Bányák a ködben

2018.09.15. 19:48

Hazajöttem Cornwall partjairól, és még csak most kezdem fölfogni, micsoda vadregényes, tragédiákat rejtő, mégis gyönyörű, élettel teli és békés helyen jártam.

 

 

A fenti kép a Levant bányában készült, amely 1820 és 1930 között működött Corrnwall szikláin, alagútjai végül már a tenger alá is benyúltak. A fényképemre kattintva, a galériában azt is megláthatjátok, milyen, amikor nem takarja köd. A bányában rezet és ónt hoztak föl a földből, férfiak, nők, gyerekek dolgoztak erejüket megveszítve. A Levant épületegyüttes 2006 óta az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel: külön vonzereje, hogy még mindig működik gőzzel hajtott szivattyúja. A szivattyút 1840-ben kapta meg a bánya, a tengervizet emelte ki a járatokból. A gőz erejét később arra is használták, hogy a kitermelt ércet fölhozzák, sőt arra is, hogy a bányászok egy lift segítségével közlekedhessenek, így ne kelljen létrán föl-le mászniuk az egyre terjeszkedő bányában. Lélegzetelállító élmény volt, ahogy a bánya épületei először csak titokzatosan, végül teljes valójukban kiemelkedtek előttem a ködből. Boldog vagyok, hogy megérezhettem valamit erejükből, drámaiságukból és szépségükből. És visszavágyom, remélem, egyszer megláthatom Cornwall bányáit napsütésben is!

Most pedig a tovább mögött jöjjön Poldark, a regényhős, aki elindított engem a bányák felé vezető úton.

 

 

poldarkv.jpg

 

Bizony, kérem szépen, talán éppen akkor, amikor én elhagytam, a Poldark-sorozat stábja megérkezett Cornwall gyönyörű vidékére (Aidan Turner egyenesen a színpadról), és elkezdődött az 5. évad forgatása.  A jövőre bemutatásra kerülő évad igazán érdekes lesz, azt a 10 évet mutatja be a Poldark-család életéből, amely a regényekből kimaradt. Ezután a sorozatnak biztosan vége lesz, de nem biztos, hogy örökre. Ha BBC és a színészek is úgy akarják, a fonalat bármikor föl lehet majd venni, hogy elmeséljék az utolsó kötetek történéseit. De ne szaladjunk ennyire előre! Várjuk izgalommal az ötödik évadot, amely már forog!

(fénykép)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr2214242009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2018.09.15. 23:36:30

Szuper ez a kép rólad, irigyellek! És nagyon várom az új évadot!:))

IamSherLocked 2018.09.16. 09:33:46

Juuuj, de izgi! :)

És ez a bánya AZ a bánya?

Lehet, hogy hülye kérdés, de miért fekete az egyik épület? És miért narancssárgák a másiknak a tetőélei??

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2018.09.17. 15:20:11

@IamSherLocked: AZ a bánya ez a bánya:

en.wikipedia.org/wiki/Botallack_Mine

Egyébként Botallack és Levant egymás mellett van, de inkább Botallackot szokták forgatásokhoz használni.

A fekete és narancssárga "toldásokat" azért látod, mert a Levant bányát 1969-ben újranyitották, mert volt rá remény, hogy termel még valamit. Ekkor építettek hozzá modern épületet. Egyébként a mai napig fölmerül néha, hogy Cornwall bányáit újranyissák, de 2006 óta UNESCO védelem alatt áll a látkép, és ipari tevékenységet sem lehet folytatni. Szerencsére, mert fantasztikus a táj, misztikus és gyönyörű!
süti beállítások módosítása