A kisgyermekek korai fejlesztése nagy felelősség. Kreatív, küzdelemmel és örömmel teli folyamat, amely nemcsak testi fejlesztést jelent, hanem a gyerekek személyiségének kibontását, építését is. Dr. Schultheisz Judittal, a Gézengúz Alapítvány alapítójával, orvosigazgatójával beszélgettem erről a nehéz, de gazdagító és örömteli hivatásról. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin áprilisi számában olvashatjátok.

 

szz_2176_ju.jpg

 

Mit jelent pontosan a korai fejlesztés?

A Gézengúz Alapítvány Modelljében mi nem is csak korai fejlesztést, hanem nagyon komoly összetett terápiát végzünk. Ez a kettő a kora gyerekkori intervenciónak a két alappillére. Önmagában persze ez nem elegendő, emellé információszolgáltatás és pszichoszociális segítségnyújtás is járul. Ha koraszülés, idegrendszeri sérülés, ritka betegség, genetikai eltérés vagy traumás sérülés miatt érkezik hozzánk egy pici baba, akkor nagyon sokoldalú támogatást kell nyújtanunk. Önmagában egy pedagógiai megközelítés nem elegendő, széleskörű ellátás és átgondolás kell ahhoz, hogy feltárjuk, pontosan milyen szükséglete van a kicsinek, a családjának és a környezetének ahhoz, hogy a kisbaba meggyógyuljon. Vagy ha a gyógyulás nem lehetséges, akkor komoly állapotjavulás következzen be nála. Ezért használjuk Európában és a világon szinte mindenhol a kora gyerekkori intervenció kifejezést. Az intervenció szó ijesztő lehet, mert beavatkozást jelent, de ebben az esetben nagyon pozitív, mert lefedi azt, hogy sokfajta megközelítéssel, de Intézethálózatunkban egységes, nagyon pontosan kidolgozott protokoll szerint segítjük a családokat.

Hogyan indulhat az intervenció, a fejlesztés? Hogyan kerülnek hozzátok a gyerekek?

Magyarországon nagyon szépen kapcsolódik ez a védőnői hálózathoz. Van egy védőnői kérdőív, amelyet a szülőkkel közösen töltenek ki. Ez a kérdőív egy európai uniós pályázatból született meg, és nagyon nagy segítséget jelent mind a védőnőknek, mind a szülőknek és a házi gyermekorvosoknak. Sok szakember közös munkájával született egy olyan egyszerűen kitölthető, rövid kérdőív, amely végigkíséri a gyermek fejlődését. Ez a kérdőív egy olyan elsődleges szűrő, ahol már megjelenhetnek bizonyos eltérések. Szabály van arra, hogyha a védőnő három eltérést talál, akkor figyelnie kell a kisgyereket, és ha olyan a helyzet, akkor a gyermekorvos irányításával be kell vonnia a megfelelő szakembereket. A házi gyermekorvos 18 hónapos korig utalhatja be közvetlenül a kora gyermekkori intervenciós ellátásra a gyerekeket. Azonban a szülők közvetlenül is jöhetnek hozzánk, van egy szűrőprogramunk, ahol a szülők föltehetik a kérdéseiket, beszélhetnek szakemberrel, mi pedig tovább tudjuk irányítani diagnosztikára és ellátásra szakellátóinkhoz vagy kórházi szakellátásra a gyerekeket, ha szükséges. Jelenleg a tevékenységünk 56%-a vehető igénybe az egészségbiztosítás keretein belül, két önkormányzat pedig (normatív jelleggel) támogatja a családok ellátását. Amire nem tudunk forrást biztosítani, ott magánfinanszírozásban nyújtjuk a komplex ellátást.

 Mi a kora gyerekkori intervenció kiindulópontja?

 A kora gyerekkori intervenció alapja a folyamatdiagnosztika, gyermekneurológia, illetve speciális szakorvosi vizsgálatok. Ez azért fontos, hogy olyan gyerekek ne kerüljenek kezelésre, akiknek erre nincsen szükségük. Ugyanakkor olyan gyerekek feltétlenül ellátást és kezelést kapjanak, akiknek akár csak egy minimális, kis tünete van. A kis tünet, ha nem kerül idejében ellátásra, markáns tünetté válhat, és a gyermek fejlődéséből való kiiktatása egyre nehezebb lesz.

