Már nagyon régóta szerettem volna nektek írni a Láttam a fényt (I Saw the Light) című filmről. És most, hogy június 9-én megérkezik a Loki-sorozat, végre itt a tökéletes alkalom. Megmutathatom, mit csinál Tom Hiddleston, amikor éppen nem a cselszövés isteneként kápráztat el minket. Például country dalokat énekel, méghozzá nagyon is jól.

 

hankaudrey.jpg

 

A Láttam a fényt egy 2015-ben bemutatott alkotás, amely Hank Williams (Tom Hiddleston) country énekes életét tárja elénk. Hank Williams 1923-ban született, az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő Alabama államban. Innen indulva lett a XX. század egyik legmeghatározóbb énekes-dalszerzője, az amerikai kultúra megkerülhetetlen alakja. Mindössze 29 éves volt, amikor, egy fellépésre tartva, gyógyszerekkel és alkohollal meggyötört szíve feladta, és meghalt az autójában.

Hank Williams lángoló tehetség volt, aki lángolásával saját magát pusztította el. Ellentmondásos személyiség, aki dalaival azt a békét és megnyugvást hozta el az embereknek, amelyet ő egész életében keresett, de nem lelhetett meg soha. A róla szóló film ott kezdődik, amikor 1944-ben elvette első felségét, Audreyt. A film tehát jól indul. És mindent be akar mutatni egyszerre. Azt, hogy Hank Williams kicsapongó férj volt. Azt, hogy szerető apa volt, de olyan, aki nem volt jelen a kisfia életében. Azt, hogy gyarló ember volt, aki megküzdött a saját gyengeségeivel, de közben nagyon sokat ivott. És természetesen azt, hogy zseniális dalszerző és előadó volt, akinek a tehetsége a mai napig ámulatba ejtő. Sajnos hamar kiderül azonban, hogy a rengeteg történetszál között a Láttam a fényt nem találja a központi gondolatot, azt a gyújtópontot, ami a filmet egyben tartaná.

 

 

Miközben néztem a Láttam a fényt egymást követő jeleneteit, egyre csak azt vártam, hogy a fentebb felsoroltak közül legalább egy szálat kibontanak és végigvisznek. De ez nem történt meg. A két főszereplő Tom Hiddleston és Elizabeth Olsen szívét, lelkét, minden szenvedélyét beleadja Hank Williams és Audrey Williams megformálásába. De hiába minden önmagában erős jelenet, hiteles színészi megnyilvánulás és szép dal, ha a film közben szétesik. Még két tehetséges színész sem menthet meg egy filmet, ha a forgatókönyvnek nincs iránya.

Egy valami azonban biztos: Hank Williams rendkívüli ember volt, aki olyan dalokat adott a világnak, mint a Lovesick Blues vagy az I Saw the Light. Én nagyon sokat hallgattam mostanában az I Saw the Light című dalt, és örökké hálás leszek érte. Ebből az egy dalból többet megtudhatunk Hank Williamsről, mint megannyi filmből. Egyszerre árad belőle végtelen szomorúság és határtalan boldogság. Megmutatja, hogy az életben rengeteg fájdalom van, mégis minden perc egy csoda. Ha meglátjuk a fényt, többé nincs sötétség, nincsen éjszaka.       

                                                                                                                                      Bori

 

 

Ha tetszett a cikk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

 

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Instant káosz

Óvakodj a Bíborhegytől!

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr8916524956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2021.06.06. 14:47:00

Amikor annak idején végre megnéztem ezt a filmet, nagyon elgondolkodtam, hogy miért van az, hogy Tom Hiddleston egy csomó olyan filmben szerepel (pl. High-Rise, Bíborhegy), aminek az alapötlete, szereplőgárdája fantasztikus, és végül mégis az van, hogy a film egy nagy katyvasz lesz, nem áll össze... A Láttam a fényt is ilyen. Elizabeth Olsen is fantasztikus, Tom Hiddlestonról pedig meg nem mondanám, hogy Londonban született a '80-as években, annyira átlényegül... és mégis a film...csalódás.

Az viszont számomra is nagy boldogság, hogy megismertem Hank Williamst. Rendkívüli művész. Ide is teszem nektek az I saw the Light szövegét:

genius.com/Hank-williams-i-saw-the-light-lyrics

Ez pedig a Lovesick Blues:

genius.com/Hank-williams-lovesick-blues-lyrics

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2021.06.06. 14:53:59

@ChristineJane: Ó, köszönöm, hogy beraktad a szövegeket! <3

Igen, egyébként olyan, mintha szerepeket tudna választani (mindegyik nagyon jó szerep), de filmeket nem. De én nagyon remélem, hogy sok jó film áll még előtte.

vincentmarvinjules 2021.06.06. 15:24:56

Annyi ilyen zenészsors van... nehéz túlélni a hirtelen sikert. Tragikus.

gertrudstein 2021.06.06. 15:30:04

Tom Hiddleston még nem találta meg az olyan sorsfordító, nagy szerepet, mint Mathew Macconaughey az Ha ölni kell- ben.
Kivárom :)))

ChristineJane 2021.06.06. 17:26:32

@gertrudstein: csak nem a Zöld lámpát olvasod?:))
süti beállítások módosítása