ER II.

2013.05.17. 11:49

A Vészhelyzet volt az első igazi tévésorozat, amit tudatosan, kitartóan és lelkesen néztem. 15 éven át. 2010. augusztusában írtam róla, azokban a napokban, amikor már nagyon vártam, hogy az utolsó évadát végre Magyarországon is bemutassák. Azóta tényleg elbúcsúzott a magyar nézőktől is a sorozat. George Clooney valóban visszatért egy epizód erejéig, de sajnos végül nem a megszokott és szeretett magyar hangján élvezhettük a mondatait. Szabó Sípos Barnabás 2010. októberében jelentette be, hogy nem szinkronizál többé. Sok minden változott tehát azóta, hogy megírtam ezt az ajánlót. Én most mégsem változtatok a szövegen semmit. Megmutatom Nektek, milyen volt 2010. augusztusában várni, hogy a Vészhelyzet utolsó évadát végre nálunk is bemutassák. Ez az ajánló most nagyon hosszú, így két részletben teszem föl. Íme, a második  rész. (Az első részt itt olvashatjátok.)

Átlagos kedd este, 22 óra 30 perc. Már mindenki alszik, kivéve engem. A fürdőszobában állok, hátamat a falnak vetem, szenvedélyesen telefonálok. Hiszen Vészhelyzet volt. Több mint tíz éve minden kedden van. A mai részben bűnőzök lepték el a kórházat, Lukát elkábították, Abby elájult, és a kisbabájuk! Mi lesz a kisbabájukkal? És, jaj nekem! Ez volt az évadzáró! Várhatok októberig, mire kiderül! Ezt már nem hagyhattam szó nélkül. Egy igazi sorozatfüggő ilyet már nem hagyhat szó nélkül. Föl kell hívnia egy másik sorozatfüggőt. Hiszen a sorozat nézésben az a legjobb, hogy van kivel megbeszélni, mi történik. Ezért telefonáltam olyan későn, olyan szenvedélyesen. A vonal másik végén egyébként Viki volt, akivel gimnázium óta nézzük együtt a Vészhelyzetet.

er.jpgMiközben arra készültem, hogy írjak Nektek a Vészhelyzetről sokszor megkérdeztem magamtól, ki is a kedvenc szereplőm. Dr. Luka Kovač vágtam rá magamnak egyből, minden alkalommal. Hiszen az „óriás horvát” egyetlen mosolyáról több bekezdést tudnék írni. S nagyon irigyeltem Dr. Abby Lockhartot, amikor feleségül ment hozzá. Szeretem Kovač dokit, mint Vuk a vadászatot, ez nem is kérdés. De most, hogy tényleg leültem írni, már tudom, hogy Dr. John Carter fog a leginkább hiányozni, miután a magyar tévén is végére értem a 15. évadnak. John Carter összesen 254 Vészhelyzet epizódban szerepel, ezzel magasan vezet minden állandó karakter előtt. Talán ezért is lehet, hogy övé az egész sorozat utolsó mondata. Magabiztos orvosként hív magához egy kezdőt, hogy az tanulhasson. Pedig először ő is csak dadogni tudott. John Carter fiatal orvostanhallgatóként jelenik meg az első részben. Megtehetné, hogy nem csinál semmit, csak elkényeztetett milliomos csemete lesz, aki néha jótékonykodik. Carter mégis inkább úgy dönt, bebizonyítja magának és családjának, képes a kemény munkára. Ettől kezdve folyamatosan fejlődik. Neki köszönhető, hogy a sorozat alkalmanként elhagyja a sürgősségi osztály zárt világát és távolabbra tekint. Általa ismerjük meg Afrika menekülttáborait. Végül azonban mindig visszatér a Megyei Kórházba.

John Carter karaktere tehát egyedülálló a Vészhelyzet történetében. Mégis, ha most leírom ide, hogy Noah Wyle, nem sokan kapják föl a fejüket, ugye? Hiába játszotta John Carter szerepét az elsőtől az utolsó mondatáig kiválóan, Noah Wyle nevét csak azok ismerik igazán, akik igazán ismerik a Vészhelyzetet.

er3.jpg

Számtalan izgalmas karaktert és jó színészt vonultatott föl ez a sorozat, a színészek között mégis csak egy akad, akinek a nevét még az is biztosan hallotta már, aki még csak nem is tudja, mi az a Vészhelyzet. George Clooney 1999-ben öt év után távozott a sürgősségi osztályról. Azóta pedig már Oscar-díjas színész és Oscar-díjra jelölt filmrendező. Már rég nem az jut róla először az eszünkbe, hogy ő az, aki Dr. Doug Rosst alakította a Vészhelyzetben. Persze nem felejtettük el. Ahogy George Clooney sem. A 15. évadban egy rész erejéig újból vállalta a sikert hozó szerepet.

