.

 

pala_gyi_ildiko_sajto_foto_02_csoboth_edina.jpg

fotó: Csoboth Edina

 

Ha valaki hozzád fordul, hogy énekelni szeretne, milyen módszerrel kezded el a tanítását?

Az énektanítást sokan sokféleképpen közelítik meg. Ami biztos, hogy az énekhang az a hangszer, amellyel együtt születünk mindannyian. Ráadásul egy olyan hangszer, amely benne rezeg a testünkben. Énekléskor a testünk a hangszerünk, a hang bennünk születik meg, a levegőnk támogatásával. Éppen ezért az énekhang a legintimebb hangszer is mind közül. És ami szerintem elképesztő, hogy senkinek a világon nincs ugyanolyan hangja, mint egy másik embernek. Az énekhang egyedi és megismételhetetlen. Többek között ezért van az, hogy az éneklésben nagyon sok lehetőség rejlik, akkor is, hogyha valaki nem színpadra készül, hanem hobbiként szeretné folytatni az éneklést. Henry Wadsworth Longfellow amerikai költő mondta, hogy „the human voice is the organ of the soul” Az éneklés/a hang a lélek szerve. Ez számomra nagyon kifejező. Az éneklés elválaszthatatlan a testünktől, az egyedi felépítésünktől, a személyiségünktől és így a lelkünktől is.

Ami sajnos egyben a zseniális sorozat utolsó évada is lesz. Nagyon szomorú vagyok, hogy véget ér, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztak a sorozat készítői, és olyan lezárást tudnak adni a sorozatnak, amelyet megérdemel.

 endeavour-1014x570.jpg

A 9. évadot jelenleg is forgatják, jövőre érkezik, de már kiadtak hozzá egy kedvcsináló videót, amelyben régi képsorokat láthatunk, miközben Endeavour Morse (Shaun Evans) gyönyörűen szavalja A. E. Housman How Clear, How Lovely Bright c. vesét, amely a sorozat alapjául szolgáló regényekben Morse nyomozó egyik kedvenc verse.

How clear, how lovely bright,
How beautiful to sight
    Those beams of morning play;
How heaven laughs out with glee
Where, like a bird set free,
Up from the eastern sea
    Soars the delightful day.

A verset magyarul sajnos nem találtam meg, de nagyon szeretnék Endeavourről, a könyvekről és a sorozatról hosszabban írni majd, ígérem, arra az alkalomra igyekszem fordítani belőle. Addig is nézzétek meg a "tovább" mögött a kedvcsináló videót, és készüljetek a befejező évadra.

A konduktív pedagógiai rendszer minden állomását végigjárta, az életút követés a hivatásává vált. A Semmelweis Egyetem Pető András Karán (ismert nevén a Pető Intézet) tanuló hallgatóknak is átadta már tapasztalatait. Bejczi Erikával beszélgettem a konduktív nevelés fontosságáról, és arról, mit jelent számára az életút követés. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin júniusi számában olvashatjátok.

 

bejczi_e_5.jpg

 

Mit jelent számodra az életút kísérés?

