Sherlock Holmes körülvesz

2012.11.21. 18:08

Hónapok óta várom a megfelelő pillanatot, hogy elindítsam A Kihagyhatatlan blogot. Most végre eljött. A BBC Sherlock című sorozatának első évada november 2012. november 21-én végre nálunk is megjelent DVD-én. A kihagyhatatlan blog első bejegyzéseként kiteszem, amit még februárban írtam a Sherlockról. Az írás februári, de a lelkesedésem azóta mit sem változott. Olvassátok el milyen az, amikor engem Sherlock Holmes körülvesz!

hounds17.pngAz ágyam fölött a polcon, karnyújtásnyira tőlem, ott van az összes Sherlock Holmes történet, két vastag kötetben. A kanapém mellett a polcon, a DVD-k között, ott van a klasszikus Sherlock Holmes tévésorozat, Jeremy Brett-tel a főszerepben. És nagyon sajnálom, hogy Basil Rathbone filmjei vagy a híres orosz sorozat, amelyet a britek is szívből szeretnek, még nincs mellette. Képes voltam átvágni a városon, csak hogy eredeti nyelven élvezhessem a Sherlock Holmes – Árnyjáték című filmet, amelyben Stephen Fry játssza Mycroft Holmes szerepét. S minden eddiginél többször jut eszembe, hogy kedvenc House dokimat Sherlock Holmesról mintázták. Nincs mit szépíteni. Ebben a pillanatban Sherlock Holmes jobban körülvesz engem, mint ahogy Billy Macket a Karácsony valaha is fogja! És akkor még nem is mondtam, mi van az asztalomon. Mi a legújabb dolog, ami annyira megragadott, hogy egyes részei már angolul, magyarul és franciául is megvannak. A BBC Sherlock című sorozata Benedict Cumberbatch és Martin Freeman főszereplésével. A sorozat, ami teljesen rabul ejtett.

A sorozat, amely napjaink Londonjába helyezi Sherlock Holmest és barátját, doktor Watsont. A XXI. századi környezet azonban távolról sem jelenti azt, hogy felszínes akciófilm-sorozatot kapnánk. A lényeg továbbra is az, hogy Sherlock Holmest kivételes intelligenciája és bizonyos területeken hatalmas műveltsége a többi ember fölé emeli. Olyan összefüggéseket lát meg egy rejtélyes bűneset körülményeiben, amilyeneket más nem. A sorozat kitalálói Mark Gatiss és Steven Moffat szeretik, tisztelik, és kívül-belül ismerik Sir Arthur Conan Doyle világát. A Sherlock minden eddigi része egy vagy több eredeti Sherlock Holmes történeten alapul. A szereplők és az ötletek nem változnak, csupán a környezet, amelyben találkozunk velük.

reichenbach06.png

Sir Arthur Conan Doyle műveiből egyértelműen kiderül, hogy doktor Watson az 1878 és 1880 között zajló második angol-afgán háborúban szolgát katonaorvosként. Munkája nem volt veszélytelen, súlyos sérülést szenvedett, majd hazatért Londonba. Ezután mintegy 17 évig élt a Baker Street 221B szám alatt. Sherlock Holmes mellett átélt kalandjairól emlékirataiban számolt be. Hátborzongató, de sajnos a modern sorozat készítőinek még doktor Watson katonai szolgálatának helyét sem kellett megváltoztatniuk. Az orvos a jelenleg is zajló afganisztáni háborúban vesz részt. Munkája nem veszélytelen, súlyosan megsérül, majd hazatér Londonba. 2010 elején költözik be a 221B lakásba. Sherlock Holmes mellett átélt kalandjairól blogjában számol be a világnak. A blog folyamatosan Sir Arthur Conan Doyle előtt tiszteleg. A számlálója, amely a látogatottságot méri 1895-nél megállt. 1895-ben jelent meg az első Sherlock Holmes kötet. A blogbejegyzések címei majdnem mindig szójátékok. Az eredeti történetek címeire utalnak.

