A Pendragon Legenda

2013.06.21. 07:30

Ajánló 2009-ből. Mert Szerb Antallal tanulni mindig jó.

Nemrég új könyvespolcot kaptam. Egyebek mellett azért, mert, mint azt édesanyám nemrég találóan megfogalmazta: ha én egyszer bemegyek egy könyvesboltba, muszáj vennem valamit, kizárt, hogy csak nézelődjek. Az új könyvespolc pedig természetesen alapos könyvrendszerezést kívánt. Így találtunk egymásra újra, Bátky János meg én.

kep-1.jpgBátky János, aki a British Museum Könyvtárában lelkesen kutatja a XVII. századi misztikusokat, nem más, mint Szerb Antal a rendkívüli magyar író, irodalomtörténész és műfordító sziporkázó iróniával megrajzolt önarcképe, a Pendragon Legenda című regény főhőse. Első alkalommal faltam e nem mindennapi könyvet, másodjára megízleltem minden ízét. Lassan haladtam, de megérte, hisz a Pendragon Legendában csúcsosodik ki mindaz, amit a lexikonok a tanáros komolyság és a szárnyaló művészi képzelet egyesüléseként írnak le Szerb Antal munkásságáról szólva. S valóban Bátky János hiteles, nagy tudású idegenvezetőként vezeti végig olvasóját Wales kísértet lakta tájain, eközben egyetlen lábjegyzetet sem ír, csak mesél. Az olvasó pedig észre sem veszi és rengeteget tanul, miközben a misztikus alakok egyre másra elevenednek meg és egy nagyon is e világi örökösödési harc újabb és újabb izgalmakkal szolgál.

Mindehhez pedig – néha szó szerint – könnyfakasztó humor társul. Bizony, a Pendragon Legenda, amelyben Szerb Antal egyedülálló módon ötvözi a kultúrtörténeti elemzést, a pontos társadalomrajzot valamint a misztikus – és bűnügyi regényt, remek műfaj paródia. A kísértet história és a krimi szeretetteljes, de mesteri kifigurázása, miközben borzongató kísértet história és fordulatos krimi. Nem hiszitek? Járjatok utána! Én egy hét múlva újra itt leszek, addig is olvassatok szorgosan!

                                                                                                           Bori    

 

Szerb Antal: A Pendragon Legenda

Megjelent a Magvető Kiadó gondozásában, 2007-ben, 420 old.

pendrag02.jpg

1974-ben, negyven évvel azután, hogy a könyv először megjelent, elkészült eddigi egyetlen filmváltozata. A Pendragon Legenda c. filmet Révész György rendezte, a főbb szerepekben Latinovits Zoltán, Darvas Iván és Bujtor István látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr605357948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisvarosi_ertelmiseg 2013.06.23. 10:15:44

Mindig szégyenkezve merem csak bevallani, hogy nekem nem tetszett a könyv. Pokolra velem, tudom, de akkor sem. :)

IamSherLocked 2013.07.09. 20:58:06

Úh, nekem nagyon tetszett, kétszer olvastam, és tényleg nagyon jó, és néha tényleg könnyekig nevettem. Viszont nem is értem, miért csak egy filmverzió készült még belőle. Bár ezt se láttam. Any good?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2013.07.31. 12:53:06

@kisvarosi_ertelmiseg: én nem mondom, hogy pokolra veled, ha nem tetszett, hát nem tetszett.:)

@IamSherLocked: én lelki társam, tudtam, hogy te szereted! Én a filmet egyszer tudtam végignézni, te is próbáld majd meg, feltétlenül, de szerintem a Pendragon legenda abszolút megfilmesíthetetlen...

ChristineJane 2017.12.03. 11:17:35

Én is többször olvastam, ez egy olyan könyv, amit időről időre elő kell venni!
süti beállítások módosítása