Mindig is munkám központi eleme volt, hogy azokkal, akiket a Pető Intézetből elbocsátottak az intézményes keretek között megvalósuló konduktív nevelési program végén ne szűnjön meg a kapcsolat, a családok ne maradjanak magukra. Nevezhetjük e tevékenységet életút követésnek, utógondozásnak, tanácsadásnak is. Legyen szó akár egy pici babáról, aki behozta lemaradását, helyreállt, akár óvodás vagy iskolás gyermekről, elbocsátása után is tartjuk vele a kapcsolatot. Valójában kísérjük az életútját, támaszt nyújtunk, segítjük a beilleszkedését az életkorának megfelelő közösségekbe. Azoknál a gyerekeknél, akik hosszabb időt töltöttek konduktív nevelésben bentlakó formában, a családba történő visszailleszkedést is nyomon követjük. Fontos, hogy egy gyerek megőrizze, esetleg javítsa az elbocsátáskori állapotát. Célunk a konduktív nevelés eredményeinek megőrzése. A szülővel, gyermekkel egyetértésben segítünk egy aktív napirend kialakításában, amelyben állapotát megőrizheti, akár fejlődhet is.  Ezzel együtt segítjük, azt az új környezetet, közeget is, ahova a gyereket bocsátjuk. Nagyon fontos a fogadóintézmény nyitottsága, hozzáállása a sajátos nevelési igényű gyermekhez. A befogadó óvodának, iskolának tudnia kell, hogy pontosan mennyi, és milyen segítségre van szüksége a gyereknek. Azokat az óvodai vagy iskolai közösségeket, amelyek még nem találkoztak sérült személyekkel, fel kell készíteni a gyermek fogadására.  Sokan túlsegítik ezeket a gyerekeket, jószándékból azt is megteszik helyettük, melyre saját erejükből, önállóan is képesek lennének. Tehát egyrészt figyeljük, a neveltjeink beilleszkedését, és az esetleges nehézségeknél, elakadásoknál segítjük őket. Az életút kísérés számomra azt jelenti, hogy a családnak van hova fordulnia, ha segítségre van szüksége, nem marad magára, ha tanácstalan bizonyos kérdésekben, tudják, hogy mindig ott vagyunk támaszként, de akkor is jelen lehetünk, amikor valamilyen örömteli dolog éri őket. Elakadás az élet bármely területén adódhat: a mozgásállapotban, közreműködhetünk például a segédeszköz beszerzésében, orientálhatunk pályaválasztás kérdésében, jogi ügyekben, szociális kérdésekben stb.

Meggyőző érvek 2022-ben

2022.06.15. 17:25

Megérkezett az előzetes a Netflix Meggyőző érvek című filmjéhez. Jane Austen utolsó befejezett regényének adaptációja 2022. július 15-én érkezik a streaming szolgáltató kínálatába.

Én pedig az előzetes láttán egyelőre egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy erre a filmre ilyen formában szükség van. Nem a teljes mértékben modern és sokszínű szereplőgárda zavar. Henry Golding például szerintem nagyon tehetséges, és örülök, hogy egyre több filmben láthatom. Inkább arról van szó, hogy az eddig látott képsorokból árad valami felszínes vidámság, amely a mai (általam egyébként nagyon szeretett) romantikus vígjátékokra jellemző, de nem egyeztethető össze Jane Austen nagy élettapasztalatról tanúskodó regényével. A Meggyőző érvek (Persuasion, 1817) sokak szerint az írónő legérettebb és legkifinomultabb műve.

 

persuasion.jpg

 

Anne Elliot és Frederick Wentworth szerelmének története a ki nem mondott szavaktól, a visszafojtott érzelmektől lesz szép, izgalmas és örök, ebben az előzetesben viszont mindenki kitárulkozónak és felszabadultnak tűnik. De nem akarok túl hamar ítélni! Titeket hívlak segítségül! Nézzétek meg az előzetest a "tovább" mögött, és mondjátok meg, várjátok-e (várjuk-e?) a filmet!

 

Wanda döntése

2022.06.08. 17:54

Aznap, amikor megnéztem a Doctor Strange az őrület multiverzumában című filmet, ezt írtam A Kihagyhatatlan csoportban: „Ma meg tudtam végre nézni a Doctor Strange 2-t. Nagyon élveztem. :) Meglepően sok, de jól működő horror elem van benne, és jól eltalált humor. A történetben lehetett volna egy kicsivel több Doctor Strange, de Benedict Cumberbatch még mindig egy zseni!❤ Elizabeth Olsen már azért díjat érdemelne ahogy azt mondja, "it doesn't seem fair", John Krasinski meglepetés szerepe pedig <3 . "

 

wanda.jpg

 

„A történetben lehetett volna egy kicsivel több Doctor Strange”, ez suta megfogalmazás részemről, de az biztos, hogy érdekes beszélgetéseket indított el. Rávilágít ugyanis arra, hogy a Doctor Strange második részében nem Doctor Strange karaktere, sorsa viszi előre a cselekményt. A filmet Wanda drámája mozgatja, Doctor Strange csak asszisztál.