scandal12.png

Sherlock Holmes nem pipázik, de csak azért nem, mert a XXI. századi Londonban bizony nehéz idők járnak a dohányosokra. Három nikotin tapasz felragasztása azonban ugyanolyan hasznos segítség lehet egy súlyos probléma megoldásában, mint háromszor egymásután  pipára gyújtani. Sherlock Holmesnak okostelefonja és saját weboldala van. De azért egy csinos kis nagyító stílusosan ott lapul a kabátzsebében. Otthon pedig várja a hegedűje. És még mindig nem tudja, hogy a Föld a Nap körül kering. A személyisége, a fanyar humora és a munkamódszere a régi, mint ahogy doktor Watsonhoz fűződő barátsága is. És, hogy mi a helyzet a deerstalkerrel, a szarvasvadász-sapkával, amelyet Sherlock Holmes tett legendássá? Én egyszerűen imádom, ahogy megjelenik! Doktor Watson blogjának köszönhetően Sherlock nagyon híres lesz. Egy nap a lesifotósok elől menekül, és hogy ne tudjanak róla jó fényképet készíteni, elcsen egy szarvasvadász-sapkát és mélyen a szemébe húzza. Az már csak hab a tortán, hogy nagyon jól áll neki.

scandal02.png

Érdekes megfigyelni, hogy a sorozatban Sherlock is és Watson is sokkal fiatalabb, mint azt eddig megszoktuk. Az első részben Sherlock alig 35 éves és Watson sincs még 40. A legjobb az egészben az, hogy így sokkal közelebb állnak a könyvekből megismerhető életkorukhoz, mint az eddigi feldolgozásokban bárki. Az biztosan tudható, hogy Sherlock Holmes az első kisregényben még nincs 30 éves, doktor Watson pedig idősebb nála.

scandal04.png

A Sherlockhoz először 2009-ben készítettek egy – tévében végül sosem sugárzott – 60 perces bevezető részt, amely alapján a BBC másfél órás epizódokat rendelt. 2010 júliusa és 2012 januárja között a BBC One csatorna összesen 6 darab 90 perces modern Sherlock Holmes történetet mutatott be. Ez a modernség tehát igazán és leginkább abban mutatkozik meg, ahogy a készítők bevonják a nézőket a nyomozásba. A képernyőn megjelenő feliratok, különleges beállítások és kameramozgások segítenek, hogy követni tudjuk Sherlock gondolatmenetét, hogy úgy lássuk a világot, ahogy ő. A Sherlockban elmosódik a határ a tévéfilm és a mozifilm között. Persze az alkotók lelkesedése és a minőségi megvalósítás mit sem érne, ha Sherlock és Watson nem talált volna egymásra. Benedict Cumberbatch és Martin Freeman tökéletesek együtt. Steven Moffat 2007-ben látta a Vágy és vezeklés című filmet. Nem sokkal később felkérte Benedict Cumberbatch-t, hogy játssza el Sherlock szerepét. Én megértem. Mr. Cumberbatch a Vágy és vezeklésben igazán emlékezetes alakítást nyújtott. Azóta is haragszom rá. Benedict Cumberbatch karrierje 2010 óta fölfelé ível. Nem elég, hogy a Sherlock minden percében megmutathatja, milyen jó színész, sorra kapja a filmszerepeket is. Doktor Watson kiválasztása hosszadalmas folyamat volt, de megérte a fáradságot. Martin Freeman egyetlen arckifejezésével felejthetetlenné tud tenni egy egész epizódot. A mellékszereplők is mind kitűnőek. Mycroft Holmest, Sherlock súlyproblémákkal küszködő, Sherlocknál is okosabb bátyját maga Mark Gatiss alakítja nagy örömmel és kiválóan. Akiről pedig feltétlenül írnom kell még, az Andrew Scott. Azaz Jim Moriarty, Sherlock Holmes ősellensége. A fiatal ír színész éppen annyira játssza túl a szerepét, amennyire kell. Csontig hatolóan rémisztő tud lenni. Én komolyan félek tőle. Lenyűgöző. A színészek teljesítményét a Brit Filmakadémia is nagyra értékeli. 2011-bem Martin Freeman kapott BAFTA-díjat az alakításáért. 2012-ben Andrew Scott érdemelte ki az elismerést.

reichenbach05.png

A Sherlock első két évadát itthon már az m1 és AXN is vetítette. A hangok tekintetében igazán igényes szinkront készítettek hozzá. Sherlocknak Simon Kornél, Watsonnak Görög László adja a hangját. Én most mégis mindenkinek angolul ajánlom a sorozatot. Nemcsak azért, mert a gyakran villámgyors párbeszédeket megérteni remek szövegértési gyakorlat és valódi sikerélmény. Hanem azért is, mert a családtagjaim és barátaim megbocsátó „már megint” sóhajától kísérve itt kell megjegyeznem, hogy Benedict Cumberbatch-nek alan rickmani magasságokba szárnyalóan gyönyörű hangja van. Vétek nem meghallgatni. Bármilyen igényes is az a szinkron. Higgyétek el, én nagyon igyekeztem, hogy ne legyek ennyire lelkes, de nem megy. Tudom jól, hogy a Sherlock második és ötödik része nem lett olyan kiemelkedő, mint a többi. Annak a két résznek a forgatókönyve nem sikerült olyan jól, mint a többinek. De mára már abban a két részben is megtaláltam azt a félmondatot, mozdulatot, dallamot, ami miatt nagyon szeretem.