 

_46c5166.jpg

 

Meddig beszélhetünk korai intervencióról? Van meghatározható időkerete?

Minden gyerek egyedi, minden család egyedi. Ha egy gyermek koraszülöttként érkezik a családba, akkor nemcsak a gyermek érintett. Amellett, hogy felmérjük, hogy mi a szükséglete a kisbabának, mozgásterápia, gyógypedagógia, azonbelül milyen terápiás elem, ott van még a család, a szülők pszichés támogatása. Támogatnunk kell a családot, hogy olyan pozitív energiát tudjanak adni a kisbabájuknak, amelyből szép jövőkép bontakozhat ki. Hogy ez a folyamat meddig tart, arra nincs válasz. Minden gyereknek más a génprogramja, egyedi a habilitációs időablaka. Az azonban biztos, hogy fontos minél korábban, már a tünetek felfedezésekor megkezdeni a komplex terápiát. Ma már fantasztikus lehetőségeik vannak a kora gyermekkori intervencióban résztvevő szakembereknek, hogy minél pozitívabb élményt nyújtsanak ebben a folyamatban. És minél intenzívebben tudunk a családokkal együtt dolgozni, annál hamarabb tudunk tünetmentességet, vagy adott esetben komoly, mérhető állapotjavulást elérni. Fontos az ellátás folyamatába bevonni a pszichológust, hogy a családdal együtt tudjunk dolgozni, hiszen lehetséges, hogy időszakonként érzelmileg kifáradnak, megerősítésre van szükségük, ami természetes. A terápiás elemek összeállítása, adagolása mindig interakción alapszik, a családdal mindent megbeszélünk. Ez által a terápiás folyamat kidolgozása kreatív folyamat, a különböző terápiás és fejlesztő elemeket a gyereknek megfelelően illesztjük össze. Olyan ez, mintha egy zeneművet komponálnánk. A zenemű maga a gyermek. Hivatalosan a kora gyerekkori intervenció a születéstől 6-7 éves korig tart. De még utána is kísérjük a gyerekeket. Hiszen amellett, hogy bizonyos látható eltéréseknek a gyógyítására, enyhítésre tettük föl az életünket, az is nagyon fontos, hogy a személyiségüket kibontsuk. Örömalapú terápiákat, kezeléseket nyújtunk, amelyeket a gyermek be tud építeni a személyiségfejlődésébe. Nemcsak a korlátokra kell koncentrálni, hanem az élet örömeire és gazdagságára is. Fontos még kiemelnem, hogy az egyéni terápiás folyamat mellett integrált foglalkozásaink vannak, a tipikusan és atipikusan fejlődő gyerekek találkoznak a tornateremben és az uszodában is. A mintaadás, a mintagyakorlás mindkét oldal számára elengedhetetlen

Országosan hogyan érhető el a korai intervenciós terápia?

A Gézengúz Alapítványnak jelenleg öt központja van. De a lefedettséget növeli, hogy nagyszámú egészségügyi szakdolgozó végezte el akkreditált képzéseinket, ismeri innovatív terápiáinkat, részt vehet a munkánkban. Kifejezetten a kora gyerekkorra dolgoztuk ki a Neuro-hidroterápiát, amely újszülöttkortól alkalmazható pozitív ingerterápiát jelent, az agy fejlődésének legplasztikusabb idejében. Emellett kidolgoztuk a Huple® -programot. A Huple® egy általam kifejlesztett, mozgás-és koordinációfejlesztő - Magyarországon és nemzetközileg is szabadalmaztatott - orvostechnikai eszköz. Lényege, hogy kora gyermekkortól folyamatos mozgásra és aktivitásra késztet, játékosan segít megéreztetni a testsúly tudatos áthelyezését, illetve a törzs aktív stabilizációját, ami a jó egyensúly és a harmonikus mozgáskoordináció alapja. A központi idegrendszeri fejlődésükben eltérő/sérült gyermekek rehabilitációjában igen nagy szerepet játszik az egyensúlyfejlesztésen alapuló terápia. Huple® használatára is kidolgoztunk egy képzést, hogy az országban mindenhol tudják alkalmazni. Az elérhetőségről még azt is el kell mondanom, hogy budakalászi központunkban, a Cseppek Házában található egy heti intenzív terápiához, a HIT-hez tartozó helyiség, ami tulajdonképpen egy családias apartman. Most is épp bent lakik egy család, napi 3-4 terápiás alkalmat kapnak, pszichológussal tudnak konzultálni. Erre az ellátásra a Budapesten kívüli gyermekneurológusok utalják be hozzánk a gyerekeket.