Rosa Parry, 10 éves angol kislány és nagypapája, a Magyarországon élő Harlan Cockburn (aki harefield néven ír) közösen írtak egy könyvet (Autumn and the Wild Word Web). Együttműködésükből kalandos és szívmelengető történet született, amely megmutatja, mennyire fontos, hogy figyeljünk egymásra, jobban megértsük embertársainkat és a természetet. Rosával és Harlannal beszélgettem. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin májusi számában olvashatjátok.

In conversation with Rosa and Harlan. Co-written by Rosa Parry and her grandfather Harlan Cockburn (who writes as harefield), Autumn and the Wild World Web is an adventurous and heart-warming story about communication and the importance of understanding each other and nature alike. Please see below for the English version.

 

authors_pic_2.jpg

fotó/Photo by: Rochanna Parry

 

Hogyan jött a könyv ötlete?

Rosa: nagypapa szeretett volna írni egy könyvet a karanténidőszakról, a gyerekek szemszögéből. A történet szerint egy felnőtt meséli a gyerekeinek, hogy mi történt, de szerettük volna, hogy vidám legyen, így az én nézőpontom is benne van.

Harlan: számomra csodás élmény volt megírni ezt a könyvet Rosával közösen. Én nem pontosan úgy emlékszem a kezdetekre, ahogy Rosa. Emlékeim szerint, egyszerűen csak elkezdtünk beszélgetni a karanténról, és hogy milyen az élet, és közben valahogy az jutott eszünkbe, hogy erről írhatnánk is. De nem úgy kezdődött, hogy fölkiáltottunk, „írjunk egy könyvet!”. Ez sokszor megesik, nem? Az ember elfelejti, mi hogyan történt, másképp emlékszik.  

Lélegzetvétel

2022.05.14. 17:27

Andrew Garfield angol-amerikai színész sok feledhetetlen percet szerzett már nekünk. Ha csak a közelmúltra gondolok, az én szívem is megdobbant, amikor megjelent a Pókember: Nincs hazaút című filmben, mint (az egyik) Peter Parker, pedig minden titkolózás ellenére számítottam rá, hogy megjelenik majd. Lin-Manuel Miranda filmje a Tick, Tick… Boom igazi szívmelengető meglepetés volt. A film Jonathan Larson amerikai zeneszerző, drámaíró, musicalszerző tragikus, de lenyűgöző életét mutatja be. Jonathan Larson egész életében úgy érezte, hogy nincs elég ideje, nem tudja majd megírni a nagy művét. 35 éves korában azon az estén halt meg, amikor Rent című musicaljét bemutatták. A Rent mindent elsöprő siker lett, de Jonathan Larson ezt már nem érhette meg. A drámai szerep Oscar-jelölést hozott Andrew Garfield számára. Új sorozata az Under the Banner of Heaven, amelyben egy nyomozót alakít pedig még csak ezután következik. Ennyi elfoglaltság után váratlanul jött a hír, hogy Andrew Garfield úgy döntött, egy időre visszavonul a színészettől, hogy a hétköznapi emberek életét élhesse. Én pedig a hír hallatán döntöttem el, hogy írok végre a Lélegzetvétel című filmjéről. Arról az Andrew Garfield és Claire Foy főszereplésével készült filmről, amelyen – nem szégyellem bevallani – mindig elsírom magam.

 

breath1.jpg

 

A Lélegzetvétel (Breathe) egy 2017-ben bemutatott életrajzi dráma, amely Robin Cavendish életéről szól. Robin Cavendish (Andrew Garfield) fiatal és ambiciózus brit teakereskedő volt, aki újdonsült feleségével, Dianával (Claire Foy) éppen Kenyában volt üzleti úton, amikor nagy baj történt. 1958 decemberében az akkor 28 éves, energikus és élettel teli Robin egyik pillanatról a másikra mozdulni sem tudott többé. Nyaktól lefelé megbénult, lélegeztetőgépre tették. Angliába hazatérve kiderült, hogy szervezetét a járványos gyermekbénulást[1] okozó poliovírus támadta meg, állapota visszafordíthatatlan, egy-két hónapot élhet még a kórház falai között. Robin ekkor nem is akart mást, csak meghalni. Felesége azonban ezt nem hagyta annyiban, kisfiuk éppen akkor született meg, és megmondta a férjének: látnia kell a fiukat felnőni.

Eredetileg ebben a bejegyzésben azt szerettem volna megkérdezni tőletek, hogy ki a legjobb Mr. Darcy. Melyik színész alakítja őt a legjobban. De ezt kérdeztem már máskor, máshol. Ezért arra jutottam, hogy ezt a bejegyzést egy kicsit fölpezsdítem, és azt kérdezem meg, hogy ki a legjobb, Mr. Darcy, Mr. Thornton, esetleg Mr. Rochester. Ti kit választanátok?

 

ketten.jpg

 

És itt most ne a színészekre gondoljatok, arra vagyok kíváncsi, hogy az irodalmi karakterek közül számotokra ki a legizgalmasabb. Kivel teáznátok? Kivel töltenétek el egy délutánt meghitt beszélgetés közepette? Kivel találkoznátok egy tó partján, egy pályaudvaron vagy egy fa alatt? Kit ismernétek meg szívesen? Nehéz kérdés, tudom, mert Jane Austen Mr. Darcy megalkotásával elképesztően magasra tette a lécet. De Mr. Thornton felvillanyozóan modern gondolkodású, izgalmas karakter, Mr. Rochester pedig ellenállhatatlanul rejtelmes.

 

A kisgyermekek korai fejlesztése nagy felelősség. Kreatív, küzdelemmel és örömmel teli folyamat, amely nemcsak testi fejlesztést jelent, hanem a gyerekek személyiségének kibontását, építését is. Dr. Schultheisz Judittal, a Gézengúz Alapítvány alapítójával, orvosigazgatójával beszélgettem erről a nehéz, de gazdagító és örömteli hivatásról. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin áprilisi számában olvashatjátok.

 

szz_2176_ju.jpg

 

Mit jelent pontosan a korai fejlesztés?

A Gézengúz Alapítvány Modelljében mi nem is csak korai fejlesztést, hanem nagyon komoly összetett terápiát végzünk. Ez a kettő a kora gyerekkori intervenciónak a két alappillére. Önmagában persze ez nem elegendő, emellé információszolgáltatás és pszichoszociális segítségnyújtás is járul. Ha koraszülés, idegrendszeri sérülés, ritka betegség, genetikai eltérés vagy traumás sérülés miatt érkezik hozzánk egy pici baba, akkor nagyon sokoldalú támogatást kell nyújtanunk. Önmagában egy pedagógiai megközelítés nem elegendő, széleskörű ellátás és átgondolás kell ahhoz, hogy feltárjuk, pontosan milyen szükséglete van a kicsinek, a családjának és a környezetének ahhoz, hogy a kisbaba meggyógyuljon. Vagy ha a gyógyulás nem lehetséges, akkor komoly állapotjavulás következzen be nála. Ezért használjuk Európában és a világon szinte mindenhol a kora gyerekkori intervenció kifejezést. Az intervenció szó ijesztő lehet, mert beavatkozást jelent, de ebben az esetben nagyon pozitív, mert lefedi azt, hogy sokfajta megközelítéssel, de Intézethálózatunkban egységes, nagyon pontosan kidolgozott protokoll szerint segítjük a családokat.

süti beállítások módosítása