Ajánló, amely 2009. augusztus 20-án jelent meg először. Azt hiszem, többet most nem is kell mondanom. Csak élvezzétek a Liliomfit!

Hirtelen át akartam élni újra. Hirtelen újra el akartam olvasni azt a két-három mondatot, amit hosszú évekkel ezelőtt a Budakalászi Faluház színpadán mondtam el lelkesen. Valahol még mindig megvan a szövegkönyvem és egy plakát, amely kitartóan hirdeti, hogy a Kalász Suli színjátszóköre hamarosan előadja Szigligeti Ede Liliomfiját. Sajnos azonban annyira jól elraktam őket, el ne vesszenek, hogy azóta sem találom egyiket sem. Hol, melyik fiókom, dobozom mélyén rejlenek? Ez a kérdés még Sherlock Holmes számára is fejtörést okozna.

Sós_Imre_Liliomfi_1954.jpgÍgy aztán maradt a Liliomfi diákkönyvtár kiadása, amelyet ugyanolyan élvezettel lapoztam föl, mint egykor a szövegkönyvet. Szerb Antal utánozhatatlan megfogalmazása szerint Szigligeti Ede életműve „vizenyős drámák” sorozata, amelyet itt-ott megszakít néhány kiemelkedő darab, mint például a Liliomfi. S valóban az 1849-ben született mű minden sorában megmutatkozik írója legnagyobb erőssége: a cselekményszövés. Fordulat fordulatot követ, és miközben a macskám összegömbölyödve szuszog az ölemben, én egyre csak izgulok a fotelban. Liliomfi és Mariska, Gyuri és Erzsi története ma is éppen annyira magával ragadó, mint 160 évvel ezelőtt. Ugyanez igaz akkor is, ha az 55 éve, 1954-ben készült filmet nézzük. Makk Károly alkotása tényleg olyan, ahogy a DVD-borítón jellemzik „egyszerűen megunhatatlan”! Darvas Ivánba én is minden alkalommal beleszeretek, nemcsak Krencsey Marianne. Soós Imre és Ruttkai Éva csodálatosak, mint Gyuri és Erzsi. S Dajka Margit, mint Camilla...arra nem is találok szavakat! Nézzétek meg magatok!

 

                                                                                               Bori   

 

Liliomfi

színes magyar vígjáték, 109 perc, 1954

rendező: Makk Károly
író: Szigligeti Ede
forgatókönyvíró: Bíró Yvett, Bacsó Péter, Mészöly Dezső
zeneszerző: Vincze Ottó

szereplők:
Darvas Iván (Liliomfi)
Krencsey Marianne (Mariska)
Pécsi Sándor (Szellemfi)
Dajka Margit (Camilla)
Tompa Sándor (Kányai)
Balázs Samu (Szilvay professzor)
Ruttkai Éva (Erzsi)
Soós Imre (Gyuri)
Garas Dezső (Ifjú Schnaps)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr125466776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2017.12.23. 19:19:56

Imádom ezt a darabot, köszi, hogy írtál róla!:)
süti beállítások módosítása