A kőszívű ember fiai

2013.03.15. 09:27

Kiskoromban már a borítója megrémített. Szürke alapon ormótlan, sárga betűk. Végül mégis kinyitottam. S ahogy hosszú órákon át ott ültem a konyhában, kezemben A kőszívű ember fiaival, úgy éreztem, egyhelyben toporgok, életemben először nem leszek képes végigolvasni egy könyvet. Ma már tudom életem egyik legnagyobb olvasmányélményétől fosztottam volna meg magam, ha akkor föladom.

kőszívű.jpg

A csúnya szürke – sárga borító ugyanis egy minden ízében szép történetet rejt. Szép, ahogy romantikus optimizmussal, de a tények teljes figyelembevételével bontakozik ki előttünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc története. Szép, ahogy mindez lassan egybefonódik a Baradlay-fiak sorsával. Azt pedig egyszerűen nem értem, hogyan tudtam én megijedni például egy olyan gyönyörű mondattól, mint: „A megkezdett frázis kifogott a tüdő hatásképességén, s a nyakizmok minden tehetségét megpróbálta.

Jókai Mór (1825-1904), máig a legolvasottabb magyar író, A kőszívű ember fiai című regénye 1869-ben jelent meg. Az azóta eltelt majd 144 év ellenére a mű mit sem veszített erejéből, igazán érdemes rá, hogy mindannyian megismerjük.

Ha pedig már elolvastuk, ne habozzunk, nézzük meg Várkonyi Zoltán 1964-ben készült, A kőszívű ember fiai című filmjét. Igazi műalkotás, amely önmagában rendkívüli érték, miközben végig hű marad a regényhez. A Baradlay Kazimír fiait megformáló Bitskey Tibor, Mécs Károly és Tordy Géza mellett többek között olyan kiválóságok láthatók a további szerepekben, mint Sulyok Mária és Béres Ilona.

kőszívű2.jpg

A kőszívű ember fiai ma már egyáltalán nem rémít meg. Nem, ma már nem telhet el március 15. anélkül, hogy elő ne venném a könyvet vagy a filmet. Én így ünnepelek. S akárhányszor olvasom vagy látom, a végére mindig bizakodó jó érzéssel tölt el a Baradlay család története. Nem is kell ennél több egy szép tavaszi napon, vagy szakadó hóesésben, március 15-én!

                                                                                                     Bori  

 

A kőszívű ember fiai

színes magyar film, 159 perc, 1964

Rendezte: Várkonyi Zoltán

Forgatókönyv: Erdődy János

Zeneszerző: Farkas Ferenc

Operatőr: Hildebrand István

Szereplők: Bitskey Tibor, Mécs Károly, Tordy Géza, Major Tamás, Sulyok Mária, Béres Ilona

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr715120261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2017.11.26. 19:27:22

Először én is féltem tőle, de aztán nagyon megszerettem. Mindenkinek el kellene olvasnia, nem azért, mert kötelező, hanem mert nagyon jó!
süti beállítások módosítása