scandal03.png

A Sherlockot a kritikusok méltatják, a rajongók pedig még többet akarnak belőle. Már csak azért is, mert a hatodik része fölülmúlta mindegyik másikat. Zseniálisan fölépített rész lett, a végén a nagy kérdéssel. Hogyan élete túl Sherlock a zuhanást? Hát így vagyok én most. Élvezem, hogy Sherlock Holmes körül vesz. Közben persze hősiesen szenvedek is, ahogyan az egy igazi sorozatfüggőhöz illik. Merthogy a nagy kérdésre a választ csak jövőre fogom megtudni. Jaj, de irigylem azokat, akik még csak most fogják elkezdeni ezt a sorozatot. Vagy még nem láttak minden részt! Mikor lesz már 2013?

                                                                                          Bori

 

Természetesen ez az ajánló nem lenne teljes, ha nem állna itt rögtön néhány jelenet a Sherlockból. Már csak azért is, hogy rohanjatok (újra) megnézni!

Egy nem hivatalos, de zseniális előzetes a második évadhoz:

 

 

Most pedig jöjjön ImSherLocked nevű Kedves Olvasónk kedvenc jelenete:

 

Sherlock-1.-évad-DVD.jpg

 

Sherlock 

színes, angol krimisorozat, 90 perc, 2010, rendező: Paul McGuigan

író: Arthur Conan Doyle
forgatókönyvíró: Steven Moffat, Mark Gatiss
zeneszerző: David Arnold, Michael Price
operatőr: Steve Lawes
producer: Sue Vertue
executive producer: Mark Gatiss, Steven Moffat, Beryl Vertue, Bethan Jones
vágó: Charlie Phillips


szereplők:

Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) Martin Freeman (Dr. John Watson) Andrew Scott (Jim Moriarty) Mark Gatiss (Mycroft Holmes) Una Stubbs (Mrs. Hudson) Rupert Graves (Lestrade nyomozó) Lara Pulver (Irene Adler) Loo Brealey (Molly)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr704918721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villanella 2012.11.23. 14:12:40

juj, de klassz ki blog!

gertrudstein 2012.11.23. 15:45:03

Nocsak, nocsak! House után mi más is jöhetne! Gratula!

IamSherLocked 2012.11.23. 20:35:13

Juhhhúú! Nem tudtam kihagyni, hogy újra elolvassam. És benne vagyok!!! :)) Köszönöm, LiterallyHundrendsofStunningPerformancesDowntoaMeagerListofJustFive! :)
És várom a folytatást :)

vincentmarvinjules 2012.11.23. 22:37:55

Amikor láttam, milyen fekete, milyen hosszú, elment tőle a kedvem, azért beleolvastam és aztán nem is hagytam abba. Baromi jó.

tenesseeblues 2012.11.23. 22:41:14

Kösz! A dvd-t nem veszem meg, de jó volt fölidézni, mennyire szerettem ezt a sorozatot! Követem a blogod, hajrá!

tenesseeblues 2012.11.24. 08:56:22

@IamSherLocked:
Ó, ez zseniális! Rájöttem! www.youtube.com/watch?v=4AO9Z4bAvMU

de, miért nem "pooff" vagy "pouff", persze mindegy, akkor is zseniális!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.11.24. 16:32:43

@IamSherLocked: még jó, hogy benne vagy, dear, nélküled a Sherlock sem lenne az igazi!:)
LiterallyHundrendsofStunningPerformancesDowntoaMeagerListofJustFive!=PuffCinq! Azt hiszem, erről sürgősen kell egy külön poszt!:D
@tenesseeblues: kiderült, hogy a dvd még meg sem jelent, csúszás van.:P Egyébként tényleg nem kell megvenned, bárhogy nézed a Sherlockot, szuper, és ez a lényeg.:))
u.i.: Tudom, hogy a névválasztásnál követnem kellett volna a francia helyesírás szabályait, de a puff simán, "u"-val egyszerűen jobban tetszett, mint a pouff. C'est triste, mais c'est comme ça...:)

ChristineJane 2017.11.23. 15:14:00

Szóval, így kezdődött!:) Itt is nagyon boldog születésnapot kívánok a blognak, és hajrá, szuper!:)))
süti beállítások módosítása