Hogyan készülhet az örökbefogadásra egy család? Miként kapcsolódhatnak be a folyamatba a tágabb család tagjai? Melyek ma Magyarországon az örökbefogadási rendszer paradoxonjai? Milyen negatív és pozitív bizonytalanságok jelentkezhetnek az örökbefogadás során? Mindezen kérdésekről Mártonffy Zsuzsával beszélgettem, aki maga is örökbefogadó szülő. Kilenc éve hozta létre az Örökbe.hu blogot, és azóta is töretlen lelkesedéssel és hozzáértéssel segíti az örökbefogadó családokat. A beszélgetés nyomtatott változatát a Baba Patika magazin júliusi számában olvashatjátok.

 

3890.jpg

fotó: Sylwia Ulrich

 

Ti, a családodban hogyan jutottatok el az örökbefogadásig?

Kevesebb gyerekünk született, mint szerettük volna. Én jobban szeretek így fogalmazni a közkeletű meddőség helyett, hisz akinek – hozzánk hasonlóan – van már vér szerinti gyereke, az is küzdhet gondokkal az újabb gyerekvállalás terén. A férjemmel mindenképp több gyereket szerettünk volna, és a lányunk érkezése, majd több vetélés után viszonylag hamar meghoztuk a döntést, hogy örökbe fogadunk. Három évvel később már három gyerekünk volt, kis korkülönbséggel. Szerencsére egyikünknek sem volt gondja azzal, hogy örökbefogadás útján bővüljön a családunk, és nagy örömmel üdvözöltük a családunkban a gyerekeket.

Hogyan készülhet az örökbefogadásra tudatosan egy család?

Örökbe fogadni nem lehet véletlenül. A hivatali eljárás is megkövetel egy tudatosságot, hisz nyilatkozni kell arról, milyen gyereket képzelnek el, több helyen megerősíteni az örökbefogadási szándékot, átesni vizsgálatokon, és létezik egy ma már sajnos nem kötelező, de nagyon ajánlott felkészítő tanfolyam is. Emellett is érdemes minél több információt beszerezni: ismerősökkel beszélgetni, örökbefogadással foglalkozó rendezvényekre járni, és böngészni a szakirodalmat. Utóbbihoz én is hozzájárulhattam, hisz kilenc éve működik az Örökbe.hu blog, a témáról szóló leggazdagabb információforrás, amit pont azért hoztam létre, mert akkoriban még nem volt a neten elérhető, közérthető és szívhez szóló anyag a témában. Rendezvényeket is szervezek a leendő és a gyakorló örökbefogadóknak, illetve két könyvem is megjelent a témában, az Akiknek két anyja van inkább a tágabb közönségnek szól, ezt oda lehet adni a szomszédnak, ismerősöknek. Most jelent meg A Nap és a Hold gyermekei, ami roma gyerekek örökbefogadásáról szól, ez kifejezetten felkészülőknek is hasznos.

Ami ezzel kapcsolatban mindig érdekelt: amikor az örökbefogadásról beszélünk, a fogadó családból mindig a szülők kerülnek fókuszba, de hogyan hat a folyamat a család többi tagjára? Hogyan válik valaki örökbefogadó nagyszülővé, nagynénivé?

Ez nagyon fontos, és a rendszer egyik paradoxona is: csak a leendő szülőt vizsgálják, képzik, holott valóban, a gyermek egy tágabb családi rendszer része lesz, a nagyszülők unokája, a nagybácsik unokaöccse vagy –húga. Fontos, hogy ők is elfogadják az új családtagot, és az örökbefogadásra készülők feladata, hogy a rokonokat megismertessék a témával, ha pedig ellenérzést tapasztalnak, akkor sok beszélgetéssel próbálják oldani a helyzetet. Az nem szerencsés, ha családi „ellenszélben” fogad valaki örökbe, hisz szükség lesz majd a nagyszülők segítségére az új helyzetben. És valamennyire a nagyszülőknek is képben kell lenniük a témával, hisz lehet, hogy a gyerek nekik tesz fel kérdéseket, vagy épp az ismerősök megjegyzéseivel találkoznak. Ma már elérhetők kifejezetten nagyszülőknek szóló programok is. Szerencsére a legtöbb családban a rokonság megugorja ezt, és elfogadják a gyermeket. Ha nem, akkor viszont gond van, olyan helyzetbe ne hozzon senki egy örökbe fogadott gyereket, hogy megkülönböztetik a többi unokától.

 

urb_9257.jpg

fotó: Urbán Ádám

 

Mi indított arra, hogy elindítsd az Örökbe.hu -t?

Mi tíz éve fogadtunk örökbe. Én akkor az ismerősöktől sok információt gyűjtöttem, de a neten csak bikkfanyelvű hivatalos tájékoztatókat találtam, amelyek pont az olyan lényeges pontokat nem tartalmazták, mint hogy aki elfogad roma gyereket, az sokkal rövidebb ideig fog várni. Meglepett, mennyi minden nem úgy működik a gyakorlatban, mint a leírások. Az Örökbe.hu nagy siker lett, az évek alatt az örökbefogadás minden érintettjével közöltem beszélgetéseket, foglalkoztam a törvényi háttérrel, a jelentkezés lépéseivel, és nagyon népszerű a friss örökbefogadások történetét elmesélő Babaköszöntő rovat. A blog megkerülhetetlen lett a témában, személyesen és online is szoktunk találkozni az olvasókkal, tematikus csoportokat is szervezek például az örökbefogadáson gondolkodóknak.

Hogyan kapcsolódik az oldalhoz a Romadopt klub, annak mi a története? Mik a tapasztalatok?

A Romadopt Klubot szintén kilenc éve hozta létre Gubcsi Judit barátnőm, aki egy másik hiány betöltésére vállalkozott, a származás terén uralkodó bizonytalanságok oszlatására, ő ilyen témában szervez rendezvényeket. Hiszen, miközben hivatalosan nincs roma gyerek a rendszerben, hisz a gyerekek származását nem lehet vélelmezni vagy nyilvántartani, ez az egyik legfontosabb tényező abban, hogy valaki mennyit vár, sorra kerül-e, kap-e gyereket. Szívesen működünk együtt, ebből jött létre a könyv is, amin közösen dolgoztunk egy évig, és nemrég jelent meg a Színes a világnál. A Nap és a Hold gyermekei kifejezetten a hazánkban szokásos sajátos helyzettel foglalkozik, mikor a fehér bőrű szülő fogad örökbe cigány vagy bizonytalan származású gyereket. Sokan tartanak ettől, félnek, hogy fogják megvédeni a gyereket a támadásoktól, egyáltalán bizonytalanok abban, kell-e ezzel foglalkozni. De vannak, akik pozitív értelemben bizonytalanok, szeretnék átadni a kultúrát a gyereknek, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá, hisz maguk nem otthonosak abban. Az mindkettőnktől idegen, hogy kész válaszokat adjunk inkább kérdéseket igyekeztünk feltenni, amire az olvasó találja meg a saját válaszát. A kötet tartalmaz interjúkat az örökbefogadás érintettjeivel, szakemberekkel, egy gazdag válogatást a maguk területén sikeres cigányokból és kulturális ajánlót.

 

Kapcsolódó bejegyzés: 

Dadogás gyermekkorban: "A legfontosabb a nyugodt környezet, az elfogadás” - interjú Fodor Rita logopédussal

 

A bejegyzésben szereplő képeket Mártonffy Zsuzsa bocsátotta rendelkezésemre.

Ha tetszett a cikk, és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és ajánlókról, akkor kövesd A Kihagyhatatlan blogot a Facebookon is, és csatlakozz A Kihagyhatatlan csoporthoz is! Várok mindenkit szeretettel! :)

 

id22-318605.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr118149412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2023.07.08. 17:20:56

Ez megint egy nagyon izgalmas interjú! Sok mindenre rávilágít, amire én nem is gondoltam az örökbefogadás kapcsán.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2023.07.08. 17:22:31

@ChristineJane: örülök neki, hogy így látod, szerintem is nagyon jó beszélgetés volt!

vincentmarvinjules 2023.07.09. 11:22:28

Ez milyen zseniális interjú már! Iszonyú rokonszenves a Mártonffy Zsuzsa! A téma elképesztően aktuális, a tanácsok rendkívül hasznosak! :)
süti beállítások módosítása