Viktoriánus mosoly

2023.03.18. 16:53

Gondolkodtatok már azon, miért van az, hogy a viktoriánus korban (1837-1901) készült fényképeken általában nem mosolyognak az emberek? Bevallom, én igen. És a múltkor, amikor a Gázláng kapcsán sokat olvastam a viktoriánus korról, akkor rábukkantam egy nagyon érdekes cikkre. Lloyd Llewellyn-Jones, a Cardiffi Egyetem történészprofesszorának írása éppen azt tárja föl, hogy bár valóban ritka jelenség volt, azért találhatunk olyan fényképeket a viktoriánus korból, amelyeken az emberek mosolyognak.

 

franz_xaver_winterhalter_family_of_queen_victoria.jpg

 

Az alábbiakban tehát Lloyd Llewellyn-Jones cikkét ismertetem, amely először nyomtatásban 2020 januárjában, a BBC History Magazine-ban (tehát a nálunk is kapható újság angol kiadásában) jelent meg.

Számos oka van annak, amiért az emberek nem mosolyogtak a fotókon Viktória királynő korában. Az első az, amelyikre talán a legtöbben gondolunk: az 1840-es és 1850-es években a fotográfia hajnalán egy-egy fénykép elkészítése hosszú ideig tartott. És egy mosolyba merevedni nem volt éppen jó dolog. Így maradt a közömbös, tartózkodó arckifejezés

Azonban a fénykép készítés technikája az 1880-as évekre fölgyorsult, 1890-re már egészen könnyű volt megörökíteni egy mosolyt. Mégis kevés ember nevetett a képeken, vajon miért? Lloyd Llewellyn-Jones a következő okokat sorolja föl: először is, talán nem is gondolunk bele, de a fényképek elterjedésekor még ritka volt az egészséges, fehér fogsor. Szinte minden szájban jelentkező problémára a foghúzás volt a megoldás, és egészen 1921-ig azt bárki végezhette Angliában, nem kellett hozzá képzett fogorvosnak lennie.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a korai fényképek az olajfestmények hagyományait követték, a nemességet és eleganciát kívánták megragadni, amelyhez azonban nem illett a nevetés. Volt tehát ok a komolyságra a viktoriánus korban.

Ennek ellenére igenis találhatunk a viktoriánus emberek vidámságát megörökítő fényképeket, amelyek megtörik azt a sztereotípiát, hogy a korabeli emberek prűdek, álszentek és komorak voltak. Alább hét képet gyűjtöttem össze, hatot galériában, egyet pedig külön kiemelve.

 

 

És mit gondoltok, Viktória királynő maga vajon mosolygott-e? A válasz igen, nagyon is. Hahner Péter történész a Rubicon online oldalán elérhető cikkében a következőképpen fogalmaz: "[Viktória] egészséges és jókedvű, önálló gondolkodású asszony volt, aki sem önmagát, sem másokat nem kívánt megfosztani az élet örömeitől." 

Úgyhogy a bejegyzés végén álljon itt egy mosolygós kép Viktóriáról, 1887 júliusából, amikor uralkodásának 50. évfordulóját ünnepelte. Mert az emberek (és a királynő is) a viktoriánus korban is szerettek élni és nevetni.

 

viktorianus4.jpg

 

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr8818066390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.03.18. 17:27:34

Ez a bejegyzés zseniális, és nagyon szívmelengető, így szombatra.:)

Az elején még nem dagerrotípia volt egyébként?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.03.18. 17:30:49

@ChristineJane: de, kezdetben dagerrotípia volt, Petőfiről is az van.:) De ezek itt már mind fényképek, az legkorábbi az 1850-es évek elejéről származik.

IamSherLocked 2023.03.19. 06:40:32

Nahát, mennyi ok a nem mosolygásra! Azért ez a fogászati helyzet nagyon rémisztő! És ha a nem mosolygás az előkelőséget sugározta, vajon botrányos képnek számított Viktória királynőről a mosolygós kép? :D vajon látta azt a képet kkor bárki?
De valóban jó látni mosolygós múltbeli embereket. :) (:

gertrudstein 2023.03.19. 08:51:12

Hát, ez szuper! 'Ma is tanultam valamit" :)))
Egyébként az idős hölgy az első képen mutatja a szép fogsorát, látszik a fogsora! Talán ezért mert mosolyogni is :)
Jók a kép aláírások is, kivéve ezt az apró tévedést :)!

ChristineJane 2023.03.19. 14:32:41

@IamSherLocked: teljesen igazad van, de szerintem Viktória 50 év uralkodás után már megengedhetett magáról egy mosolygós képet.:D

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.03.19. 14:37:55

@gertrudstein: az első képről, ahol a fagyöngy alatt állnak, Lloyd Llewellyn-Jones professzor ezt írja az eredeti cikkben: "An unknown elderly couple – probably husband and wife – pose for the camera at Christmastime. Her broad smile gives no hint of teeth; the probability is that she did not have many." Szerintem sem látszik a hölgy fogsora, csak a fény esik úgy néha...

ChristineJane 2023.03.19. 14:40:35

@gertrudstein: @PuffCinq: szerintem sem látszik a néni fogsora. @IamSherLocked: te mit mondasz?:)

IamSherLocked 2023.03.19. 21:13:28

Szerintem is összezárta a száját :)

vincentmarvinjules 2023.03.20. 07:33:29

Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes.
Mindig meglepődöm, milyen végtelen információ létezik a világunkról.
Ami a vitát illeti, szerintem, az a fogsora :) :) :)

ChristineJane 2023.03.21. 16:07:25

@vincentmarvinjules: hiába, a Hamlet örök, és mindenhez illik. <3

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.03.21. 16:11:03

@ChristineJane: így van. <3 @vincentmarvinjules: esküszöm, amióta elkezdődött ez a vita, naponta kinagyítom és közel hozom azt a képet, de nem látom a néni fogsorát, csak az ajkára úgy esik a fény...
süti beállítások módosítása