 

65217383_2725920707419641_3872691557475811328_o.jpg

 

Mit emelnél ki a terápia különleges elemeként?

Abból a szempontból egyedülálló, amit mi csinálunk, hogy nagyon figyelünk arra, hogy a gyerekek ellátásának útja ne szakadjon meg. Már a kórházból átvesszük a gyerekeket, segítünk a családoknak, hogy megfelelő diagnózishoz és ellátáshoz juthassanak, és akár a további ellátásra be tudjanak csatornázódni a pedagógiai szakszolgálatokhoz, speciális központokba is. Rendszeres gyakorlat, ha Pető Intézetbe vagy akár más intézetekbe jár egy kisgyerek, nálunk akkor is megkaphatja a kiegészítő terápiákat, mint például a Neuro-hidroterápiát. Jelenleg 70 munkatárssal dolgozunk és 2300 családot látunk el a hálózatunkban. Amit még ki kell emelnem az az, hogy a családok biztonságban vannak. Ez egy nagyon fontos kérdés: mi kell egy családnak tőlünk, azonkívül, hogy a kisgyereket ellátjuk? Olyan környezet, ahol a szülő megoszthatja dilemmáit, leteheti a terheket, kiöntheti a szívét, és megfelelő információkhoz jut. Ez a terápia nem kívülről diktált program, hanem konszenzus alapú közös részvétel a gyermekkel az ellátási programban. Az együttműködés pedig nagyon gazdagító lehet mindenkinek. A közös sikerek a terapeuták számára is megerősítést és erőt adnak a folytatáshoz. Amikor 1990-ben elindultam ezen az úton, hogy mindenkin, aki segítséget kér, tudjak segíteni, ahhoz bizony azok is kellettek, akik hozzám fordultak. Abban, hogy az alapítvány harminc év után itt tart, benne van mindenkinek az élete, aki valaha hozzánk fordult segítségért. Ez közös küzdelem és közös öröm.

 

Kapcsolódó bejegyzés:

"Szárnyas fényben tapasztalni meg a világot"

A bejegyzésben szereplő képeket Dr. Schultheisz Judit bocsátotta rendelkezésemre. 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr9917816477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2022.04.30. 11:47:54

Elképesztően aranyos az a kisbaba az első képen. <3 :D És olyan jó, hogy erről is írsz/beszélgetsz, köszönöm!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2022.04.30. 11:50:07

@ChristineJane: igen, a kisbaba nagyon aranyos.:) A téma pedig számomra nagyon fontos, örülök, hogy beszélhettem/írhattam róla.

IamSherLocked 2022.05.28. 17:02:35

Jaj, de jó, olyan pozitív cikk! A legjobban az oromalapu dolog tetszik. És igen, az integráció is, ha jól csinálják, nagyon jó tud lenni! Szuper dolog ez, és micsoda lelkes csapat!

ChristineJane 2022.06.06. 14:57:40

@IamSherLocked: annyira jó néha pozitív dolgokat olvasni, ezért (is) járok ide!:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2022.06.06. 15:14:59

@IamSherLocked: @ChristineJane: aranyosak vagytok, a Gézengúz pedig tényleg jó hely.:)
süti beállítások módosítása