 

Bármikor is láthatjuk megint a Vészhelyzetet Magyarországon, egy dolog biztos: Doug Ross magyarhangja Szabó Sípos Barnabás lesz. Luka Kovačé László Zsolt, Abby Lockharté pedig Báthori Orsolya. Ha nem félnék, hogy már így is túl sokat írtam, el tudnám sorolni Nektek minden főszereplő szinkronhangját.  A Vészhelyzet magyar változatára (is) igazán büszkék lehetünk. S itt megint Carter doktort kell kiemelnem. Alföldi Róbert hangja telitalálat volt a karakternek. Jobb, mint az eredeti. Ez persze baj, ha az ember nyelvtanulás céljából, éppen eredeti hanggal akarja nézni a Vészhelyzetet DVD-n, aztán tíz perc után mégis magyar hangra vált, mert Carter doki másképp nem az igazi... Nektek azonban nem kell sem nyelvet tanulni, sem a DVD-vel bajlódni. Elég, ha bekapcsoljátok a TV-t, amikor kezdődik a Vészhelyzet és élvezitek!

Még valami, ha esetleg már az első sorok óta izgulnátok: hála Vikinek és a youtube-nak, már másnap megtudtam, hogy Abby, Luka és a kisbaba is jól vannak. Hiába, a  sorozat nézésben az a legjobb, hogy van kivel megbeszélni, mi történik!

                                                                                 

                                                                                         Bori

Vészhelyzet
(E.R.)

színes, magyarul beszélő, amerikai filmsorozat, 45 perc, 1994

rendező: Anita W. Addison, Sarah Pia Anderson
forgatókönyvíró: Sonya Steele
operatőr: Héctor R. Figueroa, Richard Thorpe, Arthur Albert, James Jansen, Anthony R. Palmieri
jelmeztervező: Lyn Paolo, Jodie Lynn Tillen
zene: Marty Davich, Christopher Neal Nelson
producer: Penny Adams, Neal Baer, Tommy Burns, Christopher Chulack, Lance Gentile
látványtervező: Ivo Cristante, Charles M. Lagola
vágó: Randy Jon Morgan, Jacque Elain

 

szereplők: 

Goran Višnjić (Dr. Luka Kovač)
Maura Tierney (Abby Lockhart)
Mekhi Phifer (Dr. Gregory Pratt)
Parminder Nagra (Neela Rasgotra)
Linda Cardellini (Samantha Taggart)
Sharif Atkins (Dr. Michael Gallant)
Shane West (Dr. Ray Barnett)
Scott Grimes (Dr. Archie Morris)
Laura Cerón (Chuny Marquez)
Noah Wyle (Dr. John Truman Carter)
Anthony Edwards (Dr. Mark Greene)
George Clooney (Dr. Douglas Ross)
Sherry Stringfield (Dr. Susan Lewis)
Eriq La Salle (Dr. Peter Benton)
Laura Innes (Dr. Kerry Weaver)
Ming-Na (Dr. Jing-Mei Chen)
Alex Kingston (Dr. Elizabeth Corday)
Erik Palladino (Dr. Dave Malucci)
Paul McCrane (Dr. Robert Romano)
Michael Michele (Dr. Cleo Finch)
Thandie Newton (Makemba 'Kem' Likasu)
Christine Harnos (Jennifer Greene)

 

 

 

 

 

További érdekességek:

  • Steven Spilberg egy év után távozott a produkciótól. Egyetlen döntése volt, amely az egész sorozatot meghatározta. A döntés, amelynek értelmében Carol Hathaway nővér nem halt meg az első epizódban.  Carol az egyik főszereplő lett.
  •  A negyedik évad első epizódját élőben sugározták. Az epizódot így kétszer adták elő, először a keleti parti sugárzási idő szerint, majd három órával később a nyugati parti szerint.
  • Az első évad 23., Anyaság című epizódját  Quentin Tarantino rendezte.
  • A negyedik évad  Amikor meghasad a szív című utolsó epizódjának első sugárzását 47,8 millióan kisérték figyelemmel. Ez volt a legmagasabb nézőszám a sorozat történetében.
  • A Vészhelyzetet 15 év alatt összesen 375 alkalommal jelölték különböző díjakra. 116 díjat nyert el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puffcinq.blog.hu/api/trackback/id/tr735288054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineJane 2017.12.01. 13:45:59

"Szeretem Kovač dokit, mint Vuk a vadászatot." Mesteri átkötés!:D
süti beállítások